Denevérmentés a Petőfi Iskolában

Lassan befejeződnek a Petőfi iskola felújítási munkálatai. Lebontották az épületet körbevevő állványzatot, hamarosan elkészül az udvar burkolása is.

Kevesen tudják, hogy a homlokzat szigetelése során denevér kolóniák áttelepítésére is figyelnünk kellett. A panel elemek összeillesztéseinél ugyanis számos denevér talált lakóhelyet magának az évek során. Mivel fontos számunkra a környezetvédelem – Ökoiskola Címre is pályázunk –, ráadásul védett állatokról van szó, segítséget kértünk a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik szakemberétől, dr. Hegyi Zoltántól, hogyan tudjuk a denevéreket kimenekíteni még azelőtt, hogy a szigetelés véglegesen elzárná a tanyájuk kijáratát.

Denevérodúkat helyeztek el a fákon a Petőfi iskolánál

A beszélgetés eredményeként a homlokzat színezéséig pár kijáratot hagytak a kivitelező cég dolgozói a szigetelésen, hogy az ott élő egyedek ki tudjanak jönni, de kényelmetlen legyen számukra a bejutás. Ezzel ösztönöztük őket, hogy új otthont keressenek maguknak.  Segítségképpen denevér odúkat helyeztünk el a környező fákon, mintegy „cserelakást” biztosítva nekik.

Miután leellenőriztük, hogy a denevérek elhagyták az épület falán lévő tanyáikat, a réseket a színezés folyamán megszüntették a szigetelésen.

Mi pedig kíváncsian várjuk, beköltöznek-e az általunk felkínált odúkba.

Várszegi Anikó