Távoktatás a Petőfiben

Felkészülnek a távoktatásra a Petőfi iskola tanárai

A koronavírus-járvány miatt bezártak az iskolák, de a tanítás nem állt le, csak átalakult: távoktatás formájában adják le a tananyagot a tanárok. A részletekről a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatójával, Sztyehlikné Hegyi Krisztinával beszélgettünk.

Iskolánk tervei között idáig is szerepelt, hogy kialakítsuk azt a digitális platformot, amelyen keresztül interneten keresztül tudjuk tartani a kapcsolatot diákjainkkal, de most fel kellett gyorsítsuk ennek bevezetését – mondta Sztyehlikné Hegyi Krisztina igazgató.

Amint megtudtuk, a Petőfi iskolában a Microsoft Teams és Zoom eszközével oktatják a diákokat, ami nem csupán erre az átmeneti időszakra nyújt megoldást, a rendszer az iskola hosszú távú innovatív törekvéseit is támogatja. Az iskola valamennyi tanárának és diákjának kialakítottak egy, az iskolához tartozó e-mail címet, amely segítségével a kollégák már hozzájutottak a Microsoft Office 365 oktatási verziójához. A szoftver hamarosan a diákok számára is elérhető lesz

– Pedagógusaink mindegyike rendelkezik laptoppal, amin elérik ezt a felületet, illetve folyamatos oktatásokkal segítjük őket a gördülékeny átállás érdekében. Mindannyian otthonról fogják elérni a virtuális tantermeket, ahol akár egy egész osztállyal tudnak majd egyszerre tanulni. A gyerekeket illetve szüleiket támogató anyaggal fogjuk segíteni, hogyan tudják eszközeikre telepíteni ezt a rendszert – mondta az igazgató az új rendszerrel kapcsolatban.

– Mindenkinek alkalmazkodni kell a kialakult helyzethez, a mi álláspontunk alapján nem kell azonnal leterhelni a gyerekeket, időt kell adni a szülőknek és a diákoknak is az átállásra. Elsődleges a munkahelyek megőrzése, a család létfenntartása. Ha a szülők otthonról dolgoznak, és netán a gép mellé kényszerülnek, be kell látnunk, hogy a felnőttek dolga lesz elsődleges, nem pedig az, hogy a gyermekeket mikor szólítják kötelezően a géphez. Tehát alkalmazkodnunk kell a családok napirendjéhez. A célunk a gyermekek felé a mértékletes terhelés, az arany középút megtalálása – hangsúlyozta Sztyehlikné.

Az érettségi előtt álló gimnazisták kiemelt figyelmet élveznek – tudtuk meg –, hiszen a sikeres érettségi a legfontosabb számukra és az iskola számára is. A Petőfi minden támogatást megad a diákoknak, a tanári kar pedig kíváncsian várja, milyen formában zajlik le az érettségi vizsga?

VT info