Boldog születésnapot, Kisspista!

Varsa Mátyás: fontos, hogy felismerjük a saját kultúránkat

Idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, az egykori vecsési színjátszó és rendező nevét viselő színház.

Idősb Kiss István nevét bizonyára ismeri a többség. A vecsési születésű rendező 20 évvel ezelőtt hunyt el, nevét a 2004-ben Varsa Mátyás által alapított Kisspista Színház őrzi. A néhai színész és rendező– polgári foglalkozása mechanikai műszerész volt – a vecsési kulturális élet egyik nagy alakítója, a település közkedvelt alakja volt. Nem csak nagyszerű alakításaival és rendezéseivel írta be magát a helyi kultúra „nagykönyvébe”, hanem a vecsési színjátszásért tett áldozatos munkájával is. Ugyanis a Jókai Kultúrcsoport alapítójaként ebben is elvitathatatlan érdemeket szerzett.

– Vecsésen híres volt az ’50-es években alapított Jókai Kultúrcsoport. Egészen kis gyerek voltam, tán négyéves, amikor a szabadtéri színpadot építették, de már ott sürögtem-forogtam én is az unokatestvéremmel. Láttam, hogyan „csinálják” a színházat, ez nagy hatással volt rám, és amikor lehetett, én is bekapcsolódtam a helyi kulturális életbe – idézte fel Varsa Mátyás, a Kisspista Színház alapítója a több mint fél évszázaddal ezelőtt történteket.

Varsa Mátyás már az iskolás évei alatt ízlelgette a színészi pályát, szavalóversenyeken ért el jó eredményeket, és még nem töltötte be a tizennyolcat, amikor felvették a Színművészeti Főiskolára. Ez pedig nagy szó volt akkoriban, mert a nagy színészek között sem volt ritka, hogy csak a sokadik próbálkozás után nyertek felvételt.

– 13 éves koromban próbáltam ki magam először egy szavalóversenyen, amit még a Kiss Pista bácsi szervezett. Attól kezdve jártunk ilyen versenyekre és általában mindig jó eredményt értünk el, többször az országos döntőig is eljutottunk. Aztán a középiskolában az osztályfőnököm bízott meg egy Mikulás-műsor megszervezésével, ami olyan jól sikerült, hogy attól fogva állandóan szerepeltünk. Nagyon sok tehetséges osztálytársam volt, valaki nagyon jó színjátszó lett, másvalaki megnyerte az amatőr táncdalfesztivált, a harmadik kabaréjeleneteket írt és még sorolhatnám. Tulajdonképpen végig színházaztuk a középiskolás éveket. Az osztályfőnököm azt mondta, arra egy iskolát lehetett volna alapozni, amiket mi ott csináltunk – emlékezett vissza Varsa Mátyás.

Színészi pályája során több nagy névvel állhatott egy színpadon, és voltak, akik az általa rendezett darabokban szerepeltek. Ruszt József nagynevű rendező – akinek a nevét Zalaegerszegen egy tér is őrzi –szerződtette őt a kecskeméti színházba, ahol több darabot is rendezett, együtt dolgozott Székely Gáborral és Jancsó Miklóssal, játszott a Nemzeti Színházban, rendezett az egri színházban és a Szegedi Nemzeti Színházban is. 2001-ben egy országos drámapályázaton nyert különdíjat, a Magyar Rádió mutatta be Pipacs méhecske című mesedarabját, színészeti tanulmányokat írt a Színház folyóiratba, az elmúlt években pedig a nyelv és a mitológia kapcsolatait kutatta. Ezek után tért vissza otthonába, Vecsésre, hogy színházat alapítson.

– Engem ebben az egészben a kultúra érdekel. Ezen a rendkívüli módon hierarchi­zált kultúrán szeretnék változtatni. Ma van 10 nagy sztár a Földön, akiket Ausztráliától Kamcsatkáig mindenhol sugároznak, és a legtöbben olyanok szeretnének lenni mint ők. De abba nem gondolnak bele, hogy a világnak elég ez a 10 nagy sztár, több hasonlóra nincs szükség. Meglátásom szerint azonban sokkal normálisabb lenne egy úgynevezett hálózatos kultúra kialakítása, amelyben a kisebb közösségek, mint például egy városi kerület, vagy egy olyan kis város mint Vecsés, megteremtik a saját kultúrájukat. Sajnos nagyon nagy hiteltelenség és személytelenség van ebben a globális világban, ezért arra törekszem, hogy eredeti és emberközeli kapcsolatot alakítsunk ki a színházzal, és ott, ahol mindenkit ismerek, ezt jobban meg lehet csinálni. Az emberek szeretik, ha megvan a személyesség, megérzik, ha valamit értük csinálnak, többek között ezért fontos, hogy legyen Vecsésen helyi színház és erős legyen a helyi kultúra – hangsúlyozta Varsa.

