A korábbi hírekkel ellentétben mégis Vecsésen alakítják ki az alapellátási ügyelet központját.

Mint ismert, az alapellátási ügyelet megszervezését az állam átveszi az önkormányzatoktól, ennek eredményeként az orvosi ügyeletek az Országos Mentőszolgálat irányítása alá kerülnek. A központosítás egy évvel ezelőtt kezdődött, és idén februárban Fejér és Pest Vármegye csatlakozásával válik teljessé az új rendszer. A Vecsési Tájékoztató decemberi számában írtunk arról, hogy az átalakítás következtében február 1-jétől Vecsés helyett Üllőn kapna helyet az ügyeleti ellátás központja. Erről ugyan hivatalosan nem tájékoztatták az önkormányzatot, sem a Vecsési Egészségügyi Szolgálat vezetőjét – dr. Szarvas Tibor egy háziorvosoknak kiküldött e-mailből értesült az átalakításról –, de az új rendszer a vecsésiekre nézve azt jelentette volna, hogy az eddig helyben elérhető ellátást februártól már csak Üllőn kapták volna meg a teljes ügyeleti időben. Ez – érthető módon – a lakosság, a szakma és az önkormányzat nemtetszését is kiváltotta. Az önkormányzat az elmúlt években sokat tett azért, hogy a körülményekhez képest jól működjön Vecsésen az egészségügyi ellátás. A négy évvel ezelőtt átadott Alapellátási Központban minden feltétel biztosított az orvosi ügyelet működtetéséhez – ezzel szemben Üllőn szerényebb infrastruktúra áll rendelkezésre, többek között ezért is érthetetlen, miért gondolták úgy az OMSZ-nél, hogy a szomszéd városban jobb helyen lenne az ügyeleti központ, mint Vecsésen –, így a városvezetés ragaszkodott az orvosi ügyelet megtartásához. Szlahó Csaba polgármester és Mohainé Jakab Anikó jegyző Szűcs Lajos országgyűlési képviselőhöz fordult annak érdekében, hogy az új ügyeleti rendszer elindulásakor az ügyeleti központ Vecsésen maradjon. Ennek folyományaként Vecsés polgármestere január 15-én tárgyalóasztalhoz ült Takács Péterrel, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárával.

– Örömmel mondhatom, hogy az államtitkár úr meghallgatta az érveinket, elfogadta azokat a tényeket, amiket felvázoltunk, és gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy a Vecsési Járás ügyeleti központjának székhelye Vecsésen lesz. Az elmúlt két hónapban sokat dolgoztunk azért, hogy ez így legyen, remélem, hogy mindannyiunk megelégedésére fog működni itt, Vecsésen az új ügyeleti központ – mondta Szlahó Csaba. Hozzátette, a következő lépés az új ügyeleti rendszer működésének megszervezése lesz, ami dr. Szarvas Tibor igazgató főorvos és Lovas Ottó, a Vecsési Mentőállomás vezetőjének a fe­ladata. Lovas Ottó egyébként az Országos Mentőszolgálat részéről a vezetője is lesz a vecsési ügyeleti központnak. Az új ügyeleti rendszer kidolgozására egy hetük van a szakembereknek.

Mi változik februártól?

Hétköznapokon rendelési időn túl 22 óráig, illetve szombaton és vasárnap reggel 8 és 14 óra között felváltva ügyelnek majd a háziorvosok, de 22 óra után és hétvégén 14 óra után az OMSZ látja el az ügyeletet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása alapján, betegség esetén ügyeleti időben a 1830-as központi telefonszámot kell hívni, ahol egy diszpécser előbb kikérdezi a beteget majd a kapott információ alapján telefonos tanáccsal segít, vagy jelzi, hogy a hívó állapota lehetővé teszi, hogy megvárhatja a legközelebbi rendelési időt. Ha az esetet súlyosnak ítéli meg, akkor ügyeletes ellátót küld a telefonálóért, sürgős esetben pedig mentőautót.

Éjjel tizenegy ügyeleti pont lesz elérhető

Február 1-jétől 51 felnőtt háziorvosi ügyeleti pontból mindössze 11 lesz éjjel is elérhető Pest megyében – írja az rtl.hu. Az átalakítás a gyermek háziorvosi ügyeletet is érinti, az új rendszerben csak három város marad a megyében, Vác, Érd és Cegléd, ahol elérhető lesz éjszakai gyermekorvosi ügyelet. Az OMSZ tájékoztatása szerint a járási központban is fogadják majd a gyerekeket, de ott csak felnőtt háziorvos tudja ellátni őket.

Varga Norbert