Kiemelkedő színvonalon működik a vecsési egészségügyi ellátás

Dr. Szarvas Tibor főorvos köszöntötte az egészségügyi dolgozókat

Semmelweis-nap alkalmából köszöntötték a vecsési egészségügyi dolgozókat június 22-én.

A Vecsési Szakorvosi Rendelőintézet épületében megtartott rendezvényen idén is kiosztották a helyi egészségügyi elismerő díjakat.

Július 1-jét, a magyar egészségügy napját, másnéven a Semmelweis-napot hivatalosan 1992 óta tartják nyilván emléknapként, 2011-től pedig munkaszüneti napnak számít az egészségügyben dolgozók számára. Ebből az alkalomból megemlékezéseket és ünnepi programokat tartanak szerte az országban, így Vecsésen is, bár idén a város egészségügyi dolgozóit bő egy héttel korábban köszöntötte az intézmény igazgatója és a város polgármestere.

A rendezvényt – melyet idén 20. alkalommal tartottak meg a városban – dr. Szarvas Tibor főorvos, a Vecsési Szakorvosi Rendelőintézet igazgatója nyitotta meg, majd Szlahó Csaba mondott köszöntő beszédet. A polgármester hangsúlyozta: a magas betegforgalom ellenére is kiemelt színvonalon működik a vecsési egészségügyi ellátás, amiért köszönet illeti az egészségügyi dolgozókat. A város stabil gazdasági helyzete lehetővé teszi, hogy anyagilag is elismerjék a kiemelkedő munkát, így az ünnepségen jutalmat is át tudnak adni a dolgozók számára. Kitért az új alapellátó intézmény folyamatban lévő munkálataira is: a tervek szerint idén befejeződhet az első ütem, beüzemelhetik az alapellátást és a két gépjárműves mentőállomás is elkészülhet. Kiemelte, a kormány 400 millió forinttal támogatta az új alapellátási központ megépítését, de a költségek lassan elérik az egymilliárd forintot, ezért a városnak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Szlahó Csaba ünnepi beszéde végén megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját, kihangsúlyozva, hogy nagyra értékeli, amit a vecsési egészségügyért tesznek.

A polgármesteri köszöntő után Saska Istvánné, a szociális bizottság elnöke dr. Péteri Miklós, a szent Imre Kórház nyugalmazott főigazgatójának Ne sírjon nővérke című versével üdvözölte a megjelenteket.

Ezt követte dr. Szarvas Tibor beszámolója az elmúlt évben történt egészségügyi fejlesztésekről. Kiemelte a radiológia digitális rendszerre való átállását, a defirbrillátor és az új magnetoterápiás készülék beszerzését, a mosodába vásárolt új mosógép, szárítógép és mángorló vásárlását, valamint a régi Opel Meriva lecserélését. Hangsúlyozta, a fejlesztések annak dacára történtek, hogy az OEP finanszírozás gyakorlatilag nem változott, így az eszközöket önkormányzati és saját forrás segítségével szerezték be. Az igazgató egy szomorú eseményről is beszámolt: megdöbbentő hirtelenséggel elhunyt dr. Hehl István, a rendelőintézet egynapos sebészetének alapító tagja.

Az ünnepi beszédek sorát dr. Molnár Imre nőgyógyász főorvos folytatta Semmelweis Ingác személye és munkássága méltatásával.

Idén is részt vett a rendezvényen Schlanger András színész, aki visszajáró vendége a vecsési Semmelweis-napi ünnepségeknek. Most Karinthy Frigyes Találkozás egy fiatalember című novelláját mondta el. A produkciót vastapssal köszönték meg megjelentek.

Végül a helyi egészségügyi elismeréseket adták át: Köszönő Oklevél kitüntetést vehetett át Kecskeméti Józsefné, Matheisz Mártonné pedig Elismerő Oklevél kitüntetésben részesült.

Pro Urbe díj a kollégának

A Semmelweis-napi ünnepségen nem részesült egészségügyi kitüntetésben, de a városi ünnepen elismerték Wirthné Sárosi Éva munkásságát. A Vecsési Szakorvosi Rendelőintézet munkatársa Pro Urbe díjban részesült.

200 éves évforduló

Idén 200 éve, hogy megszületett az anyák megmentőjeként számontartott Semmelweis Ignác. Az orvos tudását tekintve jóval a kora előtt járt. Felfedezte, hogy a gyermekágyi láz okozói azok az orvosok és orvostanhallgatók, akik boncolás után fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandósokat a szülészeten. Semmelweis a klórvizes fertőtlenítéssel sok anyát megmentett a fertőzésektől, a haláltól.