Modern műalkotások díszíthetik a vasúti aluljárót

Június eleje óta ez a kép fogadja a gyalogosokat a Kelenföldi aluljáróban

Kelenföldön egyedi hangulatú modern festményekkel szépítették meg a vasúti aluljárót – adta hírül a MÁV-csoport internetes oldala. Hogy ez miért érdemel szót a vecsési ön­kormányzat lapjában? Mert a kelenföldi aluljárót kicsinosító alkotócsoport várhatóan még idén a vecsési vasúti aluljárót is hasonlóan hangulatos hellyé változtatja falfestményeivel.

Az aluljárók általában nem azok a helyek, ahol szívesen megállunk, hogy egy kicsit elidőzzünk. Többségük a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető a tisztaság netovábbjának, emellett általában huzatosak, nyirkosak és sivárak. Míg a fővárosi aluljárókban azért akad némi látnivaló, vannak például üzletek, és színes reklámok, figyelemfelkeltő plakátok – némelyikük egészen ötletes, akár megmosolyogtató vagy elgondolkodtató is tud lenni –, addig a vecsésihez hasonló kisvárosi aluljárók többségében leginkább értelmetlen és csúf falfirkák törik meg az egyszínűre mázolt falak monotóniáját. Nem talál tehát túl sok izgalmat helyben sem, aki alászáll a föld alá vezető lépcsőkön – hacsak nem számítjuk ide a járatok pontatlan érkezése miatt jelentkező idegeskedést –, de mivel a vonattal közlekedők többségének az évek alatt jócskán volt ideje megszokni a vágányok alatt meghúzódó miliőt, ezen senki nem lepődik meg. Meglepetésre legfeljebb a jó irányba történő változás adhatna okot, ami jó eséllyel még idén bekövetkezhet Vecsésen, méghozzá nem is akármilyen módon: egy képzőművészekből álló alkotócsoport jóvoltából hamarosan egész más hangulat fogadhatja a vasúti aluljárót használó gyalogosokat.

Zelena Veronika, Balogh Attila és Lázár Vilmos a Colorfools közreműködésével a napokban dekorálta ki a kelenföldi vasúti aluljáró falait, az egyedi hangulatú műalkotások 210 méter hosszan és több mint 400 négyzetméteren fedik be a korábban ákombákom firkákkal tarkított unalmas falakat. A MÁV kommunikációs igazgatóságától megtudtuk, ugyanez az alkotócsoport készíti majd el a vecsési aluljáró helyi témákkal díszített, tájképjellegű falfestményeit is. Bár ízlés dolga, hogy kinek mi tetszik, a kelenföldi képeket elnézve már nagyon várjuk a vecsési aluljáró megszépítését. Bízunk benne, hogy az itteni falakon is hasonlóan egyedi és vagány végeredményt láthatunk majd, ezáltal pedig mindnyájunk számára szerethetőbbé válik a vonzónak egyelőre nem nevezhető helyszín.

A MÁV-csoportnak pedig azért jár a dicséret, mert van merszük elrugaszkodni a megszokottól, és ügyes fiatal alkotókra bízzák az eddig sivár környezet esztétikai megújítását.

Színezd újra!

Ezzel a címmel indította útjára aluljárófestő pályázatát a MÁV, amely keretében több gyalogos vasúti aluljáró szépült meg a fővárosban és vidéken. Többek között Budapesten a Mexikói úton és legutóbb Kelenföldön, emellett Bicskén, Mendén és Sülysápon is a Színezd újra-kampány keretében készültek az aluljárókat kidekoráló festmények. A soron következő helyszín pedig Vecsés lesz, a MÁV tájékoztatása szerint várhatóan még idén elkészülnek az aluljárót színesítő alkotások.

varga