Magyarországi Német Fiatalok Közössége

Gemeinschaft Junger Ungarndeutscher (GJU)

A Magyarországi Német Fiatalok Közössége 1989 -ben Pécsett jött létre azzal a céllal, hogy a baráti körökbe szerveződött fiataloknak átadja, velük együtt közösen ápolja a német nyelvű kultúrát, a tradíciókat, egészséges identitást biztosítva számukra, és mindezt továbbörökítse a jövő nemzedékek számára. A 25 évvel ezelőtti megalakulás óta önkénteseik számtalan hazai és nemzetközi programot szerveztek a magyarországi német ifjúság számára. A sokszínű programok a fiatalok érdeklődéséhez igazítva szerveződnek, legyen szó kreatív táborról, focitornáról, vagy egy előszilveszteri bálról. Rendezvényeiken a magyarországi németséghez való kötődés minden alkalommal valamilyen módon megmutatkozik. Játékos feladatok, kvízek, vetélkedők segítségével ismerhetik meg a régi hagyományokat, szokásokat, a magyarországi német dialektusokat a résztevő fiatalok. A GJU több évtizedes munkájának és a több száz fős tagságának köszönhetően ismert és elismert szervezetnek számít úgy Magyarországon, mint nemzetközi szinten. Aktívak a közösségi médiában (instagram, facebook), a nagyobb rendezvényeinkről rendszerint a magyarországi németség televíziós kulturális műsorában (Unser Bildschirm) látható felvétel, a magyarországi németek hetilapjában, a Neue Zeitungban pedig hétről-hétre olvashatnak róluk. Az Egyesület jó kapcsolatot ápol saját kisebbségén belüli szervezetekkel, kultúrcsoportokkal, oktatási intézményekkel, más magyarországi kisebbségek csoportjaival, de erősnek mondható nemzetközi szinten is, hiszen 1991 óta tagja az Európai Népcsoportok Ifjúsága (ENI) nevű ernyőszervezetnek is.

A Rosmarein tánccsoport tagjai 2016-ban vették fel a kapcsolatot a GJU tagjaival, akikkel már az előző évben is több közös programon vettek részt. Az idei Húsvéti bál közös szervezésben valósul meg a GJU szervezettel, melynek a vecsési Grassalkovich iskola ad otthont. Vendégeink lesznek az ország közeli, és távolabbi németek lakta települések fiataljai.

A programban az iskola tanulóiból alakult tánccsoport és a Rosmarein tánccsoport lép fel. A Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület zenészeinek 1 órás koncertjét követően a reggelig tartó bálban a zenét a Brunner zenekar szolgáltatja.

FELHÍVÁS

Húsvétkor a hosszú böjti időszakot követően végre a húsvéti ebéd és szieszta után este rendhagyó locsolóbál veszi kezdetét. Szeretnénk, ha ez a rendezvény nem csak egy sima bálról szólna, hanem lennének benne új megoldások, amelyek színesíthetik a bál programját. Azt vettük észre, hogy már a fiatalok is alig járnak locsolkodni, ezért jó lenne legalább egy este erejéig ezt a hagyományt belecsempészni a bál programjába. Éjféltől megkezdődik az igazi locsolóbál, (amikor már ugye húsvét hétfő van) a fiúk egy-egy locsolóverssel és locsolással kérhetik fel a lányokat táncolni, akik a végén ezt egy tojással hálálhatják meg. A lányok hozhatnak is magukkal, kreativitást nem sajnálva papírból, műanyagból készített vagy valódi festett tojásokat, a férfiak pedig ne hagyják otthon kölnijeiket, verseiket, mert bizony minél több nőt meg kell locsolni az éjjel, hogy el ne hervadjanak. Az asztalokra is kiteszünk néhány polisztirol tojást esetleg filceket és akik nem készültek, akár ott elkészíthetik a zenekari pihenőkben akár a teljesen egy-egy fiúra szabott tojásdíszítéseiket.

Rendezvényünkre szeretettel várunk minden érdeklődőt!