III. Vecsési Pálinka (Párlat) Verseny: rekord nevezés és magas színvonal

Szeptember 4-éig kellett leadni a III. Vecsési Pálinka (Párlat) versenyre a benevezett mintákat. Több, mint 30 nevező 167 tétel pálinkát adott le a határidőig. A rekord számú nevezés miatt a korábbi 6 bíráló helyett 8 bíráló végezte a zsűri nehéz feladatát. Hogy kinek, milyen volt a nedűje, az szeptember 26-án derült ki.

A pálinkalovagok, jobbra Buza Sándor főszervező

A VT szeptemberi számában harangoztuk be a versenyt, és akkor Buza Sándor úr, a Magyar Pálinka Lovagrend Közép-magyarországi Lovagja cím birtokosa, a verseny főszervezője elmondta az értékelés módját, szabályait. Kiderült, hogy nyolc kategóriában – almatermésűek, csonthéjasok, szőlők, törköly és egyéb szőlőeredetű termékek, bogyósok, erdei és vadon termő gyümölcsök, vegyes párlatok, egyéb párlatok – hirdetnek majd eredményt szep­tember 26-án. Természetesen kategóriánként több arany minősítés is kiadásra kerülhet.

A végső eredményről és a kiadott arany, ezüst és bronz minősítésekről is Buza Sándor úrnál érdeklődtünk.

Fazekas Mátyás és a főzőedény

– Az eredményhirdetés szeptember 26-án a BÁKK előtti téren megrendezett Gasztrosokk jótékonysági főzőversennyel egybekötve zajlott. Megállapítható, hogy magas volt a színvonal. Még több és jobb pálinka született a korábbinál. A verseny legnagyobb meglepetését egy vecsési fiatalembernek, Fazekas Mátyásnak köszönhetjük, aki először nevezett, és egyből csodálatos eredménnyel zárt, köztük

2 kategória győztes pálinkával, valamint ő készítette a verseny legjobb pálinkáját, és nem utolsó sorban a versenyen elnyerte a legjobb Magánfőzői díjat is.

Buza úr rendelkezésünkre bocsátotta a teljes érmes listát. Volt olyan főzőmester, aki tucatnyi érmet érő nedű gazdája volt. Voltak olyanok is, akik nem értek el arany minősítést, de számos ezüst és bronz értékelést kaptak, ami szintén dicséretes és biztató készítője számára.

Szalontai János