Az ország egyik legjobb akusztikájú és legszebb hangversenytermében lépett fel a vecsési zeneiskola ifjúsági fúvószenekara.

A Vecsési Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tehetséges zenészei a Landesrat Magyarországi Német Ének, Zene- és Tánckarok Országos Szövetsége gálahangversenyén vendégszerepeltek január 14-én. A rangos zenei eseményt a pécsi Kodály Központ hangversenytermében tartották, ahol korábban olyan világhírű előadóművészek adtak koncertet, mint Al Di Meola vagy Jan Garbarek. A zeneiskola fúvószenekara annak köszönhetően léphetett fel az országos gálán, hogy tavaly áprilisban második helyezést ért el a Vecsésen megrendezett ifjúsági német zenekarok minősítő versenyén. A fellépés rangját tovább emeli, hogy a pécsi eseményen egy kiemelt szerep is jutott a vecsési fúvósoknak.

– Az a megtiszteltetés érte zenekarunkat, hogy a megnyitón mi játszhattuk el a magyar himnuszt, majd a magyarországi németek himnuszát is, tehát mi nyithattuk meg a rendezvényt. Ezen kívül két darabot, a Körstal indulót és az Abendleuten keringőt játszotta el a zenekar gálán, ahol ifjúsági és felnőtt zenekarok mellett énekesek, tánckarok és kórusok is felléptek – mondta el Rainer-Micsinyei László intézményvezető.

A fúvószenekar 26 taggal állt színpadra, a legifjabb zenész mindössze 9 éves volt. A zeneiskola fúvószenekari tagsága iránt egyre nagyobb az érdeklődés, a zeneiskola intézményvezetője szerint amióta nyári zenei táborokat szerveznek, a próbákon is egyre többen vannak.

A zenekart Szabó Imre készítette fel, ifj. Fazekas József pedig a szervezőmunkában nyújtott segítséget a zeneiskolának.

– Mindenki nagy kitüntetésnek érezte ezt a fellépést, ugyanis a Kodály Központ koncerttermében játszani mindig különleges élmény, hiszen teljesen egyedi akusztikája van. Korábban az év koncerttermének is megválasztották. Hozzá kell tenni, hogy nem először jártunk itt, a Covid előtt egyszer már felléptünk ebben a teremben, de akkor nem ilyen nagy létszámmal érkeztünk – mondta Rainer Micsinyei László.

VN