Egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy az alapellátási ügyelet országos átszervezése miatt az eddig helyben zajló ellátást áthelyezhetik Üllőre. Erről ugyan hivatalos tájékoztatás még nem érkezett, de úgy fest, hogy februártól a szomszéd városban kaphat helyet a térség ügyeleti központja.

Az alapellátási ügyelet megszervezése a rendszerváltás óta önkormányzati kézben volt. Eddig jellemzően háziorvosi szolgálatok és orvosi vállalkozások látták el, de a most zajló központosítással ezt a feladatot is elveszi az állam az önkormányzatoktól. Az átszervezések eredményeként az orvosi ügyeletek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítása alá kerülnek. (Olvasóink biztosan emlékeznek még arra a csörtére, ami év elején zajlott le a Magyar Orvosi Kamara és a kormány között. A szakmai szervezet épp az orvosi ügyelet szóban forgó átszervezése miatt került éles vitába a kormánnyal.) Az átszervezés célja, hogy lakóhelytől függetlenül az ország minden területén egységes ellátást kapják a betegek. De mit jelent ez a gyakorlatban? Hétköznapokon rendelési időn túl 22 óráig, illetve szombaton és vasárnap reggel 8 és 14 óra között felváltva ügyelnek majd a háziorvosok, de 22 óra után és hétvégén 14 óra után az OMSZ látja el az ügyeletet. A vecsési lakosok számára így elsősorban az okozhat kellemetlenséget, hogy az eddig helyben elérhető ellátást lehet, hogy februártól már csak Üllőn kapják meg a teljes ügyeleti időben.

Az új rendszer Budapest kivételével mindenhol életbe lép, február 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében vezették be elsőként, majd fokozatosan lépett be a többi vármegye. Utoljára Fejér és Pest csatlakozik a rendszerhez, a tervek szerint várhatóan 2024. február 1-jén.

Nem tudni, miért döntöttek így

Az átszervezés Vecsésre vonatkozó részleteiről dr. Szarvas Tibort, a Vecsési Egészségügyi Szolgálat vezetőjét kérdeztük. Az igazgató főorvos elmondta, értetlenül áll az egyelőre még nem hivatalos döntés előtt, hiszen Vecsés rengeteget tett azért, hogy a körülményekhez képest jól működjön az egészségügyi ellátás a városban, és minden feltétel adott az ügyeleti központ kialakításához. Az Alapellátási Központot négy éve adták át, a korszerű épületben kialakított az előírásoknak teljes körűen megfelelő ügyeleti helyiségeket modern eszközökkel szerelték fel. Az önkormányzat 2020-ban még egy vadonatúj Opel Crossland gépkocsi vásárlásával is támogatta az ügyeletet, de ha ez sem lenne elég, az Alapellátási Központban kapott helyet az ország egyik legkorszerűbb mentőállomása is, azaz közvetlen kapcsolat lehetne a mentősökkel, akik az ügyeletet fogják szervezni. Ezzel szemben Üllőn jóval szerényebb infrastruktúra áll rendelkezésre.

Amint megtudtuk, az OMSZ előzetes egyeztetés nélkül hozta meg a döntést, melyről hivatalosan még senki nem tájékoztatta a vecsési vezetőket, csak a háziorvosoknak kiküldött levélből értesültek az átszervezésről. Így azt sem tudni, miért találták alkalmasabbnak Üllőt, hiszen több minden szól Vecsés mellett, ha a szakmai szempontokat vesszük figyelembe. Kérdés, hogy ezek után tehet-e bármit az OMSZ döntése ellen Vecsés?

– A polgármester mindent elkövet, hogy az ügyelet itt maradjon, de sajnos a döntés nem a mi kezünkben van – mondta dr. Szarvas Tibor. Ha Üllőn lesz az éjszakai ügyelet. ami nem nagy távolság, de az átjutás nehézséget okozhat azoknak, akiknek nincs autójuk. Egyébként telefonon kérhetnek majd segítséget a betegek. Az ellátottak számára mindegy, hogy a kijárós ügyelet Vecsésről vagy Üllőről indul, a nagyobb gond, hogy egy ügyeletes gépkocsi jóval nagyobb területet lát el, mint eddig.

Segít a diszpécserközpont

Az ország azon részein, ahol már az új keretek között működik az ellátás, baj esetén ügyeleti időben a 1830-as központi telefonszámot kell hívni, ahol egy diszpécser előbb kikérdezi a beteget és „a kapott információ alapján telefonos tanáccsal segít, vagy jelzi, hogy a hívó állapota lehetővé teszi, hogy megvárhatja a legközelebbi rendelési időt. Ha az esetet súlyosnak ítéli meg, akkor ügyeletes ellátót küld a telefonálóért, sürgős esetben pedig mentőautót.” – írják a Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségvonal honlapján.

– Az elképzelés az, hogy Pest megyében jó pár helyen csak úgynevezett ügyeleti pontot tartanak fenn, és csak viszonylag kevés helyen lesz ügyeleti központ. Az biztos, hogy az egyik ebben a járásban lesz, csak azt nem tudjuk, hogy hol. Azt is tudni kell, hogy az ügyeletes kocsi akkor sem lenne sokat a városban, ha itt lenne az ügyeleti központ, mert nagyon nagy területet kell majd ellátnia. Vélhetően a gyáli és a monori járást is – mondta dr. Szarvas.

Bár két vármegye kivételével már mindenütt az új rendszerben működik az ügyelet, de hogy Vecsésen és a környező településeken hogyan valósul meg a gyakorlatban, akörül most még sok a bizonytalanság. Hogy a betegek végül nyertesei vagy vesztesei lesznek a központosításnak, azt az idő fogja majd eldönteni.

Varga Norbert