Amire méltán büszkék vagyunk!

60 év után ismét együtt a megfogyatkozott csapat. A Vecsési Állami Általános Iskola 1962-ben végzett 47 fős leány és 40 fős fiú osztály tanulói a felújított és átépített Eprespark Panzió (volt Gazdakőr) patinás dísztermében tartottuk a 60 éves találkozónkat.

A találkozó első meglepetése volt, hogy Szlahó Csaba polgármester úr megtisztelte és köszöntötte csapatunkat. Nagyon szép gesztus volt, amit valamennyien örömmel fogadtunk.

Ezt követően Abonyi Feri osztálytársunk tartott rövid visszaemlékezést 1954-től iskolai körülményekről, a tantermi felszerelésekről és természetesen az iskolatáskánk tartalmáról is. Beszélt az akkori iskola épületeinek változásáról is. Bár a változásokat ismertük, mégis érdekes volt visszaemlékezni a 60 évvel korábbi időre.

De nem feledkeztünk meg azokról sem, akik sajnos már nem lehetnek köztünk. Tanáraink sajnos már nem élnek, osztálytársaink közül is többen eltávoztak. A rövid köszöntő után egyperces csenddel és két mécses meggyújtásával emlékeztünk hozzátartozóinkkal együtt elhunyt tanárainkra és osztálytársainkra.

Ezt követően elkezdődött az emlékek felidézése. A sok szép emlék mellett felszínre kerültek kevésbé kellemesek is. Boldogan rácsodálkoztunk, hogy a kevésbé kellemes emlékeket is mennyire megszépíti az idő. És éppen ez a természetes és csodálatos az ilyen találkozások alkalmával. De sorra kerültek a gyermekkori, a fiatalkori és a nagyszülei emlékek sora is. Helyüket elhagyva próbált mindenki néhány szót váltani régi barátnőjével, barátjával. Az elmúlt 60 év alatt megtartott találkozók közül többen nem tudtak mindegyiken – családi, vagy egyéb okból – részt venni, így érthető volt a jövés-menés. Öröm volt nézni a mosolygós, boldog arcokat, hisz ez volt a bizonyítéka annak, hogy még mindig szívesen töltünk együtt egy meghitt délutánt. Talán ennek eredményeképpen merült fel az ötlet, hogy a jövőben sűrűbben kellene találkozni. A szervezők megígérték, hogy igény esetén 2 és félévente megszervezik a találkozót, ha a körülmények lehetővé teszik.

Ennek reményében úgy vettünk búcsút egymástól, hogy minél hamarabb, minél többen újra itt.

A találkozón részt vett: Abonyi Mária, Böckl Róza, Csomor Eszter, Darázsi Mária, Eiler Anna, Elek Mária, Gáspár Mária, Pető Éva, Szabó Éva, Szlahó Mária, Tornyai Mária, Tóth Genovéva, Abonyi Ferenc, Csapó János, Fejes Gábor, Halász Tamás, Leimeter János, Már János, Pávai Sándor, Somogyi Imre, Urszinyi Pál és Valentin József.

Kép és szöveg: Somogyi Imre