Kistérségi német szavalóverseny volt a Grassalkovich iskolában

A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi- és Kétnyelvű Általános Iskola adott otthont március 8-án délután az Észak- Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége által támogatott kistérségi német szavalóversenynek, amelyre verssel és prózával egyaránt lehetett készülni. 

Két kategóriában mérettette meg magát a 73 tanuló: az úgynevezett „Hochdeutsch”- ban valamint „Mundart”-ban.

Az ilyenkor esedékes megnyitó után kísérőjével mindenki elfoglalta a számára kijelölt tantermet, és kezdődhetett is a verseny. A „Hochdeutsch” 1-2. osztályosok megmérettetése vecsési fölényt hozott, 1. helyen Csikász-Nagy Emma, a 2. helyen Kurucz Lili, a 3. helyen pedig Kun Csenge végzett. A 3- 4. osztályosok között nagy küzdelem alakult ki a továbbjutó helyekért: itt a zsűri megosztott harmadik helyen két versmondót is továbbengedett. Az 1. helyen Pintér Boglárka Sára végzett Újhartyánból, a 2. helyen Rab Angelika Vecsésről, a 3. helyen a szintén vecsési Kohr Alíz, valamint az újhartyáni Éger Álmos Regő. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a vecsési és az újhartyáni iskola diákjai igazságosan elosztották egymás között a helyezéseket. Az 5-6. osztályosok között ugyanolyan kellemes gonddal találkoztak a kolleganők, mint az előző kategóriában. Itt is testvérisen megosztoztak a vecsési és újhartyáni gyerekek. Az 1. helyet Kohout Lucy szerezte meg Újhartyánból, a 2.-at Klag Noémi Vecsésről, a 3. helyen Kohout Larissza Újhartyánból és Csányi Nikolett Vecsésről osztoztak. A 7-8. osztályosok küzdelmét a gödöllői Bók Károly Bendegúz nyerte. Ebben a kategóriában csak egy tanulót lehetett a zsűrinek továbbjuttatni.

A „Mundart” kategóriában az összes versmondó továbbjutott: az 1-2. osztályosok közül Petz Gréta, Ongai Ádám, Gulácsi Ármin, Tircsi Janka, Istók- Fenyvesi Luca, a 3-4.-es korosztályból Nagy Brunner Szabina, Kaiser Ákos, Boros Dóra, Tárnoki Bianka, Fazekas Liza, az utolsó 5-8.-os csoportból pedig Kiss Liza, Gáspár Gréta, Farkasfalvi Lili, Bodnár Fanni és Fazekas Fanni.

A gyerekek elmondták verseiket majd elmentek az iskola ebédlőjébe elfogyasztani jól megérdemelt uzsonnájukat, a zsűrit pedig magukra hagyták a nem egyszerű feladattal. Miután befejezték a tanakodást, mindannyian az iskola aulájába vonultak az ünnepélyes eredményhirdetésre. A zsűrielnökök itt nevezték meg a továbbjutókat és megkérték a győzteseket, adják elő a nagyközönség előtt is versüket, prózájukat.

Minden kedves megjelentnek és jelenlévőnek köszönjük a megjelenést, a továbbjutóknak és felkészítő nevelőiknek gratulálunk, további sok sikert kívánunk az április 10-i megyei döntőn !

Drahos Dániel,nemzetiségi tanító

Fotó: Hanti Mirtill