Elűzték a telet…

Kereplők a kézben, kiszebáb felöltöztetve, téltemető útra indulnak az Andrássy iskola diákjai

Az Andrássyban a hagyományoknak megfelelően idén is megtartottuk a kiszebábége­tést, amely a téltemetés és a tavaszköszöntés jegyében zajlik minden tél végén.

Egy nagy szalmabábut készítettünk és öltöztettünk fel, majd mindenféle hangkeltő eszközzel (kereplő, fazék, fakanál, fedő, síp, dob, népi hangszerek) zörögve végighordoztuk a patakpartig. Ott egy hatalmas kört alkottunk. Évfolyamonként csak úgy zengett a vers, a mondóka, bízva abban, hogy a tavasztündér is meghallja, s talán hamarabb beköszönt a meleg, a napfényes időszak elűzve a betegségeket. A tűzgyújtási tilalom miatt idén égetés helyett elúsztattuk a bábunkat a patakban, az előtte lévő napokban a gyerekek által készített kis szalmafiguráikkal együtt. Ebben nagy segítségünkre volt hagyományosan a Kispatak Természetvédő Egyesület. Szeretnénk külön köszönetet mondani Krojher Gabriellának, hogy a tilalom és a nagy szél ellenére környezetkárosítás nélkül sikerült ezzel a népszokással elűznünk a zord, hideg szürkeséget. Kívánjuk, hogy mindnyájan jó egészségnek örvendhessünk, s lessük, hogy a tél hogy adja át végre a helyét a gyönyörű szép tavasznak; a szürkeség a fényes melegnek.

A tűzgyújtási tilalom miatt a diákok idén a patakban úsztatták el a szalmabábot

Ég a Kisze lánggal ég,
bodor füstje felszáll.
Tavaszodik kék az ég,
meleg a napsugár.
Mire füstje eloszlik,
a hideg köd szétfoszlik,
Egész kitavaszodik!

Köszönöm Albert Ferenc, Dudás Laura, Fábiánné B. Anikó, Fejérné G. Tímea, Kovács Krisztina, Kovácsné Gy. Györgyi, Lassu Ibolya, Orczi-Tóth Enikő, Pintér László, Soltész Judit, Szabados Ágnes, Zakota János kollégáim segítségét.

Kép és szöveg: Zumpf Anikó