Újabb fejlesztések várhatók a vecsési egészségügyi ellátásban

Az új Alapellátási Központot három hónapja adták át

Novemberben hivatalosan is megkezdte működését a Vecsési Mentőállomás, az első vadonatúj mentőautó december elején érkezett meg az épületbe.

Az Alapellátási Központ és Mentőállomás működéséről, továbbá a jövőben várható egészségügy fejlesztésekről is beszélgettünk dr. Szarvas Tibor igazgató főorvossal.

Három hónapja adták át Vecsés új egészségügyi komplexumát. A Dózsa György úti létesítményben az alapellátások mellett az Országos Mentőszolgálat 255. mentőállomása is megkezdte működését. Az állomás élére november 1-jétől Lovas Ottót nevezték ki, az első mentőautó pedig december elején állt szolgálatba – tudtuk meg dr. Szarvas Tibor intézményvezetőtől.

– Az új mentőautó teljes felszereléssel érkezett és úgynevezett mentőgépkocsi­ként működik, egy mentőszakápolóval és mentőgépkocsi-vezetővel. Ez a jármű a kevésbé súlyos eseteket látja el a nap 24 órájában. Ebből a kocsiból 40 darab érkezett az országba, amiből az egyik ide Vecsésre került. Teljesen új, nullkilométeres járműről van szó – mondta az igazgató főorvos.

A mentőállomás másik kocsija, melyet a súlyosabb esetekhez riasztanak majd, jövő év elején érkezhet meg a Vecsési Mentőállomásra.

– A magasabb felszereltségű esetkocsit a felszereltségéből adódóan úgy is el lehet képzelni, mint egy kivonuló intenzívosztályt. Többek között olyan eszközöket tartalmaz, mint a lélegeztetőgép, a külső pacemaker, a defibrillátor vagy az infúziós pumpa. Ezek lehetővé teszik az életmentő beavatkozásokat is. Az esetkocsi személyzete egy ápolóból, egy mentőgépkocsi-vezetőből és egy mentőtisztből vagy mentőorvosból áll – mondta dr. Szarvas Tibor, aki azt is elárulta, hogy a mentőgépkocsi­hoz hasonlóan az esetkocsi is riasztható lesz a nap 24 órájában.

Jól működik az Alapellátási Központ

Az egészségügyi intézmény igazgatójától azt is megtudtuk, hogy az elmúlt három hónap tapasztalatai alapján az Alapellátási Központ valamennyi funkciója jól működik. Az egészségügyi szolgáltatásokat több lépésben indítják be, először az alapellátások, azaz a háziorvosi rendelők, a gyerekrendelő és a védőnők költöztek az új épületbe.

– Az első fázisban a háziorvosok, a gyerekorvos és a védőnők kezdték meg a munkát. A rendelők és a beteghívó rendszer beüzemelése zökkenőmentes volt. Az első hetekben egy asszisztens segítette a bejelentkezést, és az volt a tapasztalatunk, hogy a betegek nagyon rövid idő alatt megtanulták és megszokták a sorszámkiadó készülék kezelését. A háziorvosoknak nagy könnyebbséget jelent, hogy önálló rendelőjük lett, nincs váltótársuk, így jobban a magukénak érzik a rendelőket és a berendezéseket. További pozitívum, ami a betegek szempontjából fontos, hogy nagyobb lett a váró, ezért az átlagos hétköznapokon nem válik zsúfolttá – foglalta össze az igazgató.

A második ütemben a mentőállomás is megkezdte működését, harmadik lépésben pedig a központi háziorvosi ügyelet költözik át a Telepi útról. Ez jövő év elején várható – derült ki –, addig azonban még be kell fejezni az informatikai rendszer folyamatban lévő fejlesztését. A 24 órás ügyelet létrehozását a későbbiekben tervezik. A negyedik fázisban a szakrendelések is beindulnak a Dózsa György úton.

– Elég nehéz lett volna egy ekkora épületet az összes szolgáltatással egyszerre beindítani. Azért is döntöttünk a fokozatosság mellett, mert így kevesebb probléma merült fel, és azokat is hatékonyabban tudtuk kezelni – árulta el dr. Szarvas.

Korszerűsítik az orvostechnológiai berendezéseket

Az Egészséges Budapest Program keretében összesen több mint 290 millió forintot fordíthat egészségügyi fejlesztésre a Vecsési Egészségügyi Szolgálat. A támogatásból két fontos eszközbeszerzés is megvalósulhat.

– A beruházás első ütemében a kisebb eszközbeszerzéseken túl két gép beszerzésére is lehetőségünk nyílik egy csontsűrűség­mé­rő és egy mammográfiai. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárás lezárult, beérkeztek az ajánlatok, rövid időn belül eredményhirdetés várható, amit a szerződéskötés követ. A csontsűrűségmérő a Dózsa György úti épületbe kerül, a mammográfiai gép pedig a Telepi úti rendelőbe, a gyógymasszázs helyére, ami átköltözik a Dózsa György úti Alapellátási Központba – tájékoztatott az igazgató.

2020 második felében várható, hogy az Egészséges Budapest Program keretében elnyert támogatás fennmaradó részéhez is hozzájut a város. Ebből a kisebb eszközbeszerzések mellett egy új ultrahangkészülék és egy EKG-mérő készülék beszerzését tervezik.

Összefoglalva, az Alapellátási Központ és Mentőállomás átadása után sem állnak le a városban az egészségügyi korszerűsítések, és várhatóan a jövő évben is jelentős összeget fordítanak a vecsési egészségügyi ellátásra.

Varga Norbert