Vecsés a biztonságos települések közé sorolható

Körmöndi Bernadett őrsparancsnok

Körmöndi Bernadett rendőr őrnaggyal beszélgettünk a város közbiztonságáról, továbbá arról is, hogy milyen szakmai utat járt be az egyenruhásoknál, mielőtt a Vecsési Rendőrőrsre került.

Első beszélgetésünkre készültünk a Vecsési Rendőrőrs megbízott őrsparancsnokával, aki tavaly december 1. óta irányítja a vecsési rendőrök munkáját. A Békés megyéből elszármazott Körmöndi Bernadett rendőr őrnagy több évtizedes tapasztalattal a háta mögött került a rendőrőrs élére, pályáját Gyömrőn kezdte járőrként, majd Monoron és Maglódon volt vezető a vecsési megbízása előtt.

– Kicsi gyerekkorom óta rendőr szerettem volna lenni, persze akkoriban még nem hitték el, hogy ezt komolyan is gondolom. Ennek nem volt különösebb előzménye, a családban én vagyok az első rendőr. A gimnázium végén, mikor végérvényesen dönteni kellett, hogy hol szeretnék továbbtanulni, jelentkeztem a Rendőrtiszti Főiskolára és a rendőr szakközépiskolába is, de a nagy túljelentkezés miatt végül nem vettek fel. Később történt egy olyan intézkedés a rendőrségen, amely lehetővé tette, hogy az érettségizettek is felvételizhettek rendőrnek, így újra jelentkeztem és ekkor már be is kerültem a rendszerbe. A gyömrői rokonaim szóltak, hogy a településen lenne lehetőségem rendőrként elhelyezkedni, ezért Békés megyéből Gyömrőre utaztam és megkerestem az akkori őrsparancsnokot, aki tájékoztatott a lehetőségekről. Sikeresen teljesítettem az alkalmassági felméréseket és bejelentkeztem a rokonaimhoz, mert Pest megyei lakcím kellett ahhoz, hogy a gyömrői állomány tagja lehessek. Végül 1996. szeptember 1-jén felvettek próbaidőre, majd közel 14 évig szolgáltam járőrként majd járőrvezetőként a városban, közben pedig elvégeztem a Rendőrtiszti Főiskolát – idézte fel pályája kezdetét Körmöndi Bernadett.

Gyömrőről a Monori Rendőrkapitányságra vezetett az útja: 2010-ben ügyeletes tiszt lett, fél évvel később pedig már a kapitányság hivatalvezetőjeként dolgozott. Két évet töltött ebben a pozícióban, majd 2012 de­cemberében a Maglódi Rendőrős őrsparancsnoka lett. Négy évvel később, 2016-ban megbízták a Monori Rendőrkapitányság Járőr- és Őrszolgálati Alosztályának vezetésével, ezt a feladatot vecsési kinevezéséig látta el.

– Nem ismeretlenül érkeztem a Vecsési Rendőrőrsre, a Monori Rendőrkapitányságnál eltöltött idő alatt többek között az itt zajló rendőrségi munkára is volt rálátásom. Ettől függetlenül az elmúlt bő fél év kellett ahhoz, hogy jobban megismerjem a település sajátosságait, ami alapján ki tudtam alakítani magamban egy képet a városról. A vecsési rendőrök összecsiszolt csapatot alkotnak és nagyon jó munkát végeztek az elmúlt évben, a bűncselekmények száma a megelőző évekhez hasonlóan 2018-ban is csökkent. Az idei statisztikákkal csak jövő év elején szolgálhatok, de az elmúlt hónapok alapján eddig az idei évünk is jónak mondható. A bevásárlóközpont területén, valamint a város utcáin sajnos folyamatosan előfordulnak irat- és készpénzlopások, ami elsősorban a gépkocsiban felejtett értékek, az üzletben elhagyott pénztárcák miatt történik. Tapasztalataim szerint a közlekedési balesetek száma emelkedett, amit a megnövekedett forgalom és a közlekedési szabályok figyelmen kívül hagyása együtt idéz elő – mondta az őrsparancsnok.

A balesetek vezető oka továbbra is az előzésekből, a szabálytalan kanyarodásokból és az elsőbbségadás figyelmen kívül hagyásából adódik – tudtuk meg –, ezeken kívül pedig ott van még az ittas vezetés, aminek a visszaszorítása érdekében Vecsésen is rendszeresen alkalmazzák a finn módszeres ellenőrzést.

– Nagyon sok háznál van riasztó és térfigyelő kamera, ami nagyon jó, hiszen azt jelenti, hogy az emberek egyre többet tesznek a saját biztonságukért és ez a rendőrség munkáját is segíti – emelte ki Körmöndi Bernadett. Hozzátette: Vecsésen a kiemelt bűncselekmények – mint például a betörések, a rablások – száma is csökkent az elmúlt évek alatt, a közterületen elkövetett bűncselekmények tekintetében pedig markáns visszaesés tapasztalható.

Ezek pedig összességében jó hírek, amelyek azt mutatják, hogy Vecsés a biztonságos települések közé sorolható.

Bontsa a vonalat, ne hagyja magát átverni!

Az úgynevezett unokázós csalás még mindig népszerű a bűnelkövetők körében. Év elején Vecsésen is több esetben próbálkoztak a trükkös csalók, sajnos volt, hogy sikerrel. A csalás lényege, hogy unokájuknak vagy más közeli hozzátartozónak kiadva magukat hívják fel vezetékes telefonon az idős embereket és valamilyen okra, például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy pénzzé tehető értéket csalnak ki tőlük.

Ezekben a csalástípusokban az a közös, hogy a csalók az idős emberek pénzét, értékeit igyekeznek elvenni, telefonon keresik őket valamelyik fiatalabb családtagnak adják ki magukat, aki különleges (veszélyes, problémás) helyzetben van éppen, ezzel idős áldozataikra lelki nyomást gyakorolnak.

Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire.

Ne váljon áldozattá, fogadja meg a rendőrség tanácsait!

Ellenőrizze a hívás valóságtartalmát. Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!

Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni! Tegyen fel személyes kérdéseket, melyek az érintett családtagra vonatkoznak! (Például: mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?)

Amennyiben ismeretlen számról hívják, ne vegye fel a telefont, vagy ha mégis ne beszélgessen az ismeretlennel, mert akaratán kívül is adhat ki olyan információt, amivel visszaélhetnek. (Példa: az időskorú sértetteket nagyon gyakran maguk árulják el az unoka nevét.) Ne adja meg személyes adatait!

Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, ellenőrizze a hívás valódiságát, majd értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon!

N.