Egy kalandos út a média világában

Legifjabb Kortye Vilmos immár több mint húsz éve járja a média világának olykor rögös útjait, de talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az utazás minden percét élvezi.

Dolgozott rádióban, majd jött a tévé, a hangját rendszeresen adja reklámokhoz, és hat éve már, hogy hétvégéről hétvégére esküvői filmesként járja az országot. Multifunkciós emberré vált a szakmában, gyakorlott hangtechnikus, operatőr, vágó és műsorvezető egy személyben. Mindezek mellett a vecsési közéletben is számos feladatot vállal: Földvári Tiborral – akivel a mai napig jó barátságot ápol – közösen rendezett szépségversenyeket, évről évre segíti a Káposztafesztivál lebonyolítását, három éve szervezi a város bálját, a pénzügyi bizottság külsős tagjaként az önkormányzati döntések előkészítésében is részt vesz, vezeti a Vecsés Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítványt, és ha a helyzet éppen úgy kívánja, Mikulásnak öltözve szerez vidám perceket a vecsési gyerekeknek. A felsoroltakon túl a családjával eltöltött minőségi időnek is helyet tud szorítani a nap 24 órájában – bár bevallása szerint sokszor éppen ez a legnehezebb. Pedig a családdal eltöltött idő vélhetően még fontosabb lesz az elkövetkező időszakban, ugyanis negyven évesen megkapta a legnagyobb ajándékot az élettől: születésnapján tudta meg feleségétől, hogy gyermekük születik.

Az iskolás éveket felidézve elmondta, az általános iskola végén még nem tudta, mivel szeretne foglalkozni a nagybetűs életben. Szülei a szakács pálya felé terelgették, de szerencsére még időben, a szakközépiskolai előkészítőn kiderült, hogy nem az ő világa.

– Végül a Petőfi gimnáziumban tanultam tovább. Érdekesség, hogy engem még a város jelenlegi polgármestere, Szlahó Csaba is tanított és érettségiztetett történelemből. A középiskola után elvégeztem egy hangmérnök képzést, majd a Pannon Rádióhoz kerültem, ahol olyan nagy nevekkel dolgozhattam együtt, mint a rádió vezetője, Gidófalvy Attila, vagy Nagy Feró – emlékezett vissza Kortye Vilmos, aki Gidófalvynak köszönhetően a mikrofon mögé is leülhetett a rádióban.

– Megengedte, hogy bent maradjunk éjszakára és csináljunk egy műsort. Éjjel jóval kevesebben hallgatják a rádiót, ezért kisebb a tét, de tapasztalatszerzésnek jó lehetőség volt. Nagyon élveztem a műsorvezetést. A Pannon Rádió megszűnése után pedig a Best of Rock FM-nél jött egy újabb lehetőség, hogy a rádió reggeli műsorát vezethettem
– idézte fel a rádiózással töltött időszakot, aminek köszönhetően egy ügynökség is felfigyelt jellegzetes orgánumára.

– Megkerestek és munkát ajánlottak, először rádiós reklámokhoz adtam a hangom, később tévés reklámokhoz is hívtak. Azóta is kapok ilyen megkereséseket – tette hozzá.

A rádiós éveket 2001-ben váltotta a televízió. Az ezredforduló után Szlahó Csaba és Skribek Zoltán felkérésére a Vecsési Magazinnal vágott bele a televíziós tartalomkészítésbe a Kortye család. Ebből nőtte ki magát az évek alatt a Williams TV, amely napjainkra a térség meghatározó televíziójává vált.

Elárulta, több műsorban is kipróbálta magát, majd egy időre eltűnt a képernyőről. Az, hogy a Vecsési Magazin műsorvezetője lett, az új szerkesztőnek, Szappanos Krisztinának köszönhető.

– 2010-ben volt egy szerkesztőváltás, akkortól dolgozunk együtt Szappanos Krisztivel, ő bíztatott arra, hogy próbáljam ki magam műsorvezetőként. Így kezdtem el vezetni 2012-ben a Vecsési Magazint – árulta el Kortye Vilmos, hozzátéve, hogy ma már egy személyben műsorvezetője, operatőre és vágója is a Vecsési Magazinnak.

A tévézés mellett a 2010-es évek közepétől esküvői filmesként is dolgozik. Bár sokan azt hiszik, hogy ez egy egyszerű munka, a legtöbb esetben épp az ellenkezője igaz. Csak azok tudják, mennyire emberpróbáló egy lakodalomban filmet forgatni, akiknek van némi rálátásuk a szakmára.

– Nagyon nagy elhivatottság kell ahhoz, hogy az esküvőiparban egy filmes megállja a helyét. Gyakori, hogy pénteken és szombaton is dolgozom, jellemzően vadidegen emberek között, és lehet, hogy éjjel még Debrecenben vagyok, de másnap reggel már Balatonon kell lennem. A megpróbáltatások ellenére minden lakodalomban úgy kell teljesítenem, hogy a házaspároknak átadott anyag minősége kiemelkedő legyen. Lehet, hogy nekem az lesz az ezredik forgatásom, de az ifjú pár életében az egyik legfontosabb esemény, ezért ennek megfelelően kell hozzáállni az esküvőkhöz– mondta az esküvői filmes szakmáról.

Tősgyökeres vecsésiként családjával együtt fontosnak tartja, hogy jót tegyen a városnak, ezért is fogadta örömmel a lehetőséget, hogy a pénzügyi bizottság külsős tagjaként a városi döntések előkészítésében is szerepet vállalhat.

Saját életútjával kapcsolatban megjegyezte, elsősorban a szerencsének köszönheti, hogy erre a pályára lépett. Bár vannak nehéz napok, amikor a teljesítőképessége határait feszegeti, mégis újra ezt az utat választaná, ha újrakezdhetné az életét.

– Nagy kiváltság, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, bár sokszor nem könnyű, de szerencsés embernek tartom magam, amiért ilyen életem lehet.

Vén