Ugye mindannyiunknak vannak olyan élményei, amik egyszerűen megragadnak az agyunkban, még akkor is, ha immár végérvényesen és visszafordíthatatlanul feledékenyek vagyunk? Azt vettem észre, hogy ezek az élmények sokszor közösségben érnek, és legutóbb épp, amikor egyáltalán nem számítottam rá.

Tófalvi Mónika, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Szlahó Csaba polgármester nyitotta meg a bált

Akik még nem voltak svábbálon, azoknak elárulom, hogy van egy „vecsési” névre hallgató tánc – ez egyébként simán felveszi a versenyt Rubint Réka legkeményebb edzésvideójával –amit, ha meghallanak a résztvevők, egy emberként rohannak a tánctérre. Ezután kezdetét veszi a tömegsport. A párok ugyanazt a koreográfiát táncolják egy hatalmas körben – jelen esetben tojásban a BÁKK adottságai miatt –, rengetegen vagyunk, kicsi a hely, a Brunner zenekarban is felbomlik a rend, és a tenorkürtös meg a klarinétos már lent tombol a táncosok között. Idén erőt vettem magamon, és nem álltam be vecsésit táncolni, cserébe láttam a zenekar mellett állva az emberek arcán az őszinte örömet, összetartozást, és azt gondoltam, fantasztikus dolog, hogy rengeteg fiatal és idős együtt táncol ugyanannak a hagyománynak a sodrában, hogy a két zenész, aki lejött közénk, hiába játszotta el már számtalanszor ezt a zenét, mégis élvezik, hogy benn vannak a forgatagban. Szóval egy pillanatra leállt itt az idő, vagy csak lelassult, épp csak annyira, hogy rögzíteni tudja az élményt a szív. Azt gondoltam akkor, milyen jó vecsésinek, vecsési svábnak lenni, együtt táncolni és egy közös értéket ünnepelni.

Az idei bál meghívott vendége a Taksonyi Dunamenti Svábok Egyesületének Ifjúsági Csoportja volt

Az idei már a 46. volt a svábbálok hosszú sorában. A meghívott vendég­együt­tes a Taksonyi Dunamenti Svábok Egyesületének Ifjúsági Csoportja volt, egy rendkívül tehetséges, lendületes csapat, a lányok gyönyörű ruhában, szépen befont hajjal, mosolygósan, a fiúk jó kiállással. Az este folyamán ők is élen jártak a táncban, hamar otthon érezték magukat a helyiek között.

A Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesülete 2021-ben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. A ma már több, mint 200 főt számláló közösség tagjainak nagy részét a helyi gyermekek, fiatalok alkotják, akik lelkesen őrzik a környék német nemzetiségi hagyományait. A táncosok aktív közreműködői Taksony és a régió rendezvényeinek, de az évek során megfordultak már Németországban, Szlovákiában, sőt az Amerikai Egyesült Államokban is. Rendszeres résztvevői a német nemzetiségi néptánc minősítőknek, ahonnan csaknem mindig arany minősítéssel távoznak.

A szervező Lumpen Klumpen Tánccsoport nevében szeretném megköszönni a bált támogatók önzetlen segítségét, akik akár felajánlásukkal akár munkájukkal aktívan hozzájárultak ahhoz, hogy több mint 260 ember jól érezte magát a bálon, és hajnalig mulatott. Külön köszönet kiemelt támogatóinknak: Vecsés Város Önkormányzatának, a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak és a Bálint Ágnes Kulturális Központnak. A finom ételekért és italokért pedig a Platz Bistro csapatának. És nem utolsó sorban köszönet önöknek, nektek, akik eljöttetek, és velünk örültetek.

Jövőre veletek ugyanitt!

Köszönjük a támogatást!

Ars Una Studio Kft., Abonyi Erzsébet-mesterfodrász, Abonyi Éva, Agro-Team Rajnai Bt., Arizona Bowling Club, Bálint Ágnes Kulturális Központ, Bau-Styl Kft., Bodorka fodrászat, Borháló Vecsés, Brunner Krisztina, Budapest Airport Zrt., Darányi Henriett, Epres 72 BISTRO, Fajt Élelmiszer Üzletház, Fazekas Annamária, Fazekas Mátyásné, Fotolla-Eisenberger Gigi, Frézia Virágüzlet /E-Dekoráció , Früh-Ker Kft., Halász Családi gazdaság, Házi sütemények és torták, Ilzi Kraut Kft., Kaiser Autósbolt, Kulturverein Wetschesch, Marosi Attila, Mérai Kft., Német Nemzetiségi Önkormányzat, Rézner Bt., Silvána Virágüzlet, Somogyi család, Rajnai Andrea fodrász, Rajnai Ernő, Rosmerein tánccsoport, Schneider Andrea és Schneider Richárd, Stáció Hotel, Stiller család – UNIQA, Strom Kft., Stromi Kft., Szabó Mihály és Macus Perfetto Gelato, Platz Bisztró, Tófalvi Mónika, Trünkel Osztrák Élelmiszer Szaküzlet (Lőrinci Piac), Válóczy Gumiszerviz, Varju Zoltán-fényképész, Vecsési horgoló klub, Vecsés Város Önk.-Oktatási Bizottság, Vecsési Fallabda Klub, VESAV Kft., Zentai Tamás.

Halász Zsuzsa