Egy év kihagyás után ismét a gasztronómiáé lehet a főszerep az Epresben. Ha a járványhelyzet miatt nem lesz szükség újabb szigorításokra, akkor február 19-én újra megtartják a disznótorok hagyományát felelevenítő rendezvényt.

Két évvel ezelőtt februárban érkeztek utoljára böllércsapatok az Epresbe, hogy összemérjék a disznóvágás és a gasztronómia területén megszerzett tudásukat. A rendezvényt követően márciusban hazánkat is elérte a koronavírus-járvány és a pandémia miatt meghozott szigorító intézkedések tavaly már nem engedték a rendezvény megtartását. Ezzel szemben eddig úgy tűnik, idén nem lesz akadálya a népszerű gasztronómiai esemény megrendezésének.

A többi rendezvényhez hasonlóan a Vecsési Böllérverseny is megsínyli a koronavírus-járvány negatív hatásait. Nem tett jót, hogy megszakadt a folytonosság, egy év kihagyás után nehezebb megszervezni a programokat, ráadásul ezt most tetézi a vírus jelenléte, hiszen a járványügyi szabályoknak is meg kell felelni. Nem beszélve arról, hogy ebben a helyzetben a közönség és a csapatok is jobban meggondolják, részt akarnak-e venni a rendezvényen.

– Nem csak az a baj, hogy kimaradt egy év. Közben egy jó barát, egy fontos segítség is elment, Tábori Ferenc alpolgármester személyében. Feri bácsi nagyon fog hiányozni a rendezvényről – mondta a böllérverseny szervezője, Zehetmayer József, aki mindezek ellenére arra számít, hogy a korábbi évekhez hasonlóan most is egy jó hangulatú és élményekben gazdag fesztiválban lesz részük azoknak, akik február 19-én ellátogatnak az Epresbe.

A visszajelzések alapján legalább hét-nyolc csapat jelentkezését várják, a vecsési és a környékbeli böllércsapatok mellett vélhetően idén is részt vesz a versenyen a legutóbbi kiírás győztese, az erdélyi Csalafinták csapata. Február 12-éig még lehet jelentkezni, aki úgy érzi, megmérettetné magát a versenyen, Zehetmayer Józseftől kérhet tájékoztatást a részvétel feltételeiről (tel.: 06-30/883-7133).

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több kategóriában mérhetik össze tudásukat a csapatok. Többek között díjazzák a legjobb szúrást, tisztítást és bontást, a legszebb tálalást, a legfinomabb reggelit, a legjobb ízű hurkát és kolbászt és természetesen a legjobb böllért is. A versenyzők produktumát a Jegenyei István László séf vezetésével felálló négytagú zsűri – további tagok: Cibolya Zoltán, Abonyi Ferenc és Filep Attila – értékeli.

Nincs böllérverseny kirakodóvásár nélkül, így idén is lesznek kézműves termékeket, füstölt húsokat és egyéb élelmiszereket kínáló árusok. A fiatalabb korosztály tagjai pónilovak nyergében tehetnek majd lovas sétát, a délutáni programot a Labdarózsa Népdalkör és a Rosmarein Táncegyesület produkciója színesíti.

varga