Bár az időjárás nem volt végig kegyes a rendezvényhez, vasárnap délutánra az égi áldás is megérkezett, ez sem tudta elvenni a fesztiválozók kedvét a szórakozástól. Mindkét nap remek volt a hangulat az Epresben.

Az idei Káposztafesztivál több szempontból is különlegesnek ígérkezett. Egyrészt, mert a koronavírus-járvány miatt egy hosszabb időszak, két év kimaradt a fesztivál életéből, ezért érthető módon a közönség már ki volt éhezve az újabb együttlétre. Másrészt, mert a „kényszerszünet” után a jubileumi huszadik alkalommal tért vissza a térség legnagyobb gasztrokulturális rendezvénye, emiatt számítani lehetett arra, hogy az idei rendezvényt a megszokottól is nagyobb érdeklődés övezi majd. Végül így is lett, szombaton és vasárnap is hömpölygött a tömeg az Epresben.

A nappali programok iránt is rengetegen érdeklődtek, az esti koncerteken pedig egy gombostűt is nehéz lett volna leejteni a nagyszínpad előtti tömegben. Természetesen a helyiek vettek részt legnagyobb arányban a fesztiválon, de a környező településekről és a fővárosból is szép számmal érkeztek. A forgatagban olyanokkal is találkoztunk, akiket az ország távolabbi pontjairól sodort ide az érdeklődés. Vecsés két testvérvárosából is érkezett delegáció a fesztiválra. Gyer­gyó­szár­heggyel 25 éves múltra tekint vissza a testvérvárosi kapcsolat, ezért Danguly Ervin polgármester a jubileum apropóján is hivatalos volt a rendezvényre. Rheinstetten városával pedig lassan 30 éves lesz Vecsés testvérvárosi megállapodása, így Sebastian Schrempp főpolgármester sem hiányozhatott a meghívott vendégek közül.

A programok sora szombaton kezdődött, és ahogy azt megszoktuk, idén is több helyszínen zajlott a fesztivál. A rendezvény központja most is az Epresben volt, de várta az érdeklődőket a Vecsési Tájház és a Bálint Ágnes Emlékház is. A helyszínek között lovaskocsival, a Mesefesztiválról ismert nosztalgiabusszal és kisvonattal lehetett közlekedni.
Az Epresben a Bau-Styl nagyszínpad és a Heimatmelodie színpad volt a két fő helyszín, ahol a legtöbb esemény zajlott. A műsorkínálat bőséges volt, napközben elsősorban a helyi művészeti csoportok, este pedig a hazai könnyűzenei élet sztárfellépői hoztak színvonalas előadásokat a fesztiválra. Kimondottan jó volt a hangulat a Heimatmelodie sátorban, ahol idén is zene kapta a főszerepet. Remek produkciókat hallhatott a közönség, többek között a Labdarózsa Népdalkör, a Balla Péter Népdalkör, a Musikverein Wetschesch, a Blechkraft és a Wetschescher Nachtigallen előadásában, de szerkesztőségünk több tagjának nagyon tetszett a Jazz Bond zenekar előadása is.

A szervezők idén is nagy hangsúlyt helyeztek a hagyományőrző programokra. Szombaton például betekintést nyerhettünk a szüreti hagyományokba, a díszes népviseletbe öltözött fiatalok révén ízelítőt kaphattunk a szüreti bálok hangulatából. A Kulturverein sátránál Frühwirth Mihály helytörténeti kutató értékes gyűjteményének köszönhetően idézhettünk fel múltbéli történéseket – ugyanitt finom lángosok és kiváló töltött káposzta is készült –, további helytörténeti érdekességekkel, játékokkal és beszélgetésekkel szolgált az érdeklődőknek a Vecsési Honismereti Kör társasága. Gál István vecsési épületekről készített makettjei is sok érdeklődő szempárt vonzottak. A legifjabbakat népi játszótér és sváb kézműves sátor, ugrálóvár, körhinta és még helikopter szimulátor is várta – utóbbi iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy szombat délután már csak vasárnapra lehetett jegyet váltani.

A fesztivál programjai között idén is a főzőverseny volt az egyik meghatározó elem. Az Epresben felállított díszes sátrakban a jellegzetes káposztás ételek mellett igazi különlegességekkel is találkozhattunk. A szombati főzőversenyt a részben budapestiekből álló LVBK csapata nyerte, vasárnap pedig a Kulturverein főztjét minősítette a legjobbnak a zsűri. A fesztivál első napján Bede Róbert sztárséf, a TV Paprika arca, másnap pedig Szőke András filmrendező vezette a zsűrit. Mindkettejük munkáját segítette szakmai tapasztalatával Jegenyei István, akit két évtizedes közreműködése után talán már joggal nevezhetünk a vecsési főzőversenyek emblematikus alakjának.

Idén sem maradt el a savanyúságverseny, melyre négy kategóriában lehetett nevezni. Savanyított káposzta kategóriában Heer Zita érdemelte ki az első helyet, a legjobb kovászos uborkát az e.S.j.é BT készítette, a vegyes vágott kategóriát Stiller Roland nyerte, a káposztával töltött TV paprika kategóriában pedig Schneiderék savanyúságát találta a legjobbnak a zsűri.

A vasárnapi programok kiemelkedő eseménye a díszes felvonulás, amelyen idén is kitettek magukért a résztvevők. Óvodások, iskolások és felnőttek ötletesebbnél ötletesebb jelmezekben, feldíszített járművekkel vonultak végig a Szent Kereszt templomtól a Jókai utcán át az Epresbe. Minden csapatnak jár a dicséret, hiszen látszott, hogy a jó ötletek megvalósításába rengeteg energiát fektettek. Szerencsére nem a mi feladatunk volt kiválasztani a legjobbakat, mert nehezen tudtunk volna dönteni. A zsűri a gyermekek között a Bálint Ágnes Óvodát sorolta az első helyre. A további sorrend: II. Tündérkert Óvoda, III. Falusi Nemzetiségi Óvoda, IV. Czövek Olivér Református Óvoda. Ifjúsági kategóriában első lett a Grassalkovich iskola 4.b osztálya, a további sorrend: II. Petőfi 2.a oszt., III. Grassalkovich 8.b, IV. Andrássy Gyula Ált. Isk.
A felnőttek között a Gondozási Központ tetszett leginkább a zsűrinek, majd a Katarzis senior örömtánc csoportja és a Kulturverein következett.

Az Epres területén felállított sátrakat külön bírálták, a Legszebb sátor címet a Gondozási Központ nyerte le, második lett a KócbaBÁKK, harmadik a Honismereti kör sátra.

A programok közül fontosnak tartjuk kiemelni az esti koncerteket, melyek – helyi mércével mérve – most is óriási tömeget vonzottak. Szombaton az Irie Maffia fellépése volt a legnagyobb durranás, de Szűcs Juditot, DJ Dominique-ot, Bárány Attilát, Lotters Krisztiánt is sokan meghallgatták. Vasárnap a Bagossy Brothers Company koncertjén az eső ellenére is rengetegen buliztak.

Hely szűke miatt ennyi fért bele e havi lapszámunkba, de a no­vemberi Vecsési Tájékoztatóban a fesztivál további érdekességeiről is beszámolunk olvasóinknak. Az eseményen készült fotókat megnézhetik a www.vecsesi­kaposzta­­esztival.hu honlapon.

Vén, fotók: Csomor Ádám, Varga Norbert, Kolonics Csaba