Idén lenne 20 éves a Vecsési Káposztafeszt

Június 18-án megszűnt a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, helyette életbe lépett a járványügyi készültség. A kormány korábban kilátásba helyezte, hogy augusztus 15. után már 500 fő fölötti rendezvényeket is lehet rendezni, de a környező országokban emelkedő koronavírusos esetszámok miatt most a fokozott elővigyázatosságra figyelmeztetnek. Hogy megtarthatók-e a nagyobb zenés, táncos rendezvények, arról a helyzet mérlegelését követően július végén dönt a kormány, ezért lapzártánk napján (július 17.) még bizonytalan, hogy megrendezheti-e a város a jubileumi fesztivált.

Az idén 20 éves fesztiválra hosszú hónapok óta készül a szervezőbizottság. Ha nem szól közbe a koronavírus járvány, akkor a rendezvény mindkét napja kezdődhet: szombaton egy tradicionális sportot, a bothúzást ismerhetik meg az érdeklődők, bemutató és verseny keretein belül. Vasárnap Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportoló látogat el a fesztiválra és megmozgatja majd a látogatókat.

Az idei fesztivált – tekintettel a 20. évfordulóra – szeretnék még színesebbé, izgalmasabbá varázsolni a szervezők. A szombati nap bővelkedne a programokban: stand up műsorral léphet Badár Sándor színész, humorista, majd egy karibi tánccsoport veheti át a színpadot, hogy latin dallamokkal kísérve mutassák be produkciójukat. Halász Judit vendége lenne az idei Káposztafesztnek, gyermekdalaival kicsiknek és nagyoknak is örömet szerezve. Az elmúlt évek hagyományaihoz híven a szombat este a retro jegyében telhet: Csepregi Éva, Zoltán Erika és DJ Dominique dalaira, ritmusaira is szórakozhatunk.

Az est fő fellépője egyelőre titok, vagy nevezzük inkább meglepetésnek, mindenesetre izgatottan várjuk ki lehet a szombati nap sztárfellépője!

Vasárnap Katus Attila után a Jamland Hiphop Tánciskola lelkes táncosait léphetnek színpadra. A gyerekeket ezen a napon a nagy népszerűségnek örvendő Alma együttes örvendeztetné meg egy koncerttel.

Este ismét sztárfellépőre számíthatunk, azonban még kicsit izgulnunk kell, ahogy a szombati koncert miatt is. A tervek szerint a meg­lepetészenekar után a sörsátorban remek hangulattal várja majd az érdeklődőket a Brunner Zenekar.

Természetesen a hagyományokat szem előtt tartva számos kiegészítő programmal is készülnek a szervezők: a Heimatmelodie színpad idén is egész napos sramli és polka ütemekkel készül a szórakoztatásra, illetve a sétáló zenekarok játékára is lehet számítani.

Idén is nagy érdeklődés övezi a főzőversenyt, ahol baráti társaságok mérethetik meg egymással főzőtudományukat. A zsűri elnöke szombaton Növényi Norbert, vasárnap pedig az elmúlt évekhez hasonlóan Szőke András lesz.

A színpadon lesz még továbbá dirndl­bemutató, vasárnap pedig a hagyományos fesztiváli felvonulást is szeretnék megrendezni, melyen évről évre helyi óvodáink, iskoláink, civil egyesületeink, nyugdíjasklubjaink is részt vesznek. A felvonulást hosszas készülődés előzi meg, mely a pedagógusok, gondozók, szülők és gyerekek, illetve az egyesületek csapatmunkájának köszönhető.

Sajnos úgy tűnik, idén a korábban nagy népszerűségnek örvendő savanyítóüzem-látogatás nem tartható meg, azonban a szervezők kitalálták a megoldást: platós kocsin bemutatják a káposzta savanyításának folyamatát, a vágástól egészen a taposásig, amibe természetesen a közönséget is bevonják. Egy igazi vecsési sváb hagyományt ennél jobban nem is lehetne beépíteni a programba, izgatottan várjuk, hogy betekintést nyerhessünk a savanyítás folyamatába.

A Bálint Ágnes Emlékházban idén is színvonalas gyermekszínházakkal készülnek, érdemes ellátogatni az előadásokra. Hogy mivel? Természetesen a kisvonattal ajánljuk az utazást, amiből idén kettő is közlekedhet majd folyamatosan a két nap során.

A programok összeálltak, a szervezők már eddig is rengeteg energiát fektettek a fesztiválba. Az elmaradt élmények mellett ezért is sajnálnánk, ha le kellene fújni a rendezvényt. Bizakodva várjuk a július végi kormánydöntést, és reménykedünk benne, hogy a koronavírus-járvány nem kap új erőre ősszel. Ettől függ, hogy szeptemberben találkozunk-e az Epresben.

Parkolás és higiénia

Gyakorlati kérdések is felmerülnek az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva: utazás, parkolás, mosdók száma.

A lakosság igényeit figyelembe véve a szervezők idén több problémára is szeretnének megoldást találni. A tömegközlekedéssel érkezőknek jó hír, hogy a Volánbusz idén sűrűbben, fél óránként közlekedhet, illetve a helyi járat is folyamatosan róná az utcákat a fesztivál idején. Az autóval érkezőknek pozitív változás, hogy növelnék a parkolóhelyek számát, idén a Lanyi egész területét alkalmassá szeretnék tenni a parkolásra, így vélhetően a szabálytalanul parkoló autók száma is csökkenne.

A higiénia szempontjából fontos változás lehet, hogy több mosdót helyeznének ki, melyek folyamatosan takarítva lesznek, illetve kézfertőtlenítők is lesznek kihelyezve a fesztivál területén.

Balogh Barbara