Egy délelőtt, több száz gyermek – kompromisszum nélkül

Eligazítás a Halmi Iskolában

A szemetelés, az illegális hul­ladéklerakás világszerte egy megoldandó probléma. Egy olyan téma ez, amivel kap­csolatban nagy az egyetértés: a szemét eldobása helytelen, bűncselekmény, tilos.

Nem szoktunk olyasmit hallani másoktól, hogy „dobd el bátran azt az italosdobozt, ha kiürült!”. Kérdezhetnénk, akkor mégis hogyan kerül ennyi szemét az utcára? Mert sajnos ez nem egy távoli, megfoghatatlan probléma, városunkban sétálva is meggyőződhetünk róla, hogy a sok kihelyezett szemetes ellenére bizony mindig akadnak trehány emberek, akik valamilyen oknál fogva nem képesek a legközelebbi kijelölt helyig elvinni szemetüket. Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, ezek az emberek a saját lakóhelyük környékén is ezt teszik? Esetleg a nappaliban is a földön hevernek a használt zsebkendők vagy chipses zacskók? Hogyan lehetne tenni ez ellen?

A szervezők is kivették a részüket a szemétszedésből

Fontos a szemléletformálás

A Kispatak Természetvédő Egyesület és Hul­ladékkommandó ezekre a kérdésekre igyekszik megtalálni a választ és a megoldást. Próbálják városunkban és környékén felszámolni az illegális szemétlerakó helyeket, igyekeznek szemléletet formálni minden korosztályban.

Az őszt a kis csapat egy nagyszabású, országos akcióval kezdte: csatlakozva a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű, háromnapos önkéntes ifjúsági szemétszedéshez megmozgatták három helyi iskola diákjait és tanárait. A 72 óra kompromisszum nélkül a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében valósul meg évről évre. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy a fiatalok megtapasztalják, hogy segíteni nagyszerű érzés, összefogva pedig még többre vagyunk képesek. A résztvevők kitűzőket és pólókat is kaptak a szervezőktől, Vecsés Város Önkormányzata pedig támogatta a szemét elszállítását és biztosította az egyéb tárgyi feltételeket.

Mi is elkísértük a csapatot, hogy saját szemünkkel lássuk az összefogás eredményét.

Október 11-én került sor a közös szemétszedésre. Az időjárás az önkénteseknek kedvezett: napsütés, 20 fok, egyszóval kellemes őszi napra ébredtünk.

A nagyobbak is segítették a munkát

Több, mint 400 tanulóval indultunk szemetet szedni a Petőfi térről

Elsőként a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumba látogattunk, ahol a gyerekek már izgatottan várták a kezdést. Az általános iskola diákjai 16 osztállyal, összesen 407 gyerekkel és tanáraikkal vettek részt a szemétszedésen. Fantasztikus volt látni, ahogy a gyerekek lelkesedtek, összefogtak és átkelve árkon bokron együtt „kommandóztak” az egyesülettel, hogy a Petőfi tér környéke megszépüljön. A Petőfi méltón nyerte el az idei évben az Ökoiskola címet, melynek hozadéka, hogy a tanulókat megismertetik az egészség- és környezettudatos életmóddal, nyitottabbá teszik őket globális és lokális problémák iránt.

Következő állomásunk a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola volt, ahol a diákok és tanáraik már az udvaron gyülekeztek. 2014 óta a Halmi is ökoiskola címmel büszkélkedhet, az elmúlt években számos program valósult meg az iskolában, mely a gyerekek környezeti nevelését segíti. 417 tanuló indult el délelőtt, hogy megtisztítsák iskolájuk és a Halmi tér környezetét. A tanárok és diákok összefogásával itt is öröm volt látni, hogy a legkisebbektől a nagyobbakig mindenki tudta a dolgát, hiszen rendszeresen szoktak szemetet szedni.

A gyerekek tudják: a szemetelés tilos!

Délben már a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola aulájában gyülekeztünk. 457 gyermek és tanáraik részvételével indult el a csapat, hogy a környező utcákat szebbé varázsolják. Mint a másik két területen, itt is számos zsák telt meg az eldobált hulladékkal. A kisiskolás korosztály is ugyanazokat a kérdéseket teszi fel, mint mi, felnőttek: miért nem vitte el a kukáig, miért kellett az árokba dobnia? Az, hogy ezeket a problémákat a gyerekek is felismerik, reményre ad okot: talán elérjük, hogy a szemetelők legyenek kisebbségben?

Mindhárom iskola diákjainak és tanárainak, illetve minden önkéntesnek köszönettel tartozunk, hogy mások hanyagságának eredményét ilyen lelkesen, mosolygósan felszámolják! A csapat motorjának, Krojher Gabriellának pedig külön köszönet, hogy városunkban ismét megszervezett egy ilyen megmozdulást, közel 1 300 résztvevőt beszervezve és koordinálva a szemétszedést.

A Kispatak Természetvédő Egyesület és Hul­ladékkommandó a közösségi oldalakon is jelen van, de munkájukat nyomon követhetjük honlapjukon is, ahol minden további fontos információ is elérhető.

Balogh Barbara