III. Vecsési Pálinka (Párlat) Verseny

Összesen 167 tétel pálinkát neveztek az idei versenyre

Szeptember 4-én a Czifra Csárdában volt a versenyre leadott pálinkaminták bírálata. Buza Sándor úrtól, a Magyar Pálinka Lovagrend Közép-magyarországi Lovagja cím birtokosától, a verseny főszervezőjétől érdeklődtünk a verseny kulisszatitkairól.

– Milyen céllal hívták életre ezt a nemes vetélkedést?

– A versenyt 2019-ben a Káposztafesztivállal együtt rendeztük meg első ízben a Magyar Pálinka Lovagrend Közép-magyarországi Lovagjai, valamint a város Fő útján található Süti, nem süti cukrászda, kávézó közös elhatározása után. A cél arra irányult, hogy a környékbeli magán és bérfőzők által készített pálinkák, párlatok megmérettessenek, minőségük javításban segítséget nyújtsunk, valamint a kulturált pálinkafogyasztás, a párlattal, pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet formálását is célul tűztük ki.

– Milyen az érdeklődés a térségben?

– Az első évben már jelentős számú nevezési minta, mintegy 64 tétel került leadásra. Meglepődtünk, bár ugyan számos helyen találkozhattak már velünk a magán- és bérfőzők, hiszen folyamatosan, egész évben bírálnak a Pálinka rend Lovagjai. A Süti, nem sütiben pedig folyamatosan prémium pálinkák kóstolhatók, valamint számos pálinkával kapcsolatos tematikus esemény kerül megrendezésre. A második évben már 97 tétel került benevezésre, melyből láttuk, hogy a magán- és bérfőzők bizalommal adják le elkészített „kincsüket” megmérettetésre.

A második évtől számos segítséget kaptunk a Vecsési Önkormányzattól, a Német Nemzetiségi Önkormányzattól, valamint a BÁKK-tól, mellyel nagy segítségünkre voltak, vannak a rendkívül színvonalas versenybírálat lebonyolításában.

Az idei rekord nevezést hozott, több mint 30 nevező, immár 167 tétel pálinkát nevezett a versenyre. A rekord számú nevezés miatt a korábbi hat bíráló helyett nyolcan végezték a nevezett tételek minősítését.

A bírálat menete az Országos Pálinkaversenyen történő lebonyolítás szerint történt

– Miként történik a pálinkák elbírálása, és hány kategóriában hirdetnek eredményt?

– Fontos elmondani, hogy a leadott mintákat a szervezők kategóriák szerint rendezik, majd véletlen sorszámmal látják el, és a zsűrik csak ezt a számot láthatják. Így a tulajdonos kiléte az rejtve van a bírálók előtt. A kategóriák: almatermésűek, csonthéjasok, szőlők, törköly és egyéb szőlőeredetű termékek, bogyósok, erdei és vadon termő gyümölcsök, vegyes párlatok, egyéb párlatok.

– A zsűri összetételéről mit kell tudnunk, és mit vizsgálnak a szakértők?

– A nyolc zsűritag az ország legjobb bírálóiból került ki. Okleveles pálinkamesterek és okleveles pálinkabírálók. Többségük gyakorolja is a szakmát. Köztük többen neves Pálinkaházak, bérfőzdék főzőmesterei, szakmailag elismert magánfőzők.

A bírálat menete az Országos Pálinkaversenyen történő lebonyolítás szerint történt, kategóriák szerint, 20 pontos minősítési rendszerben. A minősítés során vizsgálják a pálinkaillat tisztaságát (max. 3 pont), Illat karakterét (max. 5 pont), Íz tisztaságát (max. 3 pont), Íz karakterét (max. 5pont), valamint a pálinka Harmóniáját, tartósságát (max. 4 pont). A vizsgálat során minden minősített pálinka 0 pontról indul, és a megszerzett pontok alapján érheti el a maximális 20 pontot. Egy minősítendő pálinkát minimum 2 bírálónak kell minősítni, melynek minősítési eltérésekor egy újabb bíráló visszakóstolással dönti el a minősítést. A minősítések során négy eredmény érhető el. Arany minősítés érhető el 18-20 pontig, ezüst 16-17 pont esetén, bronz 14-15 pont estén, valamint nem érmes minősítést 0-13 pont esetén. Az arany minősítést elérők közül a bírák konszenzus alapján kiválasztják a kategóriájában legjobb, Champion győztes pálinkát, valamint a Champion győztesek közül a Verseny Legjobb Pálinkáját.

A minősítés során vizsgálják a pálinkaillat tisztaságát

– A minősítésen túl milyen díjak kerülnek kiosztásra?

– A Vecsési Pálinka Versenyek során hagyományt teremtettünk, melynek során a város vezetése által felállított Társadalmi Zsűri is véleményt alkot az aranyérmes pálinkákról. Az általuk legjobbnak ítélt pálinka lesz a Város Pálinkája abban az évben. Ezen kívül díjazzuk a legjobb magán-, és legjobb bérfőző versenyzőt is.

– Mikor lesz az ünnepélyes eredményhirdetés?

– Szeptember 26-án a BÁKK által szervezett nyilvános rendezvényen. A Lovagrend tagjai lovagi öltözékben, ünnepélyes külsőségek között adják át az elismeréseket.

Szalontai János, fotók: Varga Norbert