Ehhez azonban fontos lenne, hogy legyen egy megfelelő helyszín – teszi hozzá Varsa Mátyás –, ahol akár hétről hétre elő lehet adni a színdarabokat. A Bálint Ágnes Kulturális Központ színházterme a legtöbb esetben nagynak bizonyul, a vecsési színjátszók előadásaihoz egy 80 férőhelyes kamaraszínpad lenne a legideálisabb, ilyen azonban egyelőre még nincs a városnak.

A Kisspista színház az elmúlt 15 év alatt több mint háromtucat előadást mutatott be a közönségnek, a komoly hangvételű daraboktól a komédián át, szinte minden volt a repertoárban. Varsa Mátyás azonban a helyi színház egyik legfontosabb küldetésének tartja, hogy minél több vecsési anyagot mutasson be a nézőknek.

– Nagyon szeretném, hogy lássák a vecsésiek, hogy innen bárhova el lehet jutni. Ezt bizonyítja az a sok értékes ember, aki ezen a településen élt és alkotott. Most pél­dául Tarr Ildikó, a Petőfi gimnázium egyik tanára érdekes darabját szeretnénk bemutat­ni. Ildikó országos drámaíró pályázatokon ér el jó eredményeket, értékes darabjai vannak. Fontos, hogy összeszed­jük a vecsési értékeket és megmu­tassuk a helyieknek, hogy igenis van saját kultúránk és nekünk ebben kellene élnünk. mert ez­által még büszkébbek lehetünk arra, hogy vecsésiek vagyunk.

15 éves a Kisspista Színház

Előadásaink:

 1. június 13. Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony – ősbemutató. (Zene: Lenkefi István) JAM Ház.
 2. április 9. „…és nem is kevés” – József Attila est.

Vendég: Ex trió, Szirtes Edina (ének). JAM Ház Kamaraterme.

 1. február 26. Moliére – varsa: Don Juan JAM Ház
 2. március 26. Varsa Mátyás: Tin és Puttó Li-potban – ősbemutató.

A Kisspita Színház és a Budapesti Kamaraszínház közös produkciója, Kútvölgyi Erzsébettel és Nagy Zoltánnal. JAM Ház Kamaraterme.

 1. december 19. Csiribiri – meseelőadás. Zene: magyar parasztdalok.

Szerzők: Jankovich Ferenc, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes,

Osvát Erzsébet, Pákolitz István, Szép Ernő, Tarbay Ede, Weöres Sándor, Zelk Zoltán. Stúdium Nyelviskola és Oktatási Központ Óvodája.

 1. április 25. Vecsési Költők Estje Válogatta: Szénási Sándor István

Az est költői: Bertus Erika, Bitter T. Ákos, B. J. Andrássy-telep, Cina, D’ Elhougne László, E. Kovács Kálmán, G. Ferenczy Hanna, Gombos Adrienn, Hrachovina András, Molnár Tibor, Pintér (Lazacz) László, Szalontai Attila, Szénási Sándor István, Szigetvári Imre, Szokolay Zoltán.

JAM Ház -Tavaszi Fesztivál.

Táncolják: Lénárd Edina és Murányi László. Dob: Fazekas Gábor

 1. december 6. Jean de Brunhoff-Varsa Mátyás: Babar és a Télapó – mesejáték. Zene: francia népdalok. Toldi Óvoda
 2. dec. 9. Varga László emlékest. JAM Ház Kamaraterme
 3. április 21. Az „Ismeretlen Petőfi” – Varsa Mátyás estje

Vendégek: Lenkefi István (ének, gitár), Papp Krisztina (ének) Károly Katalin (zongora)

 1. szeptember 21. Káposztafeszt.

