Elkészítése könnyű, a kezdők is bátran belevághatnak.

Ligeti Katalin séf (Eprespark) ajánlásával

Karácsonykor az egész évi munkáért cserébe rengeteg finomság elfogyasztásával jutalmazzuk magunkat; szilveszterkor már csak pihegni van erőnk, éjfélkor pedig megfogadni, hogy mostantól fogyókúra. Aztán a diéta gyorsan feledésbe merül, hiszen kezdődik a farsang, a kötelező evés-ivás-mulatság ideje.

A farsang nálunk a busójárás hagyományából indult, rémes maskarákba bújva a törökök kiűzését célozta, mára pedig télbúcsúztató ünnepléssé vált. A farsang csúcsa az evés-ivással egybekötött jelmezes mulatság, karnevál.

Az Epres72 Bisztró (és Eprespark Rendezvényház) séfjét, Ligeti Katalint kérdeztük, hogy tudna-e számunkra igazi farsangi fogást ajánlani? Katalin a nagymamájától tanult csörögefánk receptjét adta tovább lapunk olvasóinak, hozzátéve, hogy bátran kipróbálhatja minden kezdő háziasszony, a kevésbé bátrak pedig megkóstolhatják ezt is az Eprespark Rendezvényház február 11-ei farsangi maszkabálján, ahová szeretettel várnak minden kedves mulatni vágyó vendéget.

Csörögefánk – ahogy nagymamámtól tanultam:

40 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 1kávéskanál sütőpor, 1 csipet szódabikarbóna, 10 dkg vaj, 2 tojás, 3 evőkanál tejföl.

A száraz hozzávalókba belemorzsoljuk a vajat, majd belekeverjük a tojást és tejfölt. A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, rombuszformákat vágunk belőle, melyek közepét bevágjuk. A vágaton a rombusz egyik sarkát áthúzzuk, majd bő olajban a tésztát kisütjük. A kész fánkokra porcukrot szórunk, és baracklekvárral tálaljuk.