Húsvét Vecsésen a keresztény hagyomány szerint

Nagycsütörtöki szentmise

Időpont: 2017. április 13. 18:00

Cím: Szent Kereszt Templom (Vecsés, Jókai Mór u. 70.)

Az utolsó vacsorára és az oltári szentség megalapítására emlékeznek, ekkor indult el Jézus Krisztus szenvedésének útján, szeretetének jeléül pedig megmosta 12 apostolának lábát. A mise témája is ezt követi, majd a plébános úr 12 hívő lábát megmossa az egykori cselekedet felelevenítéseként, a tabernákulumból áthelyezi egy mellékoltárba az oltári szentséget és az oltár terítőjét is felhajtja (oltárfosztás). Ekkor szólnak utoljára a harangok, mert ezt követően legközelebb csak nagyszombaton lesz mise.

Nagypénteki Keresztút

A hagyomány szerint Jézus a kereszttel megtett útját jelöli, ma egy 14 állomásból álló ájtatosság, amelyen a hívők Jézus Krisztus szenvedésein és keresztre feszítésének eseményein elmélkedhetnek. A templomban az üres oltárszekrény előtt némán leborul a plébános, ima és áldoztatás lesz, majd végigjárják a 14 stációt. 19:30-kor kivonulnak az Epresbe fáklyákkal, ahol a fákra erősített 14 képnél mindig más hívő olvassa fel a kapcsolódó történetet, ily módon is erősítve a közös elmélkedést.

Az állomások:

1. Jézust halálra ítélik
2. Jézus vállára veszi a keresztet
3. Jézus először esik el a kereszttel
4. Jézus anyjával találkozik a keresztúton
5. Cirenei Simon segít Jézusnak vinni a keresztet
6. Veronika megtörli kendőjével Jézus arcát
7. Jézus másodszor esik el a kereszttel
8. Jézus beszél a síró asszonyokhoz
9. Jézus harmadszor esik el a kereszttel
10. Jézust megfosztják ruhájától
11. Jézust keresztre szegezik
12. Jézus meghal a kereszten
13. Jézust leveszik a keresztről és anyja ölébe helyezik
14. Jézust eltemetik

Nagyszombati szertartás

Időpont: 2017. április 15. 20:00
Helyszín: Jézus Szíve Templom (Vecsés, Petőfi tér 1.)
Tűzszentelés a templom előtt

A parázsló szénről vett tűzzel a pap meggyújtja a húsvéti gyertyát, miközben azt imádkozza, hogy Jézus Krisztus tegnap és ma, ő a Kezdet és a Vég, ő az Alfa és az Ómega, övé az idő és övé az örökkévalóság, övé a dicsőség és a hatalom, mindörökkön örökké. Az igeliturgia végigvezet minket az üdvösségtörténet nagy állomásain, a keresztkútnál vizet szentel a pap, megkereszteli a felnőtteket, majd az egész hívő közösség is megújítja keresztségi fogadalmait: hitet tesz Isten mellett és ellene mond a sátán kísértésének.

22:00 A szentmise után gyertyákkal a hívek körmenetet tartanak, hogy az egész világ számára elvigyék az örömhírt: Krisztus feltámadt!