Hans Sachs: Gazduram kotlik. 

Hans Sachs: Az ellopott kakas. Harmonikás: Liebe Viktor.

 1.  szeptember 4. Varga László: Hajléktalan musical.

Zene, dalszöveg, színpadi novella: Varga László. Szövegkönyv: Kisspista Színház. A Szépszemű angyalom és a Mary dala c. számok szövegírója: Böjte György. Angyal: Szirtes Edina (Mókus) m. v. Kiállítóterem.

 1. Csirió – zenés mesejáték óvodásoknak, kisiskolásoknak. Dramatizált állatversek, népzenével.

Szerzői: Drégely László, Kormos István, László Noémi, Móra Ferenc, Nemes Nagy Ágnes, Pósa Lajos, Szabó Magda, Tóth Krisztina, Weöres Sándor, Zelk Zoltán. Falusi Óvoda.

 1. Június 4. Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony (felújítás). Bálint Ágnes Emlékház.
 2. október 8. Magyar Zene – a Zene világnapja 98 szereplővel.

JAM Ház.

 1. október 23. 1956-os Városi Ünnepség. Vecsés, Szent István tér.
 2. április 9. „Remeteséget vagy missziót” – Varsa Mátyás egyszemélyes színháza Baudelaire és Rimbaud műveiből. Jam Ház Kamaraterme.
 3. szeptember 30. A kőleves. Gyeremekkönyvtár udvara.
 4. november 25. Szophoklész: Élektra zártkörű bemutató. JAM Ház Kamaraterme.
 5. november 30. Euripidész-Homérosz: Íphigeneia (zártkörű előbemutató) Kar: Concerto Harmonia. BÁKK.
 6. február 24. „Jégtörő Mátyás” Varsa Mátyás, Tamási Á. – Ady estje.

Róder Imre Könyvtár.

 1. május 31. Varsa Mátyás: A Disznókirályfi. Bálint Ágnes Mesefesztivál.
2014. szeptember 14. Karinthy-est (Kis Kisspista Színház – Ált. Isk.Csop.) Kiállítóterem.
2015. február 14.  Homérosz-Euripidész-Aiszkhülosz-Szophoklész: A nagy viszály. Kar: Concerto Harmonia. Régi Művelődési Ház (JAM).
 1. április 10. A szerelem (h)arcai Varsa Mátyás előadói estje.

Róder Imre Könyvtár.

 1. április 18. Prológus egy cirkuszfilmhez (Kis Kisspista Színház)

Inárcs.

 1. május 31. Varsa Mátyás: A kékfényű lámpás (Grimm nyomán; Zene: Kresznerits Ádám). Bálint Ágnes Mesefesztivál.
 2. január 19. A két Kiss Pista – kiállítás (megny.: Koltai Róbert).

BÁKK Aula.

 1. január 23. Bálint Ágnes, Ferenczy Hanna, Gammel József, Rideg Sándor, Varsa Mátyás: A Futrinkától a Bakterházig – Magyar Kultúra Napja. BÁKK.
 2. március 18. Petőfi Est (Varsa Mátyás). Róder Imre Városi Könyvtár
 3. április 30. Weöres Sándor: Weöres bábok (Csalóka Péter/ Holdbeli csónakos. Negyedik Generáció – Új Ált. Isk Csop.) Zene: Kresznerits Ádám). Inárcs.
 4. augusztus 27. Carlo Goldoni: A hazug. BÁKK.
 5. március17. Kortársunk Csokonai – (Kis Kisspista Színház – Középisk Csop.) Nemes Nagy Ágnes Szakgimnázium.
 6. június 14. Varsa Mátyás: Pipacsméhecske Zenéjét szerezte: Szirtes Edina Mókus (Negyedik Generáció). Grassalkovich Általános Iskola.

