Hatodszor volt böllérverseny Vecsésen

Kecsó Ferenc és csapata nyerte az első díjat

A helyi csapatok mellett a szomszéd településről és Erdélyből is érkeztek résztvevők.

Tíz csapat részvételével zajlott február 16-án az Epresben az idei Vecsési Böllérverseny. Természetesen nagyrészt vecsésiek részvételével, de érkeztek rutinos böllérek Tolna megyéből, két alakulat a szomszéd városból, Gyálról és Szentegyházáról (Erdély) is érkezett egy csapat, a Csalafinták, akik vidámságot, zenés jókedvet, humort hoztak magukkal mindannyiunk örömére és derülésére. Megérdemelten nyerték el a második díjat.  Egy csodálatos ajándékkosárral, érmekkel és oklevelekkel távozhattak a nap végén, ígérve, hogy jövőre ismét jönnek.

A két gyáli csapat, a Gyáli lovasok és a Scheik tanya szinte összedolgozott, egymást segítve kapták mindketten a harmadik díjat. Jó volt látni, hogy örültek egymás sikerének. Ebből is látszott, hogy egy igazán jó hangulatú fesztivál kerekedett a programból.

Az első díjat a zsűri egyöntetű véleménye alapján Kecsó Ferenc és csapata nyerte. Nagyon impozáns vándorkupával, benne 50 ezer forinttal. A győztes csapattól szép gesztus volt, hogy a teljes összeget az egyik vecsési óvoda részére ajánlották fel.

A fődíjon kívül a háromtagú zsűri – Jegenyei István László elnök, Czibolya Zoltán és Abonyi Ferenc zsűritag – oklevéllel díjazta  a legszakszerűbb szúrás végzőjét a Feri és barátai  csapatból.   A legfinomabb forraltbort Kun Feri és csapata készítette. A legfinomabb hagymásvért a Scheik Tanya csapata tette a zsűri asztalára. A legfinomabb reggeli és kolbász készítői a Gyáli Lovasok voltak, a legfinomabb májashurka és a legszívesebb vendégvárók címért pedig a Hagyományőrző malackák csapata kapott oklevelet. A legötletesebb tálalást a Kecsó Team asztalánál találta a zsűri.  A feldolgozásért és a legaromásabb fogópálinkáért a Vecsés SE kapott oklevelet, a legalaposabb tisztításért a Röfi-Döfi csapatát díjazta a zsűri. A toros káposzta, toros ételek és a véres hurka kitűnőségéért a Vecsési Barátok Köre kapott oklevelet. A legformásabb sonka kialakításáért a Röfi Döfi csapatát díjazták, kihangsúlyozva, hogy az eddigi évekhez hasonlóan Petz Márton borász szinte művészien formázta meg a sonkákat. A legvidámabb csapat címet a Csalafinták nyerték el. A zsűri elnöke váratlanul egy előre nem tervezett oklevelet is kiadott, mégpedig a legkiválóbb mosogató asszonynak a Hagyományőrző Malacka csapatából.

A támogatók hosszú névsorát nem részletezem, olvasható volt a Nagysátor oldalán a már-már visszaköszönő, ismerős névsor. Azt remélem, hogy e csodálatos nap eredményeként jövőre még bővebb névsor lesz olvasható, mert ez a jól sikerült böllérverseny sokfelé öregbíti városunk jóhírét.

Amíg a zsűri tanácskozott, a nagysátor előtt a Labdarózsa Népdalkör citerásai muzsikáltak, a Gras­sal­kovics iskola táncosai és Dunaharasztiból a Roki Nagyi  70 év körüli  „fiataljai”  táncoltak taps közepette.

Úgy érzem, nem csak a magam, hanem sokak nevében is meg kell köszönnöm  a 10 böllércsapat elkészült ételeinek szakszerű zsűrizését is. A zsűri elnöke, Jegenyei István László a szakértelmén kívül tapasztalatát is „bevetette”, ezért volt olyan könnyed, szellemes, derültséget  eredményező a díjak kiosztása is. (Ez nem csoda, hiszen fél Európát bejárta, mint séf, mint zsűritag vagy zsűrielnök.) A nagyszámú vendégsereg egy hangulatos, kellemesen eltöltött naptól búcsúzhatott este.

Nagy István Elek
Fotók: Börcsök Kata