Fontos, hogy megőrizzük a hagyományainkat

A választási ciklus végéhez közeledve Tófalvi Mónikával, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökével beszélgettünk az elmúlt öt év munkájának fontosabb eredményeiről.

Tófalvi Mónika, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

– Mióta vezeti a Német Nemzetiségi Önkormányzatot és miért döntött úgy annak idején, hogy tevékenyen részt kíván venni ebben a munkában?      

– A családi hátteremből és a származásomból eredően valahogy számomra mindig egyértelmű volt, hogy tenni akarok ezért a közösségért. Frühwirth Mihály elnöksége idején lettem képviselő, ő keresett meg azzal, hogy induljak el a választáson. A lemondása után pedig úgy alakult, hogy én lettem az elnök, így már 16 éve vezetem az önkormányzatot.

– Milyen a kapcsolatuk a települési önkormányzattal?

– Voltak hullámvölgyek, előfordult, hogy fontos kérdésben markánsan eltért a véleményünk, ami megnehezítette az együttműködést a korábbi képviselő-testületekkel. A jelenlegi városvezetés azonban abszolút segítőkész, kompromisszumokra is képes az irányunkba, ha arra van szükség. A kapcsolatunk az elmúlt években teljesen kiegyensúlyozottá vált.

– Pontosan milyen feladatokat lát el a Német Nemzetiségi Önkormányzat Vecsésen?  

– Alapvetően a hagyományok őrzése volt a fő irányvonal, de 2014-ben egy nagyobb feladatra is vállalkoztunk, mikor az előző ciklus végén saját fenntartásba vettük a Grassalkovich iskolát.
A törvényi változások ezt abban az esetben teszik lehetővé, ha megfelelő arányú nemzetiségi képzés folyik az iskolában. Ez Vecsésen adott volt, hiszen 100 százalékban nemzetiségi képzés zajlott és ez így van a mai napig. Ez egy bátor lépés volt tőlünk, hiszen ezzel a döntésünkkel egy teljesen ismeretlen területre léptünk. Egy ekkora intézményt irányítani és működtetni több okból is nagy felelősség. Az iskola vezetésével közösen sok pénz fölött kell rendelkeznünk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen döntéseket hozunk. A kötelező feladatokat el kell látni, de a tartalékainkról mi döntjük el, hogy mire fordítjuk. Ez pedig ugyanakkor önállóságot is ad az iskolának. Természetesen fölöttünk is ott állnak az ellenőrző szervek, de ezt leszámítva teljesen önállóan tudunk gazdálkodni és tervezni a jogszabályi és a törvényi előírásoknak megfelelően, ami az iskolának is könnyebbséget jelent. Az átvételt előzetes kalkulációk előzték meg, amelyek kimutatták, hogy nem lesznek napi gondjai az iskolának. Ugyanokkor az elmúlt öt év alatt kiderült, hogy azért vannak hiányosságok. Hiába jó a finanszírozás, hiába tudunk tartalékolni, a váratlan helyzetek akkor is nagy megpróbáltatások elé állíthatnak. Tavaly ősszel például az egyik tanteremben váratlanul leszakadt a mennyezet. Az iskola épülete több mint 20 éves, de csak most derült ki, hogy vannak olyan építészeti hibák, amelyek ennyi idő után ilyen problémát válthatnak ki. Azonnal lépnünk kellett, de a javítás költsége 10 millió forint fölött volt, ami nem volt betervezve a költségvetésünkbe. Végül Soltész Miklós államtitkár segítségével szereztünk támogatást, hogy ki tudjuk javítani az épületet. Természetesen eredményeink is vannak az iskolában, a tartalékainkból fejlesztésekre is futotta. Sikerült megújítani az aulában a teljes hang- és fénytechnikát és felújítottuk az iskola udvarát is. Meg kell említenem a Káposztafesztet, amelyet a települési önkormányzattal közösen szervezünk, a rendezvényhez minden évben anyagilag is hozzájárulunk. A Kulturverein-Vecsés egyesülettel aktívan részt veszünk a fesztiválon, többek között főzünk és savanyúságot is árulunk, melyet helyi vállalkozók ajánlanak fel, a bevételünket pedig évről évre jótékony célra fordítjuk. Kezdetben főleg a tájház javára, de az iskolának és az óvodáknak is tudtunk segíteni. Tavaly egy nagyobb összeggel járultunk hozzá a falusi templom felújításához. Emellett szeretném kiemelni azokat a megemlékezéseket, amelyek a nemzeti létünkhöz kötődnek. Ezek ugyan szomorú és fájó emlékek, de akkor is emlékeznünk kell rájuk. Május közepén a kollektív bűnösség elve alapján kitelepített németajkú lakosságra emlékezünk szentmisével és koszorúzással. A másik megemlékezés ősszel van, ez a hadifogoly-találkozó, amely már megemlékezéssé alakult, hiszen a túlélők közül sajnos már csak kevesen vannak közöttünk. Ezek a megemlékezések elsősorban Frühwirth Mihály kezdeményezésére jöttek létre.

– Bőven van feladatuk az elmondottak alapján. Milyen forrásokból tudják megvalósítani az elképzeléseiket?   

– A működési költségekre támogatást kapunk, emellett a feladat alapú finanszírozásra támaszkodhatunk. Utóbbit az alapján bírálják el, hogy az önkormányzat mennyire aktív, milyen feladatokat lát el egy évben. Ezen felül a települési önkormányzattól is kapunk támogatást. Ezekből a forrásokból tudjuk finanszírozni a működésünket és a programjainkat, emellett pedig a kulturális csoportjainkat is tudjuk támogatni. Az iskolafenntartás más forrásból történik, ott fenntartóként lehívjuk az államtól azt az összeget, amelyre a gyermek- és tanárlétszám alapján jogosultak vagyunk, ezt pedig egy az egyben tovább utaljuk az iskolának.

– Hány főből áll az önkormányzatuk?   

– Most négy főből áll az önkormányzat, ami a korábbi törvényi előírásoknak megfelelő. Az októberi választások után azonban már öt fős lesz a testület. Fontos megjegyezni, hogy valamennyi jelöltnek ugyanaz a célja, ezért a kampányunk is közös, például közös szórólapon fogunk megjelenni valamennyien. Összesen nyolc jelölt indul a választáson, rajtam kívül Frühwirthné Halász Melinda, dr. Lugosi Mária, Brunner Krisztina, Zehetmayer Adrienn, Bittner Olivér, Fazekas Boglárka és Horváth Ferenc nevét olvashatják majd a szavazólapokon.

– Milyen terveik vannak a jövőt illetően?           

– A jövő év egyik fontos beruházása lesz a Grassalkovich iskola konyhájának bővítése. Emellett továbbra is az a legfontosabb feladatunk, hogy az iskolát jól működtessük. Ami pedig igazán nagy kihívás elé állít bennünket, hogy a hagyományinkat, a kultúránkat, ezt a kisebbségi létet továbbra is megőrizzük.

VN