Nyár végén adhatják át az új egészségügyi központot

Bő egy évvel az építkezés meg­kezdése után célegyenesbe ér­kezett az Mentőállomás és Alapellátási Központ kivitelezése.

Július 10-én indult el a használatbavételi eljárás folyamata, amely várhatóan július végére, legkésőbb augusztus közepére lezajlik és – amennyiben a rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmasnak találják – az illetékes szakhatóságok „áldásukat adják” az épület átadására.

Ottjártunkkor, július közepén az épület bútorozása zajlott. A mozgásérzékelős automata bejárati ajtó mellett egyelőre még csak sötét kijelzővel, de már ott állt a hívócédulákat nyomtató automata, a mennyezeten pedig nejlonnal letakart LED TV-k várták, hogy „életre” keljen a betegirányító rendszer.

A betegvárókban már ott voltak a folyosói székek, a rendelők ajtóira felkerültek az orvosok névtáblái, elkészültek a beépített szekrények, egyik-másik helyiségben pedig a betegvizsgáló ágy is a helyére került.

A háziorvosi rendelők mellett a földszinten találhatók a gyermekorvosok és a védőnők rendelői, továbbá itt kapott helyet a 24 órás ügyelet is. Utóbbi egy redőnykapuval leválasztható a többi helyiségtől, így a rendelési idő után érkező páciensek csak az ügyeleti rendelőt közelíthetik meg.

A mentőállomás helyiségei is elkészültek és a bútorok is a helyükre kerültek.
A dupla garázs egyik állását csempével burkolták, így itt a mentőautók mosására is lehetőség lesz.

A parkosított udvaron öntözőrendszer biztosítja a növények megfelelő vízellátását. Az épület mögött lévő parkolóban 30 gépkocsi fér el, az itt kialakított csapadékvíz-elvezető rendszerbe egy speciális technikai szűrőt is beépítettek, amely még a szikkasztás előtt megtisztítja a parkoló burkolatáról összegyűlt olajszennyeződésektől a csapadékvizet.

Az épület bejáratával szemben Szórádi Zsigmond különleges alkotása lesz látható. A szökőkúttal kiegészített szoborkompozíció jelenleg kivitelezés alatt áll, így az még nem látható a helyszínen.

Az épület hivatalos átadására várhatóan augusztus végén vagy szeptember elején kerül sor.

Múlt és jelen

A Mentőállomás és Alapellátási Központ előtt „pózoló” Nysa mentőautó bizonyára legtöbb olvasónkban nosztalgiát ébreszt. Az idén 33 éves jármű Horváth László tulajdona, a fotót is tőle kaptuk. A tulajdonos 1989 óta dolgozik az Országos Mentőszolgálat szigetszentmiklósi mentőállomásán, mint gépkocsivezető.

– 2004-ben találtam rá erre a példányra, akkor fogalmazódott meg bennem, mi lenne , ha megmenteném az utókor számára (nem mellesleg, hogy én is ilyen mentőautóval kezdtem el ezt a hivatást). Kollegáim segítségével hamar talpra is állítottuk, mindenki nagy örömére. Az autó kívül-belül úgy néz ki, ahogy az a ’80-as években rendszerbe volt állítva, minden akkori mentéstechnikai eszközzel felszerelve. Az ikonikus mentőautó napjainkban már csak limitált példányszámban lelhető fel. Ez a példány az utolsó szériákból való 1986-os évjárat, nagy, 2120 cm3-es motorral szerelt, de kis teljesítménnyel bíró. Télen hideg, nyáron meleg volt, akkoriban ezt az autót nem nagyon szerettük, igencsak megbízhatatlan volt, de az idő múlásával ez is megszépült – írta levelében Horváth László.

A Nysa rendszeres vendége nosztalgiatalálkozóknak és filmforgatásoknak. Utolsó szerepe Dézsy Zoltán Az ügynökök a paradicsomba mennek című filmjében volt.

varga