Akik a járvány idején sem pihennek

Hanek Gábor átveszi az adományt ifj Kortye Vilmostól, az alapítvány elnökétől

Interjú Hanek Gáborral, a Vecsés Települési Polgárőr Egyesület elnökével.

A koronavírus-járvány terjedése szinte mindenkit új feladatok, kihívások elé állított: minden korosztály mindennapjaira kihatott, a legtöbb esetben megnehezítve azokat. Láthatjuk azonban a pozitív oldalát is a kialakult helyzetnek, hiszen talán sosem kaptak még ekkora figyelmet és megbecsülést bizonyos szakmák. Azokra a munkahelyekre gondolok, melyek a kialakult helyzetben sem állnak le, hiszen a lakosság számára nélkülözhetetlen tevékenységeket végeznek. Jó látni az összefogást, hogy valóban megbecsülik a mentősök, ápolók, orvosok, kórházi dolgozók, kereskedelemben dolgozók, rendőrök munkáját, de még folytathatnánk a sort.

Vecsésen különös köszönettel tartozunk a helyi polgárőrség minden tagjának, hiszen a járvány megjelenése óta megfeszített tempóban, teljes odaadással végzik munkájukat. A Vecsés Települési Polgárőr Egyesület korábban is aktív résztvevője volt városunk életének, és ebben a helyzetben sincs ez másként.

Hanek Gábort, az egyesület elnökét kérdeztem a korlátozások bevezetése óta eltelt időszakról, az új kihívásokról, a polgárőrség mindennapjairól.

– Hogyan hat a járványügyi helyzet a polgárőrség munkájára?

– Lényegesen több munka hárul a polgárőrökre, igyekszünk továbbra is fenntartani a rendet. A szolgálati rendszerünk teljes átalakításra szorult, március 15-től június 15-ig három műszakos szolgálat lett bevezetve, illetve kétműszakos járőrszolgálat és 24 órás folyamatos készenlét.

– Az emberek mennyire tartják be a szabályokat? Felelősen viselkednek, segítőkészek vagy éppen fordítva?

– Visszatekintve az első három hét nehéz volt. Sokszor tapasztaltunk felelőtlen magatartást, óvatlanságot. Azonban ahogy telt az idő, egyre inkább azt láttuk, hogy az emberek elkezdtek vigyázni és figyelni egymásra. Örömmel tapasztaljuk, hogy május elejére már szinte mindenkin volt valamilyen védőeszköz, illetve a bejelentések száma is minimálisra csökkent. A lakosság fokozottabban ügyel a biztonságra, komolyan veszik a korlátozásra vonatkozó rendeleteket is.

– Érkeztek lakossági bejelentések?

– Igen, mostanáig 182 bejelentés történt, ebből 118 a korlátozások miatt, a többi más, közbiztonsággal kapcsolatos esetek miatt.

– Volt szükség intézkedésre a korlátozások miatt? Jellemzően milyen esetek voltak?

– Igen, számos intézkedésünk volt. Leginkább engedély nélküli csoportosulások miatt kellett figyelmeztetnünk a lakosokat, de előfordult védőeszközök hiánya, illetve jellemző volt lezárt területek használata is. Több esetben a rendőrség segítségét is igénybe kellett venni.

– Volt kirívó eset, esetleg többször visszatérő probléma?

– Folyamatos probléma a fiatalok csoportosulása, a „bandázás”. Ezúton is kérjük őket, hogy a maguk és társaik, illetve családjaik védelmében tartsák be a szabályokat.

– A Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban is lezajlottak az érettségi vizsgák. A lebonyolítás során a polgárőrségnek volt külön feladata?

– Igen, az érettségi idején is igyekeztünk megelőzni az esetleges csoportosulásokat, betartatni az előírt szabályokat. 200 darab védőkesztyűt is ajándékoztunk az iskola részére, hogy még nagyobb biztonságban tudják lebonyolítani a vizsgákat.

– Hányan vannak a polgárőrök jelenleg?

– Jelen pillanatban 20 fős a létszám, hat új tagunk van, de szívesen várunk minden érdeklődőt.

A polgárőrség ezúton is köszönetét fejezi ki Vecsés Város Önkormányzatának, és ifj. Kortye Vilmosnak, a Vecsés Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítvány elnökének a védőfelszerelésekért. A gumikesztyűk és szájmaszkok mellett az egyesület saját forrásból védőszemüveget, plexi arcpajzsot és munkaruházatot is beszerzett, a polgárőrök teljes védelme érdekében.

Köszönettel tartozunk a vecsési polgárőrségnek, hogy ebben a helyzetben is legfőbb feladatuknak a lakosság védelmét tekintik. További jó munkát kívánunk!

Várják az érdeklődőket

A polgárőrség folyamatosan várja az önkénteseket, akik szívesen részt vennének akár a járőrszolgálat munkájában, akár a bűnmegelőzési akciókban. Ha valakit érdekel ez a tevékenység, Hanek Gábor, az egyesület vezetője tud erről felvilágosítást adni a 06-30/811-1231 telefonszámon.

Balogh Barbara