Az utóbbi években egymást követik a különféle nehézségek, amelyekkel magánemberként és városvezetőként egyaránt szembe kell nézni. Előbb a Covid, majd a háború, tavaly pedig a kiugróan magas infláció nehezítette a mindennapokat. Hogyan vészelte át az önkormányzat az elmúlt tizenkét hónapot, és milyen célokat tűztek ki 2024-re? Egyebek között erről beszélgettünk Vecsés polgármesterével, Szlahó Csabával.

– A tavalyi év is számos kihívást tartogatott, amelyeket meg kellett oldani. Polgármesterként hogyan értékeli a 2023-as évet?  

– Ha összegezni akarjuk az elmúlt évet, akkor elmondhatjuk, hogy a város szempontjából nehezen indult, de év végére sokat javult a helyzet, és a nehézségek ellenére is sokat tudtunk fejleszteni.
A költségvetés összeállításakor alapvetően tavaly is a takarékos gazdálkodásra helyeztük a hangsúlyt, óvatosan terveztük a kiadási oldalt. Viszont az év végére kiderült, hogy a várakozásokkal szemben magasabb bevételekkel számolhatunk, és az energiatakarékossági intézkedések is javítottak a költségvetés helyzetén. Ez jótékonyan hatott az év utolsó harmadára, amikor azért sok beruházást meg tudtunk csinálni. Gyakorlatilag azokat a terveket, amelyeket nyár elején megfogalmaztunk, a járdaépítéseket, az útépítéseket, a közterületek fejlesztését megvalósítottuk.

– Kiemelne néhány fontosabb beruházást, amelyek a tavalyi évhez köthetők?

– Legnagyobb beruházásunk a Mocorgó Bölcsőde megépítése volt, ezáltal tovább tudtuk bővíteni a városban a bölcsődei férőhelyek számát. Az út- és járdahálózat fejlesztése, karbantartása minden évben a fontossági sorrend elején szerepel, tavaly adtuk át a Baross Gábor utcát, amellyel teljessé vált a várost elkerülő úthálózat. Felújítottunk továbbá számos járdaszakaszt, emellett nagy hangsúlyt fektettünk a közparkok fejlesztésére is. Megújultak a város játszóterei, a Wekerle Sándor utcában egy új játszóteret építettünk, egy ötvenmillió forintos beruházás keretében elkészült a kerékpáros ügyességi pálya a Göciben, ahol további fejlesztéseket is szeretnénk megvalósítani a közeljövőben. A városban zajló állami beruházásokat is segítettük, a kézilabda munkacsarnok gyakorlatilag az átadás-átvétel időszakába ért, hamarosan birtokba vehetik a gyerekek és a sportolók. A tanuszoda építése is halad, jelenleg hetven százalékos az épület készültsége, a kivitelezés az utolsó fázisában tart.

– Milyen célokat tűztek ki a 2024-es évre?

– Sok tervünk van, a legfontosabbak közé soroltuk az utak és járdák további fejlesztését, illetve egy új óvoda építését. Szeretnénk felújítani az Iskola utcát és a Széchenyi utca egy jelentős szakaszát, illetve befejezzük a Kölcsey, a Vörösmarty és a Deák Ferenc utcák felújításának második ütemét. Szeretnénk megépíteni a Dózsa György úti kanyarodósávot, továbbá a kisállomás környékét is rendbe tennénk, ezzel kapcsolatban már többször egyeztettünk a MÁV illetékeseivel. Az új óvodát Európai Uniós forrás bevonásával szeretnénk megépíteni. A város rendelkezésére áll négy és félmilliárd forint fejlesztési keret, melyet az uniós pénzek visszatartása miatt eddig nem tudtunk lehívni. A humánerőforrás fejlesztésre fordítható részt már megnyitották, és várható, hogy az egyéb területekre, például az energetikai beruházásokra vagy az intézményfejlesztésekre vonatkozó források, ha lassabb ütemben is, de rövidesen elérhetővé válnak. Mindezek mellett a városi közterületek, parkok fejlesztésével is szeretnénk tovább haladni. Idén is jelentős összeggel támogatjuk a helyi egyesületeket és civil szervezeteket, valamint továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a korábban meghirdetett Sportos és egészséges város programunkra. Fontos eredménynek tartom, hogy meg tudtuk tartani az orvosi ügyeletet, és Vecsésen alakíthatjuk ki az új alapellátási ügyeleti központot, mindazok ellenére, hogy év végén az Országos Mentőszolgálat ezt még a Vecsési Járás egy másik településén képzelte el.

– 2024 az önkormányzati választások éve lesz. Az elmúlt választási kampányok szerencsére nem változtatták politikai csatatérré a várost. Ön szerint idén nyugodt vagy inkább felfokozott hangulatú kampányidőszak elé nézünk?

– Ezt sosem lehet előre tudni, persze mindig abban bízunk, hogy nem fajulnak el a dolgok. A magunk részéről arra törekszünk, hogy az eredményeinkkel és a jövőre vonatkozó terveinkkel győzzük meg a választókat. A többi párt fejével nem tudok gondolkodni, mindenki maga dönti el, hogy milyen stratégiát választ. Remélem, hogy mindenki a programjával és a jövőre vonatkozó terveivel szeretne eredményt elérni, nem pedig a másik bemocskolásával.

– Körvonalazódik már, hogy kik lesznek a jelöltek?

– Nagyjából az a csapat fog indulni, akikkel ezt a ciklust végigvittük. Fontos kiemelni, hogy az önkormányzati munka elsősorban csapatmunka, és ez egy összeszokott társaság, akik véleményem szerint sikeresen dolgoztak a városért, pedig ebben a ciklusban bőven voltak nehézségek. A Covid, a háború és az infláció három olyan tényező, amely megnehezítette a mindennapokat és visszavetette a lendületet, de úgy gondolom, hogy a nehéz körülmények ellenére is jelentős eredményeket értünk el.

Varga Norbert