Kyokushin karate Vecsésen

Oktatás edzés közben a kyokushin történetéről, szelleméről Balázs László vezetésével

Vecsés sportélete 2020 ja­nuárjában újabb színfolttal gazdagodott: megalakult az Akiraka Kyokushin Karate Sport-egyesület, amely közel 20 év után öltött egyesületi formát.

Kis Kálmán sempai, 2 danos ka­ra­te­mester ugyanis már 2001-ben elhatározta, hogy a kyokushin karatét megismerteti a vecsési fiatalokkal.

Az edzéseknek 19 éve az Andrássy iskola biztosít helyet, és évről évre egyre többen csatlakoznak a karatékákhoz.

Az edzéseknek köszönhetően a gyerekek mind testben, mind lélekben folyamatosan erősödnek, hiszen a kyokushin karate nemcsak sport, küzdelem, hanem mentális feltöltődés is.

Kis Kálmán sempai (középen) és a csapat dobogós helyezettjei

Az Akiraka dojo tagjai rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi versenyeken. A kitartás és sok-sok edzésmunka évről-évre meghozza gyümölcsét. A karatékák az IKO Kyokushinkai (International Karate Organization) magyarországi korosztályos versenyein rendre dobogós helyen – több alkalommal aranyéremmel gazdagodva – végeznek, és csak idő kérdése, hogy kilépjenek a magasabb szintet jelentő nemzetközi porondra. 2018-ban Balázs Kristóf gyermekkategóriában Diákolimpiai bajnok is lett.

Soron következő nagy megmérettetésük a március 7-ei nemzetközi ENSI Kupa lesz Érden.

Az Akiraka Sport­­­gyesület különlegessége, hogy nemcsak a gyermekeknek, hanem a felnőtteknek is helyet biztosít a tagjai között, hiszen a karate „kortalan”, bármikor elkezdhető. A csapat jelenlegi legidősebb tagja elmúlt 50 éves, a legfiatalabbak pedig az ovis korosztályt képviselik.

Az egyesület honlapja hamarosan elérhetővé válik, addig a Facebook-oldalukon keresztül (Akiraka vecsési kyokushin karate dojo – Akiraka SE) lehet tájékozódni és tagnak jelentkezni.

Találkozás a végső igazsággal

A kyokushinkai karate harcművészeti ágat Masutatsu Oyama mester alapította, aki több küzdő stílus leghatékonyabb elemeit ötvözte saját karate stílusában. A kínai kung-fu (japán megfelelője: kempó) és a tradícionális japán karate ütései, rúgásai mellett a dzsúdó és aikidó egyes elemei is megjelennek, amelyet keretbe foglal a tiszteleten és becsületen alapuló japán hagyomány. Oyama mester a szamurájok becsületkódexét tekintette kiindulási alapnak, amikor a kyokushinkai szabályait, etikai alapját megalkotta. A kyokushin karatéra jellemző a magas fokú tisztelet az edzők és a magasabb övfokozatúak iránt, emellett alapkövetelmény a fegyelem, nemcsak az edzőteremben – japánul dojo (dodzsó) –, hanem az élet minden területén. E karate gyakorlóit az alapító mester legmeghatározóbb tanítása vezérli, maga a kyokushinkai, amelynek jelentése: találkozás a végső igazsággal.

Balázs László