Málenkij Robot Emléktúra 2022

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Nagymarostól Kál-Kápolna vasútállomásig tartó 3 napos emléktúra január 7-9. között, melyet sokan elejétől végéig, többen pedig rövidebb szakaszokon teljesítettek.

Előbbiek közé tartoznak a Zebegényi és a főszervező Nagymarosi és Kismarosi Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, utóbbiakhoz pedig a nagymarosi felső tagozatos, valamint a kismarosi, szendehelyi iskolák tanulói és Vecsés képviseletében magam is.

A 10 kilométeres Kismaros-Szendehely szakaszon Kosztra Gábor ötletgazdával és főszervezővel beszélgetve küzdöttünk meg a téli tájjal és az igazi januári időjárással. Bizakodva mesélt terveiről, hogy minden érintett település, melyek egykori lakosait Kál-Kápolna vasútállomáson vagonírozták be, csatlakozhatna majd a jövőben ehhez a programhoz. Elképzelése szerint mindenki a saját településéről indulva, elődeik útvonalát követve, majd a közös végponton kollektív koszorúzással emlékeznének meg az emléktúra résztvevői mindazokról, akiknek ezt a nehéz időszakot át kellett élniük.

Bittner Olivér képviselő,
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata