Irgalmasság ünnepe

A szentté avatott lengyel Fausztina Kowalska nővérnek (20. század eleje) Jézus többször megjelent.

Üzenetének lényege az volt, hogy Isten legfőbb tulajdonsága az, hogy megbocsát és irgalmas mindazokhoz, akik hozzá jönnek bűnbánattal: ,,Nem tudom megbüntetni, még ha a legnagyobb bűnös is lenne azt, aki irgalmamra hivatkozik, hanem felmentem őt mérhetetlen és kifürkészhetetlen irgalmamban. Írd: Mielőtt eljövök mint igazságos bíró, előbb szélesre kitárom irgalmam kapuját” (Napló 1146). II. János Pál pápa hivatalosan is elismerte és kihirdette az erre az üzenetre alapuló irgalmasság vasárnapját, így az egyház hivatalos tanításában ez az utolsó, kihirdetett jézusi üzenet a világnak.

A Szűz Mária Szeplőtelen Szíve plébániatemplomban 1999-ben a lengyel felmenőkkel rendelkező Jozefowicz Mátyás plébániai kormányzó vezetésével és lengyel hívő testvérek segítségével megépítették az Isteni Irgalmasság oltárát, amelynek mintájául az eredeti, 1934-ben Krakkóban elkészült Krisztus-kép szolgált. A plébánia elnevezése innentől kezdve Irgalmas Jézus Plébánia lett.

Az Erzsébet téri templom 2009-től kegytemplom, és Irgalmasság ünnepén – a húsvétot követő vasárnapon – a vecsési hívek mellett az ország számos helységéből érkeznek zarándokok, hogy részesülhessenek a mennyei irgalom kiáradásában.

Az idei évben a főcelebráns Lédeczi Dénes ausztráliai magyar lelkész volt. A szentmisén igét hirdetett Csillag Péter állandó nős diakónus. Az ünnepre kb. 25 plébániáról érkeztek zarándokok, akiket kis agapével, vendéglátással lepett meg az egyházközség. A szentmise keretében került sor a lelki adoptációban (örökbefogadásban) résztvevők ígérettételére is.

(Bővebben: www.vecses.vaciegyhazmegye.hu)

szajan