Válaszlevél érkezett a minisztériumból

A városi honlapon és novemberi lapszámunkban is olvashatták annak a levélnek a tartalmát, melyet Szlahó Csaba és a környező települések polgármesterei írtak dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselőnek az ivóvízhálózatokkal érintő problémák megoldása érdekében. A polgármesterek megkeresésére Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára küldött válaszlevelet, melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

A települések polgármesterei a november 2-ai keltezésű levelüket dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselőnek címezték, melyben azt kérték, járjon közbe a vízhálózati problémák mielőbbi megoldásában. November 8-án az országgyűlési képviselő a levelet átadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai államtitkárának, Schanda Tamásnak.

A szakminisztérium részéről Steiner Attila államtitkár a következő tájékoztatást adta a polgármesterek megkeresésre.

„A víziközmű ágazat jelenében az egyik legfőbb probléma az elöregedett hálózatok öröksége, amely hálózatok felújítására évtizedek óta nem volt elegendő fedezet, emiatt ezek egyre nagyobb gondot jelentenek. A rendelkezésre álló adatok alapján ezen rendszerek cseréje több ezer milliárd forint értékű országosan, így ezt a feladatot csak átgondoltan és ütemezetten lehet végrehajtani.

Tájékoztatom, hogy az országos víziközmű állapotokat bemutató és értékelő Nemzeti Víziközmű-közszolgáltatási Stratégia (a továbbiakban: Stratégia) elfogadásra került a Kormány által, kihirdetése pedig a közeljövőben várható. A Stratégia kihirdetését követően megkezdődhet a megfelelő színvonalú szolgáltatás fenntarthatósága érdekében az elavult hálózatok hosszú távú cseréjének tervezési folyamata.

Tájékoztatom továbbá, hogy jelenleg folyamatban van a 2021–2027. programozási időszakra vonatkozó operatív program egyeztetése az Európai Bizottsággal. Elfogadását követően lehetséges az új időszakra vonatkozó felhívás(ok) megjelentetése, amely(ek) alapján középtávon a rekonstrukciók és a jelzett vas-mangán terhelésű vizek kezelése is támogathatóvá válthat.

A fentieken túl jelezni szeretném, hogy a legindokoltabb rekonstrukciós feladatok elvégzésére rövidtávon jelenleg is rendelkezésre állnak forráslehetőségek.

Polgármesterek által is jelzett felújítási igényekre megoldás lehet többek között a KEHOP-2.1.11. azonosítójelű, “Felhívás vízi­közmű hálózatok átalakítására, hatékonyságnövelő fejlesztésére, víziközmű rendszerek műszaki állapotának felmérésére, problémák feltárására” megnevezésű felhívás 2. célterülete. A rendelkezésre álló forrás 35 Mrd Ft. A vissza nem térítendő támogatás összege minimum 50 millió Ft, maximum 5 Mrd Ft.

Továbbá javaslom a víziközművek rekonstrukciójára 2022. évben megjelenő pályázatok, egyéb források nyomon követését.”

Steiner Attila államtitkár Innovációs és Technológiai Minisztérium

A DPMV Zrt. a válaszlevél kapcsán arról adott tájékoztatást, hogy a pályázaton való indulás feltételeit a DPMV Zrt. szakemberei tanulmányozzák, a rendelkezésre álló műszaki terveket aktualizálják.

Forrás: www.vecses.hu