Enyhítő lépésekkel apránként indulhat újra az élet

Egyesével látogathatók a szakrendelések, újra nyitnak a játszóterek és a sportpályák Vecsésen.

Az egész ország területére kihirdetett vészhelyzet bejelentése után 54 nappal enyhített a kormány a koronavírus-járvány lassítása miatt meghozott korlátozó intézkedéseken. A vírus berobbanását eddig sikerült elkerülni, vidéken sokkal kevesebb a megbetegedés, a legtöbb fertőzést a fővárosban és az agglomerációban regisztrálták, így ezek figyelembevételével választották szét a vidékre valamint a fővárosra és környékére vonatkozó szabályokat. Vidéken május 4. óta egyebek között időkorlátozás nélkül lehetnek nyitva az üzletek, megnyitottak az éttermek, kávézók teraszai, kerthelyiségei és a szabadtéri strandok is látogathatók. A legalább másfél méteres távolságot továbbra is tartani kell és kötelező a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési járatokon.

Ezzel szemben Budapesten és Pest megyében továbbra is érvényben vannak a kijárási korlátozások, de itt is születtek enyhítő intézkedések, amelyek eredményeként Vecsésen is némileg szabadabb életet élhetünk. Az új rendelkezések részleteiről Szlahó Csaba polgármester május 5-én adott tájékoztatást a Williams Televízió Vecsési Magazin című műsorának.

Az egyik fontos enyhítés a vecsési egészségügyet érinti, a tájékoztatás szerint előzetes telefonos bejelentkezést követően a rendelőbe egyesével belépve személyesen is megjelenhetnek a páciensek a szakorvosi rendeléseken.

A sportolóknak is kedvező hírekkel szolgált a polgármester: az egyesületi tagok előtt megnyitják a pályákat és a sportolásra alkalmas csarnokokat, ahol bizonyos szabályok betartása mellett újraindulhatnak az edzések. Hozzátette, hogy azokat a bérelhető műfüves, illetve a gumiburkolatú pályákat is megnyitották, melyeket sok vecsési előszeretettel használ.

Fokozatosan nyitják meg a játszótereket a lakosság előtt (Fotó: Varga Norbert)

Jó hír a kisgyermekes családok számára, hogy újra látogathatók lesznek a város játszóterei. A létesítmények már 6 hete zárva vannak, ezért az újranyitás előtt rendbe teszik a homokozókat és a játékokat is fertőtlenítik. A játszótereket május 11-étől folyamatosan nyitja meg az önkormányzat a lakosság előtt.

Az enyhítő intézkedések ellenére még nem lélegezhetünk fel, a járvány továbbra is veszélyt jelent a lakosságra. A fertőzés nem játék, ezért saját jól felfogott érdekünkben továbbra is fontos, hogy betartsuk az utasításokat. Otthonunkat csak indokolt esetben hagyjuk el, kerüljük a tömeget, tartsuk meg a kellő távolságot, viseljünk maszkot és gyakran mossuk meg vagy fertőtlenítsük a kezünket. Továbbra is vigyázzunk az idős korosztályra és a krónikus betegekre, hiszen ők a leginkább veszélyeztetettek.

VN, nyitókép: ifj. Kortye Vilmos