 

Amatőr szereplők: Baukó Boján, Bogyai Flóra, Busi Beatrix, Czellaó Ildikó (ének), Czibolya Bettina (hastánc), Csopák Mónika, Gargya Sándor, Falvai András, Falvai Katalin, Fogarasi Katalin, Füleki Violetta, Gallen Gábor, Gér Dóri, Gyarmati Gergő, Györgypál Judit, Gyurcsán Erika, Hadamcsik Emese, Hegedűs Ágoston, Horváth Botond, Hrachovina Lajos, Kállai Tamara, Kányi Viktória, Kéméndi Zsolt, Kiss Katalin (hastánc), Kókai István, Kovács Péter, Kresznerits Ádám, Lenkefi István, Lőcsei Rebeka, Madaras Ádám, Makula Zoltán, Major Ivett, Mayer Fanni, Mák Veronika, Meixner Veronika, Nagy Borbála Réka, Nagy Gyula, Nagy Papp Krisztina, Pásztor Petra, Pataki Gréti, Petrovicz Zsolt, Petrovics Eszter, Pintér Alexandra, Sallay Gyula, Schubert Kati, Somogyvári Antónia, Steigerwald Ágnes, Szánthó Dorka, Szegner Ádám, Tóth Virág, ifj. Vághy Péter, Vághy Péter, Vághy Viktor, Varga Fanni, Varga Tamás, Varsa Márton, Vörös Kristóf, Varga László.

Előadásaink vecsési, fellépő vendégei voltak: Balla Péter Népdalkör, Concerto Harmonia, Falvai Anett Tánccsoportja (Petőfi Iskola), Fazekas Gábor (dob), JAM Land Táciskola, Liebe Viktor (harmonika), Labdarózsa Népdalkör, Lumpen-Klumpen Tánccsoport, Rosmarien Tánccsoport, Vecsési költők, WAT, Zeneiskola tanárai és Gyermekkara

Hivatásos fellépők: Bakó Gábor (táncművész, Fekete Györgyi (színművész, Aase-díjas), Hegyi Gábor – barokktrombita művész (Kétszeres Ekhó Classic –díjas; felvételről), Kútvölgyi Erzsébet (színművész, Kossuth-díjas), Murányi László, Laca (táncművész), Nagy Zoltán – színművész (Ivánka Csaba- és Aase-díjas), Nemes Vanda (színművész), Ráduly Katalin (színművész), Simor Ottó (színművész, érdemes művész, a Debreceni Csokonai Színház Örökös Tagja; felvételről), Szersén Gyula (színművész, Jászai-díjas), Szirtes Edina Mókus (zeneszerző, zenész, Artisjus nagydíjas), Vas-Zoltán Iván (színész, rendező, színházvezető), Varsa Mátyás (Szeged Város Alkotói-díjas)

Asszisztensek: Farkasinszki Judit, Kortye Katalin

Műszai vezető: Horváth Zoltán

Műszaki segítők: Békessy Tamás, Bíró Gergő, Bittner Olivér, Darai Gergő, Eikler Erik, Fazekas Sándor, Gyarmati Gergő, Fogarasi László, Fogarasi Katalin (ruhakészítés), Földfém Kft., Hegedűs Norbert, Hegyi Károly, Jungwirth Éva, Károlyi Zoltán, Kiss Tamás, Kresznerits Ádám, Makula Zoltán, Pataki Gréti, Spoljár Marcell

Ügyelők: Füleki Violetta, Szegner Ádám, Vörös Kristóf

Hang/fény: Pintér (Lazacz) László), Horváth Sándor, Nagy Richárd

Támogatóink voltak: Bogár János, Bogár Jánosné, Brindzik László, Dobrovitz József, E-QUEST Kft., Feketegyopár Gyógyszertár, FÖLDFÉM Kft., Gyarmati Gergő, Halmy Telepi Patika, Hanga Patika, Ismeretlen mézeskalácskészítő, Lágymányosi Sütödék Kft., Praktiker Áruház, Uitz Nándorné, Saska István, Stúdium Nyelviskola, SZÍDOSZ, Vecsés Város Önkormányzata, William’s TV, VTK Innosistem

Ismertebb nézőink: Lázár Kati (Kossuth-díjas színművész), László János (tanszékvezető professzor, Pécsi Tudomány Egyetem) Koltai Róbert (színész, érdemes művész), Kopp Mária (magyarságkutató), Skrabski Árpád (szociológus) Nagy László (képzőművész), Pogány Judit (Kossuth-díjas színművész)

Zenei vezetők: Lenkefi István, Kresznerits Ádám

Díszlet-jelmez: Kék Maja

Rendező: Varsa Mátyás

Ha valaki kimaradt volna, attól elnézést kérünk!

Vén