Harminc éves a vecsési zeneiskola

Szeptember 1-jével a Vecsési Alapfokú Művészeti Iskolában is megkezdődött az új tanév. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több mint 250 növendék kezdte meg zenei tanulmányait a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő intézményben.

Nem indult felhőtlenül az új oktatási év a zeneiskolában, az országszerte mutatkozó tanárhiány a vecsési intézményt is utolérte. Rainer-Micsinyei László intézményvezető elmondta, ez a probléma a legnépszerűbb tanszakot, a zongorát sújtja leginkább.

– Tanévkezdésre három munkatársunk is eltávozott az iskolából, ebből ketten zongoratanárok. Ez nehezítette a tervezést és az órarendek beosztását is meghatározta, hiszen a kollégák pótlása nem megy egyik pillanatról a másikra. Míg az általános iskolák igazgatói azt tapasztalhatják, hogy kevés a matek és az angoltanár, addig a zeneiskolákban szolfézs- és zongoratanárokból van hiány. A növendékek száma némileg csökkent a tavalyi évkezdéshez viszonyítva, de összességében elmondható, hogy az elmúlt évekhez hasonló létszámmal tudtuk indítani az új tanévet – mondta az igazgató az évkezdéssel kapcsolatban.

Egy új szolfézstanár érkezett az iskolába, a tanszakokkal kapcsolatban pedig arról tájékoztatott Rainer-Micsinyei László igazgató, hogy idén is a zongora a legnépszerűbb hangszer a növendékek körében, emellett hegedű, cselló, gitár, klarinét, szaxofon, oboa, fuvola, trombita, harsona, tenorkürt, ének, szintetizátor és dob tanszakokon indul meg a képzés az intézményben, de a tavaly elindult számítógépes zene tanszakra is lehet jelentkezni.

A nyár sem telt eseménytelenül – tudtuk meg –, hiszen idén is megrendezte az iskola a növendékek körében népszerű zenei napközis tábort, ahol most a zenekari játékhoz kapcsolódó gyakorlati tapasztalatok megszerzésére helyezték a hangsúlyt.

– Tavaly is szerveztünk nyári zenei tábort, akkor elsősorban a kamarazenére összpontosítottunk, most inkább a zenekari gyakorlatot helyeztük előtérbe. A program egy hétig tartott, és a visszajelzések alapján mindenkinek nagyon jó élmény volt.
A tábor lezárásaként idén is a piactéren adtunk koncertet – mondta az intézményvezető.

Bár a koronavírus-járvány az új tanév kapcsán eddig korántsem került olyan markánsan előtérbe, mint az elmúlt évben, azt most még nem lehet látni, hogy a következő hónapokban hogyan változik a járványhelyzet és a változás milyen hatással lesz az oktatási intézmények hétköznapjaira. A korábbi tapasztalatokkal kapcsolatban Rainer-Micsinyei László elmondta, hogy a zeneiskola szerencsés helyzetben volt, mert a pandémia miatt bevezetett korlátozások nem lehetetlenítették el az oktatást, így ettől talán az új tanévben sem kell tartaniuk.

– A különféle szakkörökkel, edzésekkel és az iskolákhoz kötődő egyéb külső programokkal ellentétben mi viszonylag jól jöttünk ki a járványhelyzetből. Meg tudtuk tartani online a zeneórákat, és a legtöbb növendék, illetve a szülők is úgy nyilatkoztak, hogy a körülményekhez képest jók voltak ezek az órák. Szolfézs és zenetörténet, illetve a csoportos kötelező órák tekintetében voltak nehézségek, amire nem volt igazán jó megoldás, de az egyéb zeneórák teljesen jól működtek. Persze nem olyan intenzitással és érzelmi töltettel, mint mikor személyesen találkozik egymással a tanár és a növendék, de normálisan tudtunk dolgozni – foglalta össze a járványhelyzettel kapcsolatos tapasztalatokat Rainer-Micsinyei László, hozzátéve, hogy mindezek ellenére reméli, idén már a normális kerékvágásban folyhat majd az oktatás az iskolában.

Zenekari koncerttel ünnepelték a 30. évfordulót

Október 4-én nagy zenekari koncerttel ünnepelték a tanárok és a növendékek a zeneiskola fennállásának harmincadik évfordulóját, és egyúttal a zene világnapjáról is megemlékeztek az este folyamán. Rainer-Micsinyei László azt is elárulta, Vecsés egykori alpolgármestere emléke előtt is szerettek volna tisztelegni a hangversennyel.

– Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a koncert nagy szervezőmunkája során végig dolgozott bennem Tábori Ferenc néhai alpolgármester biztatása, amely a Vecsési Szimfonikus Zenekar megszervezésére irányult. Tábori úr rendszeres vendége volt a nagy hangversenyeinknek, ezt a koncertet részben az ő emléke is inspirálta – mondta az iskola igazgatója.

A jubileumi hangverseny a zeneiskola korábbi koncertjeihez hasonlóan most is színvonalas volt, a növendékei és tanárok egy minden szempontból élményszámba menő estével ajándékozták meg a közönséget. Az ünnepi alkalomra a zeneiskola három évtizedes múltját felölelő film is készült, melyet levetítettek a BÁKK színháztermében.

Rainer-Micsinyei László elárulta, az elmúlt három évtizedből tizenegy évet töltött az intézményben, ebből három és fél éven át tanárként, nyolc éve pedig intézményvezetőként dolgozik az iskola előremeneteléért.

(A fotók a jubileumi koncerten készültek.)

Varga Norbert, fotók: Veszprémi Klára