Felelevenítették a húsvéti hagyományokat

Kölni helyett vízzel teli vödörrel locsolkodtak a legények

Húsvéti mulatságtól volt hangos április 18-ána Vecsési Tájház udvara. A locsolkodás régi hagyományának felidézése után a kisebbek mérték össze gyorsaságukat és ügyességüket a tojásfutáson.

Húsvéthétfőn a kölni a szekrényben maradt, helyette vízzel teli vödrökkel érkeztek a legények a tájházhoz, hogy meglocsolják a népviseletben várakozó leányokat.
A lovaskocsiról leszállva nem sokat teketóriáztak a fiúk, egy rövid locsolóvers után lendültek a vödrök, és már ömlött is a víz a lányok nyakába. A legények biztosra mentek, alaposan megöntözték a lányokat, biztosan nem fognak elhervadni.

A locsolkodás után a tojásfutás hagyományát elevenítették fel a tájház udvarán.
A nyers tojásokat homokkupacokba helyezték, a versenyre jelentkezőknek pedig az volt a dolguk, hogy egyesével, minél gyorsabban, összegyűjtsék és bedobják a középen elhelyezett vízzel töltött edénybe. Az a játékos győz, aki a legtöbb tojást juttatja célba, anélkül, hogy eltörné. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, szinte kivétel nélkül minden tojás a vájlingban végezte. Az ügyességi versenyfutás résztvevőinek apró ajándékokkal kedveskedtek a szervezők.

Az esemény a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Vecsési Tájházért Alapítvány, a Kulturverein-Vecsés és a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre szervezésében jött létre. A tánchoz a talpalávalót a Brunner Zenekar szolgáltatta.

V.