Az önkormányzat megtartaná, az állam vinné a víziközmű-vagyont – Testületi ülésről jelentjük

A szeptember 6-ai rendkívüli testületi ülés legfontosabb napirendi pontja a helyi vízi­köz­műcég állami tulajdonba vételé-el kapcsolatos tájékoztató volt.

A napirendi pontok megvitatása előtt a Halmi József tér új játszóterének látványterveit mutatta be a testületnek Czibor-Gergics Ilona, az Acer Kft. tervezője. Olvasóink előtt ismert, hogy a Halmi József téren korábban elbontották a játszóteret a kézilabda munkacsarnok építése miatt, de sokan használták, népszerű volt a kisgyermekesek körében, ezért új szabadidőparkot terveztetett a képviselő-testület.

A tervekkel kapcsolatosan Czibor-Gergics Ilona elmondta, hogy három új funkció, egy játszótér, egy pihenőpark és egy saját testsúlyos edzésre alkalmas gépeket magában foglaló fitneszpark kapna helyet a területen.
A tervezéskor az is felmerült, hogy az Alapellátási Központ elé tervezett Generációk kútja díszkutat is itt helyeznék el.

A játszótér központi eleme egy nagyméretű sokfunkciós vár, emellett hinták, csúszdák és nagymozgásos játékok, trambulin és forgó hinta is helyet kapna a parkban. Az egészen kicsi gyerekek számára egy térhatárolóval ellátott homokozót és rugós játékokat helyeznének el.

A tér belső járdáit térkő boríthatja, hangsúlyosak lennének a zöldterületek – mintegy 1100 négyzetméter aktív zöldfelületet terveztek – továbbá 43 új facsemete ültetésével gyarapítanák a Halmi tér fáinak számát. A nagyobb komfort érdekében ivókutat, mobilvécét, illetve pelenkázót is elhelyeznének a szabadidőparkban.

A játszótérrel kapcsolatban egy későbbi időpontban születhet döntés, a látványterveket tájékoztató jelleggel mutatták be az ülésen.

Vecsés nem adná a vízművet az államnak

Így van ezzel a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. valamennyi tulajdonosa, a szolgáltatási területen lévő önkormányzatok. Szlahó Csaba polgármester elmondta, az városvezetők nem szívesen adnák át a víziközműcéget, de elképzelhető, hogy nem marad más választásuk a magas energiaárak miatt. A DPMV Zrt. a többi vízműhöz mérten még viszonylag szerencsés helyzetben van, mert a működése év végéig biztosított, a jövő év pedig nagy mértékben függ az energiaárak alakulásától. De nem csak az energiaárak elszabadulása miatt kerültek nehéz helyzetbe a vízművek. A rezsicsökkentés miatt keletkezett bevételkiesés, a közművezetékek után fizetendő adó, az általános forgalmi adó és a szakemberhiány is okolható a kialakult helyzetért.

A DPMV Zrt. augusztus 25-én a polgármesterek támogatásával levelet küldött Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek , melyben az integrációval kapcsolatos aggályokat sorolták fel. Például, hogy a minisztérium tájékoztatóján bemutatott ajánlat csak az év végéig jelent megoldást a működési költségekre, de azt nem tudni, hogy mi várható a későbbiekben. (A 2023-as költségvetésben mindössze 50 milliárd körüli támogatást különítettek el az állami tulajdonú vízművek számára, ami nem azt mutatja, hogy a tömeges cégátadás utáni működési finanszírozással számoltak volna.) Az DPMV Zrt. emellett azt is nehezményezi, hogy az önkormányzati szolgáltatók annak ellenére nem kapnak egy fillért támogatást sem, hogy nagyjából háromszor akkora felhasználói kör és közművagyon felett rendelkeznek, mint az állami vízművek, amelyek több mint 130 milliárd forint működési támogatásban részesültek.

– Attól tartunk a legjobban, hogy a szolgáltatás minősége nem lesz jobb, ha elkerül az önkormányzatoktól. Emellett a befolyásunk is kisebb lesz vagy meg is szűnik, ami véleményünk szerint nem szolgálja a lakosság érdekeit. Ez az álláspontunk, várjuk a fejleményeket, írásban is szeretnénk válaszokat kapni a kérdéseinkre, mert ez eddig nem történt meg – mondta a polgármester.

varga