Ez az eredménye a megfontolt gazdálkodásnak

Vecsést sem kerülik majd el a koronavírus-járvány miatt jelentkező gazdasági nehézségek, de a takarékosra tervezett városi költségvetés a nehéz időkben is biztosítja Vecsés stabil működését.

A város bevételei várhatóan nem úgy realizálódnak majd, ahogyan arra számított a képviselő-testület a költségvetés megalkotásakor, ezért biztosan lesznek átcsoportosítások az idei büdzsében. Az előzetes számítások alapján a tervezett iparűzési bevétel mintegy felének kiesésével számol az önkormányzat, de ez nem lesz akkora érvágás, mint amekkorának elsőre tűnhet, mert az iparűzési adóból származó bevételt egyébként is alultervezte a városvezetés – tájékoztatta lapunkat Alattyányi István, a Gazdasági Bizottság elnöke.

Az iparűzési adóból származó bevételkiesés mellett az önkormányzatnak számolnia kell a kormány által bejelentett gépjárműadó-elvonással, ami azt jelenti, hogy mintegy 100 millió forintot kell befizetni az államnak a vecsési költségvetésből.

– Még nem látjuk a zárszámadás eredményeit, hogy pontosan milyen évet zárt az önkormányzat, e tekintetben az év második felében már többet fogunk tudni, de nagy valószínűséggel át kell majd terveznünk a költségvetést. Elsősorban az önként vállalt feladatokat kell újragondolni, de a kevésbé fontos beruházásokat is át lehet ütemezni a következő évre. Az intézmények stabil működése nem kerül veszélybe, és a tavalyról áthúzódó feladatainknak és a pályázatokhoz szükséges önrészeknek is biztosított az anyagi háttere. A vecsési bérpótlékokhoz sem fogunk hozzányúlni. Az önkormányzat mindig a stabil és biztonságos gazdálkodásra törekedett, ennek köszönhetően megvannak a tartalékaink ahhoz, hogy a nehéznek ígérkező hónapokat átvészeljük – mondta a bizottság elnöke.

vga