VI. Bálint Ágnes Mesefesztivál

A Hamupipőke nemcsak a gyerekek figyelmét kötötte le

A vecsési mesefesztiválon idén is volt meglepetés. A kétnapos rendezvény kiegészült egy nulladik nappal, ugyanis pénteken már délután be­indult a programsorozat, ami vasárnap estig meg sem állt. A sikerhez persze kellett a jó időjárás is, de szerencsére ez is összejött.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vasárnapi időjárás próbára tette az embereket, a nagy hőséget nem mindenki szereti. Az árusok és a két és fél napot „szolgálatban” lévők elmondták a vasárnapi zárás közeledtével, hogy pénteken este, szombaton és vasárnap délelőtt teltház volt, de vasárnap délutánra megcsappant az érdeklődés. Talán a nagy meleg miatt, de érdeklődőket vonhatott el az ekkor zajló Vecsési Tájház rendezvénye is.

Az előkészületekbe és a lebonyolításba az internet is nagy segítséget nyújtott a családoknak, hiszen a rendezők egy héten keresztül facebook­on is tájékoztatták az érdeklődőket az ingyenes rendezvényről. Idén kincskeresést hirdettek a szervezők. (Tavaly matricagyűjtés volt.) Most 6 különböző helyszínen helyezték el BÁKK Manó kincseit, a színes szivárvány tallérokat, amiket egy térkép segítségével kellett megkeresni. Mindkét napon a leggyorsabbaknak járt egy kis meglepetés.

Még három dolgot szeretnénk kiemelni. Az egyik, hogy eredményes volt a BAU-STYL által támogatott rajz-rekordkísérlet. Két nap alatt, 15 óra időtartamban összesen 579 gyerek rajzolt a téren felállított óriás rajztáblára, ami mostantól új magyarországi rekord! A másik, hogy a Nyomdagaléria (interaktív alkotóház) a Vértesi Nándor utcában ingyenes tárlatvezetéssel várta az idelátogató gyerekeket és felnőtteket. Könyvjelző, üdvözlőkártya, valamint mesefesztiválos póló készülhetett itt kézi nyomással. A harmadik pedig a Bálint Ágnes Emlékházban megtartott program, ahová mesevonattal vagy egy 1949-es Csehszlovák gyártmányú Prága típusú nosztalgiabusszal lehetett eljutni. Mindkét nap délelőtt és délután is volt egy-egy előadás a színpad előtt fedett nézőtér igyekezett tompítani a hőséget. Az érkezők megnézhették a mesebeli Futrinka utca házait, belenézhettek az előadásba vagy éppen fölszállhattak a kisvonatra, amely a két színjáték idejét leszámítva egész nap folyamatosan üzemelt Sárváry professzor szakavatott parancsnoksága alatt.

A továbbiakban a teljesség igénye nélkül olyan programokat emelünk ki a május 25-26-27-én megrendezett fesztiválból, amit különösen érdekesnek találtunk. Kezdjük a meglepetés péntekkel. Délután két órától nyílt meg Vörös Eszter Anna kiállítása, majd fél öttől az Andrássy iskola Színe-Java színjátszó csoportja Balázs Ágnes: Lufi és a nyolcpecsétes titok darabját mutatta be, amit Veszprémi Klára rendezett. Az előadást nem csak a közönség élvezte, hanem a szereplők is. Ettől volt kisugárzása a bemutatónak. (részletes írás a 13. oldalon olvasható). Ezután 18 órától a ház előtti MAZSOLA nagyszínpadon a Kulturális Központban működő csoportok műsorát láthatta a közönség. A hangulatot fokozta Alexa Krisztián fergeteges műsorvezetése. A szombat az egyre nagyobb látványosságot kínáló karneváli felvonulással kezdődött 9 órakor. A népes tömeg a Vecsési Sportpályától indult, és a résztvevők több helyszínen megállva bulizhattak a fellépő tánccsoporttokkal. Fergeteges ritmust és hangot diktálva egészen a Bálint Ágnes Kulturális Központ előtti nagyszínpadig ment a karneváli menet, majd fél egytől Mese a porondon címmel egy professzionális táncshow-val lepték meg a közönséget. A fergeteges bemutató előtt a rendezvényt hivatalosan Szlahó Csaba polgármester és Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő nyitotta meg. Ezen a délutánon hirdették ki a meseíró pályázat győzteseit is. Első helyezést ért el Kötél Doroti Mesék Világa című írásával, a második helyen Vízhányó Dorina végzett, míg a harmadik helyet Kordás Levente szerezte meg. A díjakat a zsűri elnöke, Csonka András színművész adta át. Az állandó programok közül sokan választották a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete által rendezett kaktuszkiállítást is. Szombaton és vasárnap a nagyszínpad, a Főtér és a Szent István tér különböző pontjaira elhelyezett „bokorszínpadok” (Kukori és a Kotkoda színpad) óránként kínáltak mesejátékot és bábjátékot a gyermekeknek. Érdekes volt, hogy a Telepi út és a Városháza közötti, fáktól árnyas területet érthető módon jobban kedvelték a látogatók. Vasárnap a Maszk Bábszínház Furfangos Csodadoktor című produkcióját elejétől a végéig rengeteg gyermek tekintette meg. Sokakat vonzott a Szent István téren felépített két akadálypálya. Az egyiknél lézersugarakat imitáló madzagok között (alatta-fölötte) kellett végigtekeregni, ami néha megoldhatatlan feladatot jelentett a lurkóknak. A másikon egy téglalap alakú akadálypályán – némi veszélyérzettől átitatva – kellett átügyeskedniük magukat a gyermekeknek. Itt csak négyen lehettek egyszerre a pályán, így nagyon sokat várakozhatott az, aki meg akart birkózni a nehézségekkel.

