Az energiaárak radikális emelkedése Vecsést is új kihívások elé állítja

Új napelemes rendszer a Telepi úti rendelő tetőszerkezetén. Vecsés viszonylag jól áll a megújuló energiák hasznosítása terén

Országszerte küszködnek az önkormányzatok a nyakukba szakadt magas rezsiárakkal, amelyek a vecsési költségve­tést is megviselik, és korábban nem tapasztalt nehézségek elé állítják a várost.

Akár tízszeres áremelkedés is jelentkezhet az energiaszámlák végösszegében, ami nagyon fegyelmezett takarékoskodás mellett is kigazdálkodhatatlan a legtöbb önkormányzat számára. Vecsésen egyelőre még kezelhető a probléma, de az már látható, hogy az előttünk álló időszak a spórolás jegyében telik majd. Szlahó Csaba polgármester a Williams Televízió Vecsési Magazin című műsorában mondta el, hogy milyen intézkedések várhatók az energiaárak drasztikus emelkedése miatt.

Új kihívásokkal kell szembenézni

– Az elmúlt hetekben felméréseket végeztünk, ellenőriztük a fogyasztókat, és több értekezletet is tartottunk, egyeztetésre hívtuk az önkormányzatunk összes megmaradt intézményének vezetőjét. Átbeszéltük, hogyan látjuk a kialakult helyzetet, hogy az intézmények mire számíthatnak a részünkről, illetve együttműködésre kértük a vezetőket, akiktől javaslatokat is várunk a takarékoskodásra vonatkozóan. De nem csak az intézményekről van szó, azok a helyi egyesületek, civil szervezetek is érintettek, amelyek az önkormányzat valamely ingatlanját használják. Ezeket az eseteket is felül kell vizsgálnunk, hogy a továbbiakban tudjuk-e biztosítani számukra ezt a lehetőséget, vagy esetleg más megoldást kell találnunk, mert az eddig megszokott rendszer már nem fenntartható. Egy lehetséges megoldás, hogy az eddig sokfelé szétszórt, kisebb termeket használó egyesületeket próbáljuk majd egy helyre csoportosítani, fenntartva a lehetőséget számukra, hogy össze tudjanak jönni a továbbiakban is – mondta Szlahó Csaba.

A sportolási lehetőségeket is meghatározza a spórolás

Az interjúban a sportegyesületek helyzetére is kitért a polgármester. Elmondta, hogy a Vecsési FC és a Vecsési Sportegyesület szakosztályai is sok energiát fogyasztanak, ezért elkerülhetetlen, hogy takarékosabb üzemmódra álljanak át.

– A sportegyesületeket is kértük, hogy figyeljenek oda a fogyasztásra. A Dózsa György úti sporttelepet a téli időszakra be fogjuk zárni, a Vecsési FC a Budai Nagy Antal utcai sportcentrumban tölti majd a felkészülési időszakot. Az eddig könnyedén kifizethető számlák most jelentős fejtörést okoznak, azt sem tudni, hogyan alakulnak a sportágak esetében a bajnokságok. Van több teremsportunk is, nem tudjuk, hogy a többi nevező egyesület hogyan tud majd működni az elkövetkező időszakban. Ezekben a kérdésekben is tájékozódni fogunk, ennek megfelelően hozzuk meg a döntéseinket, hogy a működést továbbra is biztosítani tudjuk.
A korábban könnyen kiegyenlített számlákat nem fogjuk bírni, ha tízszeres árat kell fizetnünk az energiáért.

De nem csak az intézmények megnövekedett rezsiszámláinak rendezése okoz nehézséget az önkormányzatnak, a közvilágítás költségei is jelentős terhet rónak a város költségvetésére. Szlahó Csaba ezzel kapcsolatban leszögezte, az nem lehet megoldás, hogy sötétbe borul a város, de racionális döntésekkel ezen a területen is elérhető némi megtakarítás. Elmondta továbbá, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben nagyon nehéz akár csak néhány hónapra előre kalkulálni az energiaárakkal. Hozzátette, hogy az önkormányzat pénzügyi helyzetét tovább nehezítik az iparűzési adót érintő állami elvonások is.

Kifizetődnek az energetikai korszerűsítések

A rossz hírek és bizonytalan helyzet közepette valamelyest megnyugtató, hogy a korábbi korszerűsítések eredményeként a vecsési intézmények jelentős része jól áll a megújuló energiák használatát illetően. A Bálint Ágnes Kulturális Központ energiaellátását hőszivattyú és napelemek biztosítják, a polgármesteri hivatal épülete is megújuló energiát hasznosít, az oktatási és nevelési intézményekben pedig elsősorban nyílászárócserékkel, fűtéskorszerűsítéssel, és volt, ahol napelemek felszerelésével is elősegítették az energia­hatékony működést. Legutóbb a Telepi úti szakrendelő kazáncseréje és egy új napelemes rendszer kialakítása történt meg, emellett a világítást is LED-es izzókra cserélték az egészségházban. Mindezt önkormányzati költségvetésből valósították meg. (Sajnálatos hír, hogy a kormány tervei között szerepel a még önkormányzati tulajdonban lévő szakrendelők államosítása. Ha a javaslatot elfogadja a Parlament, akkor a vecsési szakrendelő is beolvad az állami rendszerbe. Ezáltal fennáll annak a veszélye, hogy nem csak a város intézményrendszere és az önkormányzat jogköre szenved újabb csorbát, hanem a vecsési egészségügyi ellátás is.)

– Nem jó periódusban vagyunk, de szerencsére az elmúlt időszakban több olyan beruházást is elvégeztünk a városban, amelyek az energia-­megtakarítást célozták. Nyilván ezeket az összes intézményünkben nem lehet egyszerre végrehajtani, a feladatokat ütemezni kell, ráadásul az áremelkedések és az iparűzési adót érintő elvonások tovább nehezítik a helyzetünket. Hozzá kell tenni, hogy ebben a megszorított helyzetben is nyertünk pályázati támogatást, amelyet az új bölcsőde megnövekedett kivitelezési költségeire tudunk fordítani – mondta Szlahó Csaba.

A nehézségek ellenére úgy tűnik, Vecsés egyelőre megáll a saját lábán, de a szerényebb anyagi körülmények között lévő önkormányzatok nagy bajba kerülhetnek állami támogatás híján. Ezért a településvezetők országszerte feszülten figyelik, milyen érdemi segítségre számíthatnak a kormánytól.

Varga Norbert