Modern busszal utazhatunk a városban

Év elején egy új járatpárral bővült a menetrend, a régi busz helyett pedig egy korszerűbb jármű szállítja az utasokat a Halmi tér és a Market Central között.

Immár 15 éve rója a vecsési utcákat az önkormányzat által fenntartott helyi buszjárat, sok helyi lakos örömére. Elsősorban az idősebb korosztály nélkülözhetetlen közlekedési eszköze a Cservák és Társai Kft. által üzemeltetett buszjárat, de ha úgy adódik, kismamák és diákok is igénybe veszik a szolgáltatást. Amiért egy forintot sem kell fizetniük az utasoknak, köszönhetően az önkormányzat gondoskodásának.

Cservák Csaba előtt egy másik vállalkozó üzemeltette a helyi járatot, akkoriban még 40 fős buszok ingáztak a két végállomás között, ám a nagyméretű járművek általában nem teltek meg utasokkal, ráadásul a méretükből adódóan nehézkesen lehetett velük közlekedni a kisebb utcákban. Az önkormányzat többek között ezért is döntött úgy, hogy átgondolja a helyi járat üzemeltetését, ekkor került a képbe Cservák Csaba vállalkozása.

– Felkeresett az önkormányzat, hogy segítsünk megoldást találni a helyi járat működtetésére. Közös erővel szerettünk volna tenni a vecsési közlekedésért, ezért a szakmai tapasztalataink és az utasok jogos igényei alapján átbeszéltük, hogy milyen megoldásokkal lehetne jobbá tenni a buszjárat üzemeltetését. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a felmerülő igények túlnyomó részét sikerült teljesítenünk – mondta Cservák Csaba.

A nagyméretű buszok helyébe egy jóval kisebb és korszerűbb járművet állítottak, amivel közlekedni is könnyebb, a méretéből adódóan pedig a kihasználtsága is jobb, mint a régieké. A járatokat elsősorban az idősebb korosztály veszi igénybe, a kihasználtság piacnapokon a legnagyobb – tudtuk meg –, de az egészségház, a temető és a polgármesteri hivatal is könnyen megközelíthető a helyi járattal.

A menetrendet és a megállókat a több éves tapasztalatoknak megfelelően alakították ki, és ezen általában csak akkor változtatnak, ha az utasok többsége ezt igényli. Hétfőtől péntekig napi hat, szombaton pedig két járatpár közlekedik 17 megállót érintve a Halmi tér és a Market Central között. Szerdánként kora reggel is indul egy járatpár, amivel a legtöbben a szakorvosi rendelőbe, vérvételre szoktak utazni.

Január eleje óta egy újabb és korszerűbb Mercedes busszal bonyolítja a munkát Cservák Csaba. Az új jármű alacsonypadlós és rámpával is el van látva, így kerekesszékkel és babakocsival is könnyebb a felszállás. Összesen 16 ülőhely van a buszon, állva pedig 26 utas utazhat egyszerre. A korábbi járművön nem volt leszállásjelző, ezért mindig szólni kellett a megállónál. Az új buszon már gombnyomással jelezhetik az utasok, hogy szeretnének leszállni.

Röviden összefoglalva: minden adott a kulturált utazáshoz, ezért minden vecsésinek bátran ajánljuk városon belüli közlekedésre a helyi járatot.

Módosult a menetrend

Január 2. óta munkanapokon 10 órakor is indul buszjárat a Halmi térről, visszafelé pedig 10 óra 30 perckor a Market Centralról. A helyi járat év eleje óta az Alapellátási Központnál is megáll. A részletes menetrendet megtalálja táblázatunkban.

varga