Vecsési Zöld Klub programsorozat

Előadás a fenntartható oktatásról a vecsési Róder Imre Városi Könyvtárban.

Tavaly indult a Róder Imre Városi Könyvtár közreműködésével – Dob­rovitz Noémi, Kaposi Kovács Enikő (Róder Imre Városi Könyvtár alkalmazottai) – szervezésében a vecsési Zöld Klub környezetvédelmi szervezet tevékenysége. Tavaly év őszétől a Vecsési Zöld Klub minden hónapban szervez környezetvédelmi programokat „Változtassunk Együtt” címmel, mely programsorozatra hívják mindazokat, akik szeretnének tenni valamit a környezetükért, valamint a jobb és egészségesebb életért.  A rendezvényeken az érdeklődők választ kaphatnak a környezetvédelemre vonatkozó legfontosabb kérdéseikre.

A programsorozat februári eseménye keretében a Vecsési Zöld Klub szervezői felkérték Práczki Pétert, a Milton Friedman Egyetem oktatóját – aki a Vecsés Városi Önkormányzattal már tíz éve dolgozik együtt különféle Európai Uniós projekten –, hogy tartson előadást a fenntartható oktatásról.

Práczki Péter nem csupán a Milton Friedman Egyetemen szervezte meg az Ökológia és Környezetgazdaságtan kurzust, hanem évek óta a vecsési általános iskoláikban is tart interaktív környezetvédelmi előadásokat, ugyanis rendkívül fontosnak tartja, hogy az iskolások jobban megismerjék a környezetvédelemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Legutóbb most márciusban a Halmi Telepi Általános Iskolában került sor a tízéves korosztály számára környezetvédelmi előadásra Krak Ildikó tanárnő közreműködésével „A biológiai sokféleség megőrzése” témában.

A Vecsési Zöld Klub február 28-ai előadását megelőzően Krojher Gabriella, a Kispatak Természetvédő Egyesület elnöke felkeresett minden vecsési általános iskolát az előadásra szóló plakáttal és a szervezők a Facebookon is tájékoztatták az eseményről az érdeklődőket. A Zöld Klub előadásán mintegy 30 vendég jelent meg a vecsési Róder Imre Városi Könyvtárban.

Práczki Péter Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első feketebőrű elnökének idézetével indította előadását: „Az oktatás a leghatékonyabb erő, hogy megváltoztassuk a világot.” Elmondta, hogy az oktatás területe az egyike a fenntartható fejlődés kulcskérdéseinek. Részletesen kifejtette elképzelését az oktatásban történő fenntartható szemléletváltás szükségességéről, mind az általános iskola, mind pedig az egyetemi oktatás tekintetében.

Az előadáson megjelentek és szót kértek a vecsési általános iskolák képviselői is. A Környezetvédelmi Bizottság tagja Antal Gergő, valamint az elnöke, Várszegi Csaba is megtisztelte jelenlétével az eseményt. Várszegi Csaba az előadást követően kifejtette, hogy kiemelt feladat megvitatni a lakosság keretében is a várost érintő környezetvédelmi kérdéseket és kiemelten fontosnak tarja jelenleg a vecsési fásítási programot, mely biztosítja a meglévő faállomány gondozását, az elöregedett fák cseréjét, hogy barátságosabb, élhetőbb környezetben élhessen a város lakossága.

Németi Marianna