Az elmúlt évek egyik legsikeresebb mesefesztiválján jártunk

A hétvégét megelőző napokra jellemző borongós, esős, olykor hűvös időnek nyoma sem maradt a hetedik alkalommal megrendezett Bálint Ágnes Mesefesztivál megnyitójára. Ragyogó napfény ömlött május 18-án reggeltől a városközpontra, ahol a programfüzet szerint beígért 9 órás kezdéstől minden a mesékről és a gyerekekről szólt. 

Már a programok legelején felhúzták a hangulatot a szervezők: lüktető ritmusokkal és professzionális táncbemutatóval nyílt meg a hetedik mesefesztivál. A táncbemutatót érdeklődve figyelő temérdek gyermek a show után a Mazsola színpadra (nagyszínpad) sereglett, így Szlahó Csaba polgármester gyermekek gyűrűjében nyithatta meg a napot. A közönséget köszöntötte Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és Kis Tóth János, a Bálint Ágnes Kulturális Központ igazgatója is.

A fesztiválhangulatot megalapozó kezdés után kiürült a Mazsola színpad, a gyerekek és kísérőik szétszéledtek a téren, ahol bőven akad látni- és kipróbálnivaló foglalkozás, sok-sok játék és színes portékákat kínáló árus. (Utóbbival kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy ránézésre jó minőségű, igényes, többségében kézművestermékeket láttunk a pavilonoknál, műanyagszagú gagyival sehol nem találkoztunk, amit külön köszönünk a szervezőknek.)

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is két helyszínen zajlottak az események, amíg a városközpontban pihent a nagyszínpad, addig a Bálint Ágnes Emlékház kínált színvonalas programokat az érdeklődőknek. A néhai írónő meséit megidéző portán 11 órától a Tündérmanó című előadást láthatták az érdeklődők. A Szent István tér és az emlékház között most is kisvasút és egy nosztalgiabusz biztosította az átjárást.

A városháza előtt felállított Kukori színpadon a Bóbita együttes lépett fel először, majd délután a Sündisznócska lovagol című meseelőadást láthatta itt az érdeklődő közönség.

A Futrinka utcán túl

A szombati nap – és az egész fesztivál – egyik legfontosabb eseményére 17 órakor került sor. Ekkor mutatták be a Futrinka utcán túl című antológiát és a hozzá készített Hetedhét fejtörő gyermekfoglalkoztatót. A kötetben olyan kiváló kortárs írók meséi olvashatók, mint Berg Judit, Lackfi János, Kertész Edina, Szabó T. Anna, Tamás Zsuzsa és Tóth Krisztina. A meséket Maros Krisztina illusztrációi teszik teljessé. A bemutató után a helyszínen természetesen vásárolni is lehetett a könyvből, az árusítóponton a szerzők dedikálták is a mesekönyvet.

A szombati programokat az Alma együttes koncertje zárta.

Május 19-én már nem voltak olyan jó szívűek az időjárásért felelős égiek. Vasárnap hajnalban kiadós esőt küldtek a környékre, ami ugyan elpárolgott a 11 órás kezdésre, de a nap hátralevő részében már nem lehetett részünk a szombatihoz hasonló zavartalan napsütésben. A programok 11 órakor kezdődtek az emlékházban az Ebengubák című egyedi stílusú zenés bábelőadással, majd délben a városközpontban folytatódtak a Bóbita együttes koncertjével. 15 órától a népszerű Andersen-mese, a Kis hableány feldolgozását nézhette meg az emlékház közönsége, 16 órától pedig a Belváros Betyárok remek gyermekdalaira bulizhattak kicsik és nagyok Mazsola színpad előtt.

A fesztivál vége nem pont úgy sikerült, ahogyan a szervezők szerették volna: az először csak éppen pötyögő eső nem várta meg a rendezvény végét, a besimuló felhőkből jókora eső ömlött a fesztiválozók nyakába, miközben Malek Andrea és az Eszement Meseband már hangolt a 18 órás zárókoncert­re. Már éppen sajnálkozni kezdtünk, amiért az üres, esőáztatta piactérnek kell majd játszaniuk, mikor bejelentették, hogy a koncertet fedett helyen, a kulturális központ előterében tartják meg. A szervezők profizmusát dicsérte, hogy néhány perc alatt megteremtették a beltéri előadás feltételeit. Az előtérbe zsúfolódott lelkes közönség pedig jól járt, hogy nem menekült haza az eső elől, mert végül egy igazán jó hangulatú, családias légkörű koncert alakult ki a rögtönzött helyszínen, és a két nap sok-sok szép emlékén túl egy vidám és igényes zenei élménnyel gazdagabban térhettek haza.

Új rekord született

A tavalyi eredményes rajz-rekordkísérlet után idén egy újabb rekord felállítására tettek kísérletet a mesefesztiválon. A Mazsola színpad előtt állították fel Magyarország legnagyobb, mintegy 300 négyzetméteres rajztábláját, melyet a Bau-Styl Kft. készíttetett el és szerelt össze. A táblát összesen hatszor rajzolták körbe a gyerekek a fesztivál ideje alatt, így összesen 1800 négyzetméter rajzot készítettek, amivel felállították a legnagyobb méretű krétarajzrekordját. Az eredményt a magyarországi rekordok regisztrátora, Gál Gábor hitelesítette. A rekordkísérlet a Bau-Styl Kft. közreműködésével valósult meg.

Külföldről is érkeztek mesék a pályázatra             

Idén is nagy sikere volt a meseíró pályázatnak, amelyre még az ország határain túlról is – például Skóciából – érkeztek pályaművek. A zsűri idén Császár József meséjét értékelte a legjobbnak. A győztes Debrecenből érkezett a díjátadóra, és amint elmondta, a meseírás kedvelt elfoglaltsága, mondhatni, ez a hobbija. Meséit általában kis unokáinak írja, akik egyben a legjobb kritikusai is – árulta el kérdésünkre a díjátadó után.

Sikeres volta fesztivál

A fesztivál vége előtti pillanatokban a szervezőkkel is válthattunk pár szót. Bár a tapasztalatokat csak később fogják értékelni, véleményük szerint az elmúlt évek egyik legsikeresebb mesefesztiválja volt a mostani. A programok iránt igen nagy volt az érdeklődés, sokan jöttek a környékbeli településekről is, a fővárosból és még Ceglédről is érkeztek vendégek a fesztiválra. Az első nap végére számos pozitív visszajelzés érkezett a résztvevőktől, a személyes beszélgetéseken túl sokan elektronikus üzenetekben köszönték meg az élményeket. A fesztivál szervezése már tavaly szeptemberben elkezdődött, elnézve az eredményt és hallva a visszajelzéseket, megérte a sok munka.

Vén