Nagy népszerűségnek örvendett a Piac téren felállított ugrálóvár, ahol megállás nélkül pörögtek a csemeték. Ezen a helyszínen a buboréktündér teljesen elvarázsolta a gyerekeket. Itt az érdeklődők betekintést nyerhettek a buborékok mágikus világába, buborékmesék, interaktív előadások, buborékos vetélkedők fokozták az izgalmakat. A gyermekek megtanulhatták, hogyan lehet kézből buborékot fújni és játszani a buborékokkal. Hatalmas, ember nagyságú buborékok is készültek, s akár egy gyereket is belevarázsolhattak a buborékba. A Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandó idén is várta a kicsiket és nagyokat a Futrinka utcában! Mind a két napon nagyon nagy érdeklődés mellett tartottak interaktív bemutatókat a hulladékok játékos felhasználására. Rögtön mellettük vertek sátrat a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület aktivistái. A sikeres vecsési holdújévfesztivál után minden nagyobb rendezvényen jelen vannak. Szombaton Kovácsovics Fruzsina koncertje zárta a napot. Vasárnap délelőtt 10 órától pörögtek a programok: bábszínház, meseszínház, koncertek követték egymást. Olyan klasszikus meséket is bemutattak, mint a Hamupipőke, a Vízipók Csodapók és a Ludas Matyi. Ezt a szülők és a nagyszülők talán jobban értették, mint a gyerekek. A főhelyszínen a mesefesztivált Palya Bea, Príma-díjas előadóművész műsora zárta, aki az „ALTATOK” című koncertjét hozta el kicsiknek és nagyoknak.

Nyilván a szervezők már értékelték a tapasztalatokat. Gyermekszemmel figyelve a fesztiválra (az unokáim reagálásait nézve) elmondható, hogy szinte mindenütt akadt valami, ami vonzó volt. Valami, amit meg kellett nézni, ki kellett próbálni. Valahol lehetett ugrálni, amott mászni vagy rajzolni. Ismét másutt nénik-bácsik játszottak, énekeltek vagy táncoltak, amit érdemes volt megnézni. Nem mellékesen lehetett még fagyizni, édességet és más nyalánkságot enni, és még a szülők is vehettek magukhoz „életmentő-szereket”. Ezen a hétvégén a játékok, az előadások, a kézműves-foglalkozások és a különböző ügyességi versenyek feledhetetlenné tették az VI. Mesefesztivált is. Támogatók és partnerek voltak: Vecsés Város Önkormányzata, Földművelésügyi Minisztérium, Hungarocontrol Zrt., Bau-Styl Kft., MesterCenter Vecsés, Lakner Ponyva, Líra Könyv, Jégtrade Kft., Logiko-P Játék Kft., Vecsés Települési Polgárőr Egyesület, Róder Imre Városi Könyvtár, Bálint Ágnes Emlékház, Market Central, Vecsési Tájékoztató, Vecsés Hírek, Williams Televízió és a 93.4 Rádió Dabas.

Szóval, emlékezetes két és fél nap volt a gyermekeknek, de a szülőknek is.

Szalontai-Polgár,
képek: Katona Csaba-Polgár