Felügyelet és felújítás a Bálint oviban

Óvónénik pakolnak a Bálint Ágnes Óvoda egyik üres csoportszobályában

Március 16-ától gyökeresen megváltozott mindenkinek az élete. Az iskolákban beindult a digitális oktatás, a vészhelyzetre való tekintettel, aki tehette otthon maradt. A vecsési óvodák kiürül­tek, de nyitva maradtak, megteremtve azt a lehetőséget, hogy akinek dolgoznia kell, az is biztonságban tudhatja gyermekét.

Óvodánkban, a Bálint Ágnes Óvodában, az első hét az új helyzet adta tervezéssel és új munkarendre való átállással telt el. Az óvodavezető, a helyettes és az óvodatitkár a napi szintű adminisztrációs, koordinációs és adatszolgáltatási feladatokat látja el naponta az óvodában.

A gyermekeket kis létszámú csoportokba osztottuk. Egy-egy csoportban maximum 5 gyermeket helyeztünk el, akikre 1-1 óvodapedagógus és 1-1-dajka néni vigyáz.

A munkaidőt is úgy alakítottuk, hogy minél kevesebb személyes kontaktus legyen.

Március 25-étől beindult az elvihető étkeztetés megszervezése. A Központi Konyha által elkészített, csomagolt és kiszállított étel kiosztását a dadus nénik végzik el fokozott higiéniai előírások betartásával.

A krónikus beteg munkatársakat természetesen otthoni munkával bíztuk meg. A kimosott, fertőtlenített ruhazsákokat, törölközőket, ágyneműket javítják, maszkokat, gyermek ágyneműket varrnak.

Az ügyeletbe be nem osztott dadus nénik folyamatosan takarítanak, fertőtlenítenek.

Karbantartónk, Jani bácsi a nyári szünet idejére tervezett munkákat most végzi. Friss homokkal hordta tele a homokozót, áthelyezte az ívó kutat, javítja az öntözőrendszert, füvesít, metszi a bokrokat, fákat. Kifesti az egyik csoportszobát és konyhát, felújítja az öltözőszekrényeket.

A karantén időszak második hetétől beindítottuk az online ovit. Az óvó nénik az éves terv alapján heti terveket, projekteket ajánlanak fel zárt facebook csoportokban a gyermekeknek és a szülőknek. Az otthon együtt végezhető érdekes játékokat, feladatokat a visszajelzések alapján egyre többen igénylik, várják. A visszaküldött kis videók, fotók, üzenetek is ezt bizonyítják. Egyre többször vágynak a gyerekek arra is, hogy legalább telefonon keresztül beszélgethessenek az óvó nénijükkel.

A fejlesztő foglalkozások sem maradnak el. Logopédusunk, fejlesztő és gyógypedagógusunk is felvette a kapcsolatot a gyerekekkel, szülőkkel és online folytatják a megkezdett foglalkozásokat.

Így próbálunk kapcsolatban maradni a gyermekekkel, szülőkkel és együtt átvészelni ezt a nehéz időszakot. Nagyon reméljük, hogy rövidesen újra a megszokott gyermekzsivaj költözik az óvoda most oly csendes falai közé!

Lakner Brigitta, intézményvezető és nevelőtestülete