Beharangozó – Mi lesz februárban?

A Vecsési Tájékoztató eddig is prolongálta, hogy milyen események lesznek a közeli hetekben.

A VT havonkénti megjelenéséből adódóan a következő hónap néhány eseményére tudjuk a figyelmet irányítani. Igyekszünk olyan ismereteket felvillantani, ami a kialakulásának gyökereire, jellemzőire utal és nagyobb kedvet csinál a meglátogatására.

Február, farsang hava, legalábbis február napjainak többsége ide esik. Ugyanis farsang kezdete csak a biztos. Ez január 6., Vízkereszt napja. A vége az a nem biztos, merthogy húsvéthoz számoljuk idejét, de húsvét időpontja évente változó. Húsvéttól visszaszámolva 40 nap, az Hamvazószerda, ami a farsang vége. Ebben az időszakban szokás a vidám bálokat, összejöveteleket megtartani, amit szűkít a szilveszter vaskos ünneplése okozta pihenés kényszere. Hamvazószerda után kezdődik a húsvétra készülődés. Vallásukat szigorúan megélők számára ez a böjti időszak, ilyenkor már nem illendő vidám mulatságokat tartani. Valamikor még a 70-es években ebben az időszakban tartották a bálokat, nyilván nem az előzőekben vázolt ideológia miatt, de valahogyan így gondolták. Két ilyen bálról tudunk, amelyet évről évre megrendeztek. Akkor az Iparos és az Autós bál tartotta lázban a táncoslábúakat. Aztán 1979-ben egy új kezdeményezés indult el, amely ma éli reneszánszát.

Svábbál

A jelenleg is működő Honismereti Kör 1968-ban alakult meg és tagjai 1979-ben gondoltak arra, hogy hosszú csendesség után bált szervezzenek. Abban a légkörben tanácsosnak gondolták, hogy ne „sváb” bál nevet adjanak neki, hanem a jól csengő, „Hagyományőrző bál” nevet kapta. Ezen még kevesen vettek részt, mondhatni zártkörű volt, de a sikeren és a jelentkező igény miatt 1980-ban már kettőt is rendeztek, és 1985-ben – a helyi „peresztrojka” hevében – már „Svábbál” állt a meghívón. Olyan nagyra nőtt a báli létszám, hogy évente komoly gondot jelentett a megfelelő helyszín kiválasztása. 2014-től a BÁKK színháztermében és aulájában rendezik a bált. A Honismereti Kör 25 mulatságot szervezett, utánuk a Lumpen Klumpen Tánccsoport vette át a szervezést, de 2017-től az NNÖK is tevékenyen részt vesz a sikeres lebonyolításban. Minden év február első hétvégéje (idén február 1. Szerk.) a Svábbál időpontja.

Erdélyi bál

Az Orbán Balázs Erdélyi Kör 1996-ban alakult és napjainkig markáns közéleti szereplője a helyi közéletnek. 2000-ben rendezték első báljukat. Kezdetektől február második hétvégéjén, hogy mindenképp beférjenek a farsang időszakába. Már az indulástól két újdonság jellemzi mulatságukat. Az egyik, hogy műsor színesíti az estét. Tánccsoportok, népdalkörök és több esetben, rangos művészek okoznak kellemes perceket a bálozóknak. A másik érdekesség a batyus jelleg. Hihetetlenül gazdag kínálat áll össze ilyenkor az asztalokon és azok reggelig alig változnak, mert mindig „van másik”. Az étel és az ital bősége, változatossága mellett a jó zene biztosítja a hangulatot reggelig.

Vecsési Böllérverseny

A tél a disznóvágások ideje is. A tavaszi malackákból december-február tájékára lesznek vágnivaló jószágok, amikor fenséges falatokká válnak mesteremberek keze és ízlése által. Ahány ház-annyi szokás – tartja a mondás és ezt jól példázza a vecsési böllérverseny. Zehetmayer József főszervező is ezt gondolja a legfontosabbnak és a jelentkező 10-12 csapat nem csak a helyi (sváb és magyar) szokásokat és ízeket varázsolja elénk, hanem a térségből, sőt Erdélyből érkező csapatok is idehozzák lakóhelyük jellemzőit.

A korareggel kezdődő vetélkedésen négy fős zsűri értékeli a disznóvágás minden fázisát, az ételek finomságát, és a fődíjak mellett tucatnyi különdíj is gazdára talál. A látogató biztosan megtalálja az ízlésének való ételcsodákat, és a változatos műsor is a jó szórakozás záloga lehet.

A február 8-ai böllérversenyen napközben állatsimogató és kirakodó vásár, 14 órától kulturális műsor várja a közönséget. Eredményhirdetés 15 óra 30-tól.

Szalontai János