Jani bácsi sakkversenye a Grassalkovich iskolában

Jani bácsi a felsős helyezettekkel

Sokan úgy vélik, a sakkoktatást kötelezővé kellene tenni az iskolákban.

A sakk ugyanis egy matematikára alapuló összetett és bonyolult tevékenység, a figurák különböző mozgásmódja, értékbeli különbségük, a sakk és matt fogalma, így együtt, a gondolkodás képességét fejlesztik.

A Grassalkovich iskolában immár 11 éve zajlanak sakkversenyek, és a nagyszerű szervezésnek is köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ennek köszönhetően a létszám évről évre növekszik, átlagosan közel 100 indulóval számolhatunk évente.

Magát a házibajnokságot Szabó János, iskolánk gondnoka találta ki, de valószínűleg ő sem gondolta, hogy rövid időn belül ilyen nagy népszerűségnek örvend majd a rendezvény.

Természetesen külön van alsós és felsős verseny, hiszen itt jelentős előnynek számíthat 2-3 év.

Alsó tagozatban először osztályon belül versenyeznek a diákok, és a legjobbak kerülnek a döntőbe.

A felsősök körében két évvel ezelőtt „átreformáltuk” a versenyt, ezáltal ha valaki elveszít egy mérkőzést, vigaszágon még továbbjuthat. Ezt elsősorban azért találtuk ki, ha egy jó sakkozó esetleg rossz napot fog ki, ne kelljen azonnal búcsúznia a további küzdelmektől.

A döntőbe hatan kerülnek, és ők vívnak izgalmas versenyen igen komoly mérkőzéseket a vándorkupáért. A vándorserleg a nevéből adódóan mindig a győzteshez kerül, de ha kétszer egymás után valaki elnyeri, a kupa végleg az övé marad.

Így történt ez korábban a Filipszki testvérek esetében is. Az idén Nagy Barnabás 7. osztályos tanuló csinálta meg ezt a bravúrt, megismételte tavalyi győzelmét. Ha esetleg jövőre is sikerülne neki, akkor beállítaná Filipszki Gábor rekordját, aki háromszor egymás után nyerte el a serleget.

Érdekesség, hogy miközben a sakkban egyenrangú félként kezdik a lányok is a versenyt, az elmúlt években nem sikerült nekik a döntőbe beverekedni magukat. Ugyan idén is voltak nagyon ügyes lányok, mégis legutóbb 10 évvel ezelőtt szerepelt lány a döntőben.

Horváth Rita pedagógus