Január végén hivatalosan is megnyitották a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió által működtetett Új Esély Központot. Az intézményben három terápiás munkatárs és egy lelki gondozó nyújt segítséget az ellátottaknak.

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió által létrehozott szociális intézmény nappali ellátás keretében nyújt szakmai és lelki segítséget pszichiátriai- és szenvedélybetegeknek. Ellátottakat már tavaly év vége óta fogadnak, de az intézmény hivatalos megnyitójára idén január végén került sor.

Alföldi-Szabó Erika, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Pest megyei regionális vezetője a megnyitón elmondott beszédében kiemelte, hogy míg több településen vonakodva fogadják a kezdeményezésüket és a megállapodást jellemzően hosszú leforgású tárgyalások előzik meg, addig Vecsésen már az első találkozás alkalmával megszületett az egyetértés arra vonatkozóan, hogy szükség van a hiánypótló szolgáltatást nyújtó szociális intézményre. Szlahó Csaba polgármester az első megbeszélésen biztosította afelől, hogy az önkormányzat segíteni fogja a munkájukat. Hozzátette, hogy a helyi szociális intézményekben is pozitívan fogadták az érkezésüket és összességében minden szükséges segítséget megkaptak az intézmény elindításához.

A vecsési Új Esély Központ vezetője, Bódi Ildikó elmondta, nagyon sok megvalósításra váró elképzelése és célja van az intézménnyel és az ellátottakkal kapcsolatban, továbbá kifejezte abbéli reményét, hogy a társintézményekkel közösen szakmai, emberi és hitbéli segítséget is tudnak majd nyújtani azoknak, akik hozzájuk fordulnak segítségért.

Debrecenből utazott a vecsési megnyitóra Szitai Tamás, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió ügyvezetője. Beszédében megköszönte az önkormányzat segítségét és az intézmény kollégáinak egy éve tartó munkáját, amely eredményeként megnyithatta kapuit a vecsési Új Esély Központ. Munkatársainak azt kívánta, képviseljék a misszió legfontosabb értékeit – alázat, bizalom, tisztelet, empátia és szakmaiság –, hogy munkájuk során mindig a jó irányba haladjanak.

Az önkormányzat részéről Skribekné Komár Ágnes, a szociális bizottság elnöke kívánt eredményes munkát a központ dolgozóinak, és jelezte, hogy az önkormányzat a későbbiekben is megad minden segítséget az intézmény működéséhez.

A beszédeket követően bemutatkoztak az intézmény terápiás munkatársai. Bódi Ildikó intézményvezető mellett három segítő munkatárs és egy lelki gondozó foglalkozik a vecsési ellátottakkal.

Révész Norbert alkohol és drogfüggőként maga is érintett a szenvedélybetegségben, de mint mondta, már öt éve járja a felépülés örömteli útját. Több éve dolgozik önkéntesként egy alapítványnál, ahol drogprevenci­óval és a szenvedélybetegek életét érintő egyéb segítségnyújtással foglalkoznak. Azért választotta ezt a hivatást, mert a saját tapasztalatait szeretné átadni segítőként azoknak, akik hozzá hasonló cipőben járnak.

Lajta Szilvia mentálhigiénés szakemberként segíti az intézmény munkáját. Amint elmondta, a másokon való segítés gyerekkora óta kíséri az életét, most pedig nagy örömére szolgál, hogy ilyen gyönyörű környezetben, kedves kollégákkal dolgozhat együtt.

Sebők Szilveszter eredeti foglalkozását tekintve színész, korábban 12 évig dolgozott gyermekpszichiátrián, ahol terápiás jellegű színházat vezetett. Emellett gyászfeldolgozási specialista és mediációval is foglalkozik.

Az intézmény lelki gondozója, Duszka József nyugdíjba vonulását követően lépett erre a pályára és 2014 óta segíti élettapasztalataival a hozzá fordulókat.

A vecsési Új Esély Központ hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között, szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között fogad ellátottakat a Temető utca 14. szám alatt. Az intézmény elérhető a 06-70/653-24-25-ös telefonszámon is.

varga