A Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér szomszédságában található egy különleges hely, amely igazi kincseket rejt a repülés világáról. Az Aeropark repülőmúzeum betekintést enged a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évébe, és tapasztalt túravezetők segítségével elkalauzol bennünket a repülőtér csodálatos világába. A környékbeli iskolák és óvodák ráadásul most – a Budapest Airport jóvoltából – díjmentesen kalandozhatnak a repülés múltjában és jelenében.

Az Aeroparkot üzemeltető Légiközlekedési Kulturális Központ a Budapest Airporttal szorosan együttműködve folyamatosan azon dolgozik, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében egy XXI. századi elvárásoknak megfelelő repülőmúzeum és légiközlekedési látogatóközpont jöhessen létre, amelynek segítségével az érdeklődők minden korábbinál mélyebben megismerkedhetnek a repülés világával. A Budapest Airport jóvoltából a környező óvodák és iskolák számára most ingyenesen igénybe vehetők az Aeropark egyedülálló élményt kínáló programjai.

Ingyenes repülőtér­-látogatás és orientációs nap

Ezek közé a programok közé tartozik az ingyenes repülőtérlátogatás és orientációs nap, melyet a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) a Budapest Airport közreműködésével a környékbeli iskolák és óvodák részére díjmentesen biztosít.

Az ingyenes repülőtérlátogatás során a csoportok eljuthatnak a repülőtér olyan területeire is, amelyek nemcsak az utasok elől maradnak rejtve, de még a repülőtéri dolgozók jelentős része is csak külön engedéllyel látogathat. Megnézhetik a repülőgépeket „vendégül látó” forgalmi és műszaki előtereket, a forgalmas futópályákat, a páratlan navigációs berendezéseket, a radarokat, valamint rengeteg, további, mindaddig titkos helyszínt. A túravezető felügyelete mellett lehetőségük nyílik többször is kiszállni a buszból, miközben alig száz méterre gurulnak tőlük a repülőgépek, és megnézhetik a gépmadarak fel- és leszállását is. A látogatókat egy felkészült túravezető kíséri, aki a korosztálynak megfelelő izgalmas előadással és kulisszatitkokkal színesíti a kalandot.

Csoportos repülőtér-látogatás programra nagycsoportos óvodás kortól lehet jelentkezni. Óvodások általában 2 órás, általános iskola alsó tagozatosok 2 vagy 3 órás, 5. osztálytól felfelé pedig 3 órás reptérlátogatáson vehetnek részt.

Miért szeretjük a repülőtértúrát?

A repülés egyre jelentősebb szerepet tölt be az emberek életében, arról nem is beszélve, hogy egy légikikötő számos érdekes folyamatot, különleges megoldást és izgalmas szakmát rejt. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport fontosnak tartja, hogy a jövő generációja már óvodás korban megismerkedjen ezzel a világgal, betekintést nyerjen a repülőtér működésébe, sőt megismerkedjen az utazási szabályokkal, hogy az első – vagy épp sokadik – repülés még több élményt jelentsen a legkisebbek számára is. A repülőtérlátogatás kiváló lehetőséget nyújt a gyerekek számára, hogy utasként, vagy akár – később, felnőve – munkatársként szívesen érkezzenek a repülőtérre.

A Légiközlekedési Kulturális Központ és a Budapest Airport célja a díjmentes re­pülő­térlátogatás biztosításával, hogy minden gyermek és az őket kísérő szülők, pedagógusok megismerjék a repülőtér varázslatos világát. A repülőtér-üzemeltető emellett rendkívül fontosnak tartja a fiatal generációk edukációját, a társadalom szemléletformálását, a tudatosság elősegítését, amelyre kiváló alkalmat jelent az Aeropark repülőtértúrája.

A repülőtéri szakmák megismertetése és az utánpótlás-nevelés jegyében rengeteg csoport érkezik pályaorientációs reptérlátogatásra. A látogatásra érkező óvodai és iskolás csoportok nem csupán új ismereteket szerezhetnek, hanem felejthetetlen élményekkel is gazdagodhatnak egy olyan programon, ahol garantáltan nem unatkozik semelyik korosztály.

A Budapest Airport tavaly ősszel értesítette a vecsési önkormányzatot a díjmentes repülőtérlátogatások lehetőségéről. A településről eddig számos iskola és óvoda is részt vett már a programon.

(x)