Megmetszették az Epres évszázados fáit

Nyilvántartás készül a vecsési közterületeken található faállományról, az úgynevezett fakataszter alapján folya­ma­tosan biztosítani lehet a fák szakszerű ápolását – tudtuk meg Várszegi Csabától, a környezetvédelmi bizottság elnökétől.

A fakataszter összeállítása tavaly elkezdődött és elsősorban azokon a területeken történik meg, ahol a város védett fái megtalálhatók. Ilyen az Epres – itt 74 eperfát jegyeznek, ebből 24 darab 100 éves korú –, az Erkel Ferenc utcai vadgesztenyefasor, az Erzsébet tér a platánokkal és hársfákkal, és idetartoznak a piactér fái is.

– Egy favizsgáló szakmérnökökből álló csapat tavaly már bevizsgálta az Epres fáit, a szakemberek javaslata alapján egy öreg fát biztonsági okokból, két fiatalabbat pedig a nem megfelelő fűkaszálás okozta sérülések miatt kellett kivágni. További egy fát már a tél folyamán eltávolítottak kiszáradás miatt. Az önkormányzat valamennyi fa pótlásáról gondoskodni fog az őszi faültetés alkalmával – mondta az elnök.

A tavaszi metszés és koronaalkítás munkálatai is befejeződtek, ez az öreg fák esetében a balesetveszély elhárításán túl azért is fontos, hogy az életüket meghosszabbítsák.

– Ez a fő cél, hiszen az Epres a város egyik olyan területe, amely nagyon fontos örökségünk – hangsúlyozta Várszegi Csaba.

A temetőben öt nyárfát vágtak ki a szakemberek javaslatára, továbbá a balesetveszély megelőzése miatt nyolc juharfa lombkoronájáról válogatták le az elszáradt ágakat, hogy vihar esetén ne okozhassanak kárt a sírokban.

További fakivágásokat nem tervez az önkormányzat, pótlást és új fák ültetését annál inkább, amire az őszi ültetési időszakban kerülhet sor.

Idén folytatódhat a faültetési akció

Bár a koronavírus-járvány miatt újra kell gondolni a város költségvetését, a népszerű faültetési akciót szeretné megtartani az önkormányzat. Tavaly 265 facsemetét rendeltek az akció keretében, ebből közel 200 darabot vásárolhattak meg a lakók jelképes 1500 forintos áron. A kiültetéseket a polgármesteri hivatal illetékes munkatársai ellenőrizték.

Az önkormányzat tavaly a Petőfi iskola udvarán 8 platánt és 6 vadgesztenyefát, a Tipegők bölcsődében és az Erzsébet téri plébánia kertjében 1-1 platánt, a patak partján 3 oszlopos tölgyet, a Budai Nagy Antal utcában pedig 1 juharfát ültetett. Megtörtént az Eötvös utca felújításakor eltávolított beteg, öreg fák pótlása is, emellett új facsemetéket is ültettek, így összesen 47 új hársfa került a felújított Eötvös utcába.

V.