Szórakozni otthon is lehet!

Mit csinálhatunk a négy fal között?

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet mindenkire kihat: a járvány megjelent, és korhatárra való tekintet nélkül bolygatja fel életünket, mindennapjainkat. A terjedés meggátolása érdekében az ország átállt digitális oktatásra, a lakosság nagy része otthonról kényszerül dolgozni, míg másoknak nem ajánlatos az utcára menni. Bár sokan még nem veszik elég komolyan a helyzetet, az emberek nagy része felismerte, hogy a legtöbbet azzal tehet, ha otthon marad.

A vecsési önkormányzat is ezt kérte a lakosoktól: aki teheti, ne menjen az utcára, illetve minél rövidebb ideig tartózkodjon ott, csak a legfontosabb ügyeit intézze. Ki-ki betartja a javaslatokat, ezzel akár életeket is mentve. Cikkemben összeszedtem néhány olyan tevékenységet, amelyeket otthon lehet végezni a „bezárás” ideje alatt.

Bár utazni nem ajánlatos…

De a fizikai utazáson kívül is van javaslatom: a képzelet szárnyain elutazhatunk Futrinka utcába, a Százholdas pagonyba, vagy akár a Négyszögletű Kerek Erdőbe. Bizony, csapjuk fel a házi könyvtárat, poroljuk le a rég nem olvasott köteteket, legyenek azok akár felnőtt-, akár gyerekkönyvek. A gyerekek biztosan szívesen hallgatnak egy-egy jó mesét, történetet, felnőttként pedig kézbe vehetünk olyan könyveket, melyek már régóta várnak a sorukra.

Ha pedig mégis utazás-függők vagyunk…

Akkor biztosan sok képünk és videónk van az élményekről. Remek alkalom, hogy ezeket albumba rendezzük, kiválogassuk, vagy akár vetítést készítsünk az elmúlt évek kirándulásairól. Ma már rengeteg ingyenes programot is találunk, melyekkel könnyen összerakhatunk magunknak akár képekből, akár videókból álló pár perces anyagot. Jó élmény lehet nosztalgiázni kicsit és végiggondolni milyen helyeken is jártunk.

Nagytakarítás

A hivatalos szervek és a média nem győzi eléggé hangsúlyozni: rendkívül fontos a folyamatos fertőtlenítés, kézmosás. Miért ne tehetnénk meg ezt otthonunkban is? Itt az ideje egy nagytakarításnak, a régóta halogatott helyiségek rendbe tételének. A járványra való tekintettel különösen ügyelnünk kell a napi többszöri használatban lévő eszközökre: tisztítsuk rendszeresen telefonunkat, a távirányítókat, ajtókilincseket, villanykapcsolókat, számítógépünk billentyűzetét. Ha tehetjük, fertőtlenítő kendővel rendszeresen töröljük át ezeket a felületeket.

Elő a társasokkal!

Ha többen élünk a háztartásban, remek szórakozást nyújthatnak a társasjátékok. Nézzünk körül otthon: előkerülhet a magyar kártya, a dominó, a sakk, a jenga, az activity, vagy akár egy sokdarabos puzzle. Családi társasjáték-bajnokságot is rendezhetünk: írjuk össze előre a játéktervet, pontozzuk a helyezéseket, és találjunk ki egy jutalmat a bajnokság végére! Így akár több napig is tarthat a játékhullám, a család minden tagja élvezheti az együtt töltött időt. Rejtvényfejtők is megrendezhetik a bajnokságot, ilyenkor a gyorsaságot kell pontozni. Izgalmas kaland lehet bármilyen játékkal.

Kulturális csemege a nappalinkban

Mint tudjuk, a nagyobb, nyilvános kulturális események országszerte halasztásra kerülnek. Erre reagálva sok kulturális egyesület, intézmény vezette be a digitális jelenlétet: több koncert, színházi előadás, hangverseny is zárt ajtók mögött kerül megrendezésre, hogy kameráknak adják elő a tervezett előadást. A különböző intézmények csatornáin könnyen tájékozódhatunk, éppen milyen előadást terveznek online is közvetíteni. A legtöbb ilyen videót azután fent hagyják a közösségi, vagy weboldalukon, így az kereshető, visszanézhető lesz.

A MÜPA ingyenesen elérhetővé tette teljes digitális médiatárát, amelyben kiváló minőségben felvett koncertfelvételeket és irodalmi estek felvételét tekinthetjük meg, regisztráció nélkül. A Petőfi Irodalmi Múzeum több tervezett rendezvényét is megtartja online, ezeket előtte az oldalon meghirdeti.

Nem csak hazánkban vannak ilyen kezdeményezések: a New Yorki Metropolitan Opera (MET) minden este közzétesz egy 20 órán keresztül elérhető operafelvételt, hogy azt otthonról is élvezhessük.

Érdemes tehát otthonról is megtalálni az online tér nyújtotta lehetőségeket, hiszen rengeteg szórakoztató műsorra akadhatunk. Talán kissé máshogy kell használnunk a közösségi oldalakat, mint ahogy megszoktuk, de mindenképp megéri elmélyülni az egyes színházak, intézmények kínálatának felkutatásában. Mindenki megtalálhatja azt a programot, ami számára érdekes lehet, legyen az színház, irodalom vagy akár egy koncert.

Számos elfoglaltságot lehet még találni közvetlen környezetünkben. Arra buzdítok mindenkit, hogy a kialakult helyzetben is próbálja meglátni a pozitívumokat, igyekezzen jól érezni magát az otthonában. Legyünk azonban elővigyázatosak, és tartsuk be a járvány megelőzésével kapcsolatos javaslatokat. Itt az idő, hogy együtt, közösen vészeljük át ezt az egész világot sújtó járványt, vigyázzunk egymásra!

Szöveg és kép: Balogh